Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 26 Mac 2018

MEMAHAMI MAKNA " 'AFIYAH "






Kita sentiasa mendengar perkataan sihat wal afiah. Namun adakah kita mengerti bahawa perkataan afiah mempunyai makna yang luas dan mencakupi banyak perkara.



Pada suatu hari, Sayyidina Al-Abbas (R.A.) bapa saudara Nabi (ﷺ) datang kepada Nabi (ﷺ) dan berkata: "Ya Rasulullah, ajarkanlah doa," katanya.
Nabi (ﷺ) berkata: "Wahai bapa saudara saya, bacalah :
‏أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ أَلًْعَافِيَة

Allahumma inni asaluka al-'afiyah 
(Ya Allah, aku meminta kepada kamu 'afiyah).




Sekarang apa yang 'Afiyah?
'Afiyah bermaksud :
"Untuk menyelamatkan aku daripada sebarang kesusahan yang menimpa."


Untuk menjadi sihat,kita berada dalam 'afiyah.
Untuk mempunyai wang yang cukup, kita berada dalam 'afiyah.

Untuk hidup, kita berada dalam 'afiyah.
Untuk mempunyai anak-anak kita di lindungi,Kita berada dalam 'afiyah.

Dan jika kita sudah diampuni dan tidak dihukum, kita berada dalam 'afiyah.

Jadi, pada asasnya 'Afiyah bermaksud: 
"Ya Allah, lindungilah aku daripada apa-apa kesakitan dan penderitaan." Ini termasuk didunia dan akhirat.

Pendek kata, afiah meliputi segala keselamatan dan kesejahteraan zahir dan batin, urusan duniawi dan ukhrawi, perkara dunia dan agama, jasmani dan rohani, luaran dan dalaman.

Al-Abbas (R.A.) berfikir tentang ini untuk seketika, dan kemudian dia datang kembali selepas beberapa hari dan berkata:

"Ya Rasulullah, doa ini seolah-olah sedikit pendek. Saya mahu sesuatu yang besar."
Nabi (ﷺ) berkata: "Bapa saudara ku yang dikasihi, memohon kepada Allah untuk 'Afiyah, anda tidak boleh diberi apa-apa lebih baik daripada 'afiyah. Ia adalah doa yang mudah."

Yang benar bermakna apa yang anda katakan ketika berdoa.

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu untuk selamat daripada sebarang kesusahan,kesedihan,bahaya dan jangan menguji saya dan lain-lain."
Semua ini termasuk dalam "Allahumma inni asaluka al-'afiyah" (Riyadh As Saliheen, Sunan At-Tirmidzi)

'Afiyah bermaksud :

  1. Untuk menyelamatkan aku daripada sebarang kesusahan yang menimpa.
  2. Untuk menjadi sihat,kita berada dalam 'afiyah.
  3. Untuk mempunyai wang yang cukup, kita berada dalam 'afiyah.
  4. Untuk hidup, kita berada dalam 'afiyah.
  5. Untuk mempunyai anak-anak kita di lindungi,Kita berada dalam 'afiyah.

Sungguhpun doa ini amat pendek namun ia merangkumi banyak kebaikan dalam pelbagai aspek.
Nabi Muhammad (ﷺ) berkata: "Sampaikan daripada aku, walaupun ia adalah satu ayat."
Semoga bermanfaat


Sumber: FB

Isnin, 19 Mac 2018

Amalan Untuk Penglihatan Kabur/ Bercermin Mata

Jaman skg tak kira kerja apapun mesti tak lari dari hadap PC. Tak kira la kerani o ker, akauntan ker, enggineer ker, programmer ke or ape2 lah sometimes sampai 24 hours non stop. So kesian mata kita sangat penat dan perlukan rehat. Mata antara organ paling banyak berjasa pada kita. Bila dah start berpinar2, berkabus dan terus kabur :D penglihatan jauh dan dekat pun kadang2 tak nampak cubalah amalkan doa di bawah. InsyaAllah moga dapat dipulihkan penglihatan.



Ahad, 18 Mac 2018

Manfaatkan Cuti Sekolah Di KidZania Go! @QUILL CITY MALL KUALA LUMPUR

Esok dah start cuti sekolah. Paling seronok mestilah anak-anak kan memang dah bahagian diorg. So apa kata cari aktiviti yg bermanfaat utk diorg. Daripada bg peluang kt diorg hadap gadget why try creative activity. 

Ibu dah plan cuti sekolah ni nak bawa Dania&Danish ke KidZania GO! @ Quill City Mall Kuala Lumpur. Sebelum ni pernah bawa diorg ke KidZania di Damansara. Kali ni nak cuba di KidZania GO!! di Quill City Mall Kuala Lumpur pula. 
Menarik di KidZania GO! @ Quill City Mall Kuala Lumpur

Apa yang menarik di KidZania GO! @ Quill City Mall Kuala Lumpurni?? Actually ada pelbagai aktiviti yang disediakan di KidZania GO! @ Quill City Mall ini tau. Antara 8 aktiviti yang disediakan ialah:


✅Sharp Air Quality Control

✅Scott's Research Lab

✅Mc Donald's Fitness Centre

✅Magic Studio

✅TV Studio

✅Volvo - Stop, Look and Wave

✅Court house

✅Recycling centre


Jom  beraktiviti di KidZania GO! @ Quill City Mall pasti  akan jadi lebih seronok dengan adanya aktiviti-aktiviti yang menarik ini. Dania and Danish tentu  tak sabar aktiviti kat KidZania GO! @ Quill City Mall ini. 

If nak tiket FREE ke KidZania GO! @ Quill City Mall ni senang je tau. Hanya berbelanja RM38 di mana-mana outlet di Quill City Mall dan terus boleh 'reedem; tiket FREE KidZania GO! @ Quill City Malltau. Menarik kan

Event: KidZania GO! @ Quill City Mall Kuala Lumpur
Date: 19th – 25th March 2018Time: 10.00am – 9.30pm Daily
Jadi apa tunggu lagi moh ler kiterr ke KidZania GO! @ Quill City Mall dengan kids

Khamis, 15 Mac 2018

Cantik Tak Perlu Suntik Dengan Vitamin C Serum Annona





"LIANG PORI MENGECIL, PARUT JERAWAT PUDAR, KULIT MAKIN LEMBUT & LICIN"

Seminggu konsisten dengan produk memang rasa sangat kelainannya. Kulit ada perubahan rasa flawless dengan whitehead dah semakin hilang kulit semakin licin dan lembut, jerawat pun jarang naik dah happy sangat.

Kandungan dalam Serum Vit C Annona ni ada delima so no wonder la pipi kemerah-merahan macam pinkish sejak dua menjak guna VCS ni. Ohsemm! I love it!! (be like " nape muka merah2 ni nak cendol hehehe")

Pakai pagi dan malam memang rasa kulit lembut dan parut dan jeragat macam dah pudar sikit..best sebab cepat meresap dan langsung tak berminyak.

APA YANG ISTIMEWA SANGAT VITAMIN C SERUM ANNONA NI?


  • Kekuatan 10x vitamin C - pertama di pasaran
  • Mudah digunakan - hanya titis dan sapu pada kulit
  • Mampu milik - 1 botol tahan lebih sebulan
  • Boleh bawa solat
  • Tiada campuran alkohol 
  • Tiada pewarna tiruan & pewangi tambahan.
  • Sesuai untuk kulit sensitif
  • Diluluskan KKM (NOT161004544K)
  • Pengilang berstatus GMP
  • Jenama Annona yang dipercayai ramai - 4 tahun dalam pasaran




VITAMIN C SERUM SESUAI UNTUK MASALAH


Liang pori terbuka
Parut pada kulit
Jeragat
Kulit rosak akibat salah guna kosmetik
Tona kulit tak sekata
Kulit kusam
Penuaan kulit pramatang





7 BAHAN AJAIB UNTUK KULIT MUKA FLAWLESS

VITAMIN C 

GLUTATHIONE
ASID HYALURONIK

EKSTRAK DAUN SAXIFTAGA
EKSTRAK AKAR POKOK PEONY
EKSTRAK AKAR POKOK SKULLCAP
EKSTRAK BUAH DELIMA





CARA PENGGUNAAN






1. Cuci muka

2. Titiskan 2-3 titisan ke hujung jari sapu pada kulit bermasalah  dan ratakan seluruh kulit muka

3. Urut kulit muka arah ke atas dengan perlahan2 hingga serum kering dan meresap

4. Kemudian boleh sapukan makeup seperti biasa

* boleh gunakan 2x sehari pagi dan malam

* 1 botol boleh tahan 2 bulan 2x sehari

TESTIMONIAL PENGGUNA








VITAMIN C SERUM BY ANNONA



5ML

HARGA : RM39

POSTAGE : RM8 (SM) RM12 (SS)



15ML

HARGA : RM90 (SM) RM95 (SS)
FREE POSTAGE


Bagi yang berminat untuk mendapatkan Vitamin C Serum Annona, boleh terus ctc:

FB               : EFA MUZDALIFAH
HOTLINE      : 019-5995620 (ORDER) 



#VCSAnnona 
#RawatKulitDenganBetulDanSelamat


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa