Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Selasa, 18 September 2018

SEBAB SAINTIFIK MENGAPA PERLU BAWA ANAK BERCUTI







Bawa anak & keluarga pergi bercuti ni perlukan komitmen juga. Tambah anak kecil-kecil, renyah. Kalau bukan kaki jalan, memang konfem x bawa anak berjalan.
Tapi sebolehnya, as parents perlu juga usaha bawa anak-anak bercuti at least SETAHUN SEKALI. Jangan tak tahu, disamping erat hubungan keluarga, ada sebab santifik tau mengapa perlu bawa anak-anak anda bercuti!


1. DAPAT MENCIPTA MEMORI INDAH ZAMAN KANAK-KANAK
Ada kajian oleh Holiday Association di United Kingdom, majoriti respondent bersetuju memori terindah zaman kanak-kanak mereka adalah sewaktu pergi bercuti dengan ahli keluarga.
Alaa anak sekejap je dah besar, kalau tak bawa anak bercuti sekarang, sikit lagi depa dah besar, masuk asrama, kerja & berkahwin.
Alangkah rugi jika anak-anak tiada kenangan indah zaman kanak-kanak.
2. MENGASAH KEMAHIRAN BERFIKIR ANAK-ANAK
Tahu tak, aktiviti ketika bercuti boleh aktifkan beberapa bahagian penting dalam otak anak.
Seperti contoh, aktiviti bina istana pasir, berenang di kolam, berlari-lari di pantai boleh rangsang pemikiran BERMAIN ' play system'. Ini sangat penting dalam memperkasakan kebolehan berfikir dan bermain secara bebas.
3. MELAHIRKAN ANAK BER'IQ' TINGGI
Kanak-kanak yang terdedah dengan pelbagai persikataran mempunyai IQ yang lebih tinggi berbanding yang hanya terperuk di rumah.
Kepelbagaian persekitaran ini akan memberi sumber interaksi dari segi fizikal, sosial & pemikiran pada anak-anak.
Bercuti dikatakan dapat mengasah konsentrasi, menajamkan pemerhatian dan kemahiran untuk belajar.

4. MENINGKATKAN KESIHATAN FIZIKAL ANAK-ANAK
Perasan tak apabila kita membawa orang yang sakit keluar berjalan atau bersiar, mood dan kesihatan nya bertambah baik.
Ini juga yang terjadi pada anak kecil. Keluar dari rutin yang sama, persekitaran yang sama sekali sekali buatkan mood anak lebih ceria, menenangkan minda seterusnya fizikal turut lebih sihat
5. BANTU KURANGKAN HYPER ACTIVE
Kanak-kanak yang di diagnose ADHD seharusnya lebih kerap dibawa ke tempat semulajadi yang hijau.
Kerana persekitaran hijau ni dapat bantu anak lebih fokus, buat anak lebih tenang dan dapat kurangkan tantrum.
Jadi boleh selalu lah plan ke Cameron Highlands ke, janda baik ke atau mana-mana tempat yang serba hijau okey.
6. BUAT ANAK LEBIH POSITIF & GEMBIRA
Selain buatkan family bonding lebih rapat dan akrab, anak-anak pasti lebih gembira. Emosi nya lebih terjaga buatkan anak jadi lebih positif kerana bila kita dalam mood gembira, pelbagai hormon gembira akan terembes.
Bercuti juga salah satu cara paling baik untuk kurangkan ketagihan gajet. 
.
.
Sebab terakhir adalah kerana kita SEMEMANGNYA BOLEH!

Berhenti beralasan tak cukup duit, tak cukup masa dan sebagai nya. Kerana travel tak semestinya perlukan semua ini. Banyak je percutian bajet dan tips travel sekarang semua di hujung jari. 
.
.

Setiap hari asyik hadap je kerja pejabat, kerja rumah, ia memang tak kan pernah habis.
Bak kata bijak pandai:
"Waktu muda, kita banyak masa, banyak tenaga, tapi takde duit.
Dah ade duit sikit, masa pulak takde.
Dah tua, masa banyak dan duit pun banyak. Tapi tenaga pulak tiada"
Jadi jom kita hargai apa yang ada dan buat sebaiknya.



Sumber: Cikjai.


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa