Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 27 April 2016

DOA DAN TIPS KETIKA MENGHADIRI TEMUDUGA

Setiap orang pasti memiliki cita-cita dan impian tersendiri. Namun pelbagai halangan dan rintangan yang harus dilalui terlebih dahulu untuk mencapai impian tersebut. Ada sesetengah orang mendapat keputusan akademik yang sangat baik tapi sangat susah mendapat peluang pekerjaan kerana gagal dalam temuduga.


Berikut adalah beberapa kaedah dan cara persiapan untuk ANDA sebagai pemohon kerja sebelum temuduga. Insyaallah dengan doa-doa berikut, ANDA akan berjaya dengan gemilang disertakan dengan kesungguhan yang berterusan.

AMALAN-AMALAN YANG BAGUS DIAMALKAN SEBELUM TEMUDUGA

SEMBAHYANG SUNAT HAJAT DUA RAKAAT : SETIAP MALAM BERTURUT – TURUT : JAM 12 MALAM

Rakaat Pertama : Baca Surah Al- Fatihah
: Baca Ayat Qursi : 3 kali
: Baca Surah Al – Kaafirun : 3 kali

Rakaat Kedua : Baca Surah Al – Fatihah
: Baca Ayat A Manar Rasul (1 kali)
: Baca Surah Al – Ikhlas (5 kali)

Mencuci diri sewaktu sujud terakhir rakaat kedua : Selepas baca Subhaa na Rabbial A’ala… 3 kali, Secara Qosad dalam hati :
: Baca Astaghfirullah Hal A’azim.. : Istighfar panjang (3 kali)
: Baca Laa Haulawala Quwatailla… sampai habis (3 kali)
: Baca Laa Illa Ha Illa Antasubha…. sampai habis (3 kali)
: Memohon restu Illahi :
Ya Allah Ya Tuhanku Panjangkan Umurku Umur Keluargaku. Ya Allah Ya Tuhanku, Murahkanlah Rezeki ku, Rezeki Keluarga ku, Ya Allah Ya Tuhanku, Berikan Keberkatan dan Keredhaan Terhadap niatku, Tutur kata ku dan Segala Perbuatan ku Serta Keluarga ku, Ya Allah Ya Tuhanku, Berikanlah kejayaan Yang Cemerlang Dalam Temuduga ku kali ini Agar Cita-cita dan Impian Tercapai.

DOA SEBELUM MASUK DEWAN TEMUDUGA : 30 MINIT DARI MASA TEMUDUGA

 • Baca ayat 21 hingga ayat 24 surah Al Hasyr (1 Kali)
 • Baca ayat 9 surah Yasin : waja ‘alna…. (3 kali)
 • Baca surah Al Insyirah : Alam Nasyrah…. (3 kali)
 • Baca 4 qul : Al Kafirun > Al Ikhlas > Al Falaq > An Nas
 • Baca doa penerang hati + mukaddimah + penutup doa


 • DOA KETIKA MENGHADIRI HARI TEMUDUGA

  Semua orang akan alami perasaan gugup, cuak, sakit perut, kejap-kejap masuk tandas dan macam-macam lagi. Ana pun sama jugak. Memang, kalau nak temuduga, macam-macam perasaan ada, tak kira la macam mana kita bersedia.

  1. Sebelum masuk temuduga, semasa tunggu nama anda dipanggil masuk, bacalah al-Fatihah.

  2. Baca ayatul Qursi

  3. Baca Ayat 1000 Dinar
  4. Akhir sekali Zikir ‘Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir’

  Semoga bermanfaat.


  DOA SELEPAS TEMUDUGA

  Selepas temuduga, banyakkan berdoa dan solat hajat agar berjaya mendapat karier yang diidamkan. 

  Banyakkan berdoa dan bertawakal pada Allah. Anda usaha sebaiknya, Allah yang menentukan. Jika pekerjaan yang diminta sememangnya baik untuk anda, InsyaAllah, anda akan dapat pekerjaan tersebut.  Sumber: Tips Menghadiri Temuduga Atau Interview Terbaik.


   

  10 Tips Mendidik Anak Soleh & Solehah

   
   
  1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat iyakanakbudu waiyakanastain - yang ertinya hanya kepadaMu kami sembah dan hanya padaMu kami pohon pertolongan, mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubungkait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah, doakan semoga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

  2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) dan ucapan ini adalah DOA dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

  3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh. Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

  4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

  5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

  6. Maafkan anak kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

  7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci. Ceritalah buat macam dramapun boleh .

  8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita, anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang-orang yang tetap mendirikan Solat.

  رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ
  [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

  9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia. Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

  10. Masa basuh beras niatkan ya Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya , ( kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka ) Sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi. Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai dan ingat kepada Allah sentiasa.

  Surah An-Nahl : Cara Menerapkan Tauhid Kepada Anak


  Perkongsian ringkas yang saya dapat daripada Founder Al Fateh Homeschooling. InsyaAllah moga boleh jadi reference buat parents. Lebih kita share agar lebih meluas kelebihan bukan hanya pada anak2 kita tapi pada semua generasi. Sebab kita hidup bukan lama generasi anak2 kita yang akan mentadbir suatu hari nanti insyaAllah. Moga pentadbiran gaya Al Fateh diteruskan dan peradaban Islam makin utuh dan kental.
  Teruskan membaca.  Menerapkan tauhid kepada anak.

  • Didik secara berperingkat
  • Dimulakan dengan mengenali benda-benda yang dapat dirasa dan mengaitkan dengan Allah swt
  • Kemudian perkara berdasarkan logik
  • Kemudian barulah perkara ghaib
  • Mulakan tajuk kecil dan mudah
  • Disusuli dengan tajuk yang lebih besar
  • Sehingga akhirnya mereka dapat memahami permasalahan akidah dengan hujah dan dalil

  Contoh Ayat Al-Quran untuk penerapan tauhid kepada anak daripada yang dapat dirasa kepada logik:
  (Rasa)
  • Allah swt turunkan hujan untuk kita minum, mandi, basuh baju dan lain-lain. (An-Nahl, ayat 10)
  (Rasa)
  • Allah swt tumbuhkan tanaman dan buah-buahan untuk kita makan, buat kuih, buat jus (yummy :D). (An-Nahl, ayat 11)
  (Rasa)
  • Allah swt ciptakan malam dan siang, matahari dan bulan untuk menetapkan waktu supaya kita lebih mudah hidup di mukabumi. (An-Nahl, ayat 12)
  (Rasa)
  • Allah swt pelbagai jenis benda hidup, ada haiwan, ada manusia, ada kulit putih, ada kulit hitam supaya kita saling melengkapi dan saling mengingati. (An-Nahl, ayat 13)
  (Rasa)
  • Allah swt jadikan laut yang penuh dengan sumber makanan, ekonomi dan sosial supaya kita dapat memanfaatinya. (An-Nahl, ayat 14)
  (Logik)
  • Allah swt jadikan gunung-ganang untuk mengurangkan kesan angin kuat, hujan lebat dan sungai-sungai dan jalan-jalan antaranya sebagai penunjuk arah. (An-Nahl, ayat 15)
  (Logik)
  • Allah swt jadikan tanda alam sebagai penunjuk arah seperti bintang di langit pada waktu malam. (An-Nahl, 16)
  Nota: Apabila logik, maknanya perlukan kajian lebih sedikit. Maksudnya kajian sains. Perlukan daya fikir anak.

  Sumber:: Facebook (Ummu Ilham)
  Founder Al Fateh Homeschooling.


  Get this widget here
  Ruang Iklan Untuk Di sewa