Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 28 Disember 2016

Aktiviti Cuti Sekolah 2016 Yang Penuh Cabaran Kekonon

Sesi cuti sekolah 2016 hampir berakhir. So lepas nie harapannya lebih bersemamngat la bebudak berdua nie untuk pergi sekolah dengan azam baru chehwah....Jangan pulak nanti payah nak bangun pagi sebab dah lama sangat bercuti. Walaupun cuti panjang aku memang dah prepared elok2 aktiviti cuti sekolah mereka supaya tidak dihabiskan camtu jer. Memang husband pun dah planned minggu pertama buat ape then kedua apa pulak aktivitinya. Since dari Haikal darjah satu lagi kami memang plan aktiviti bila cuti sekolah agar tidak disiakan, al least adalah moment yang menarik untuk diorang jadi kenangan bila ingat2 balik dah besar nanti.

First Week

Kami hantar Dania dan Haikal ke Kem Bijak Solat. So kat situ banyak perkara yang motivate boleh dipelajari. Hantar ke kem2 seperti ni bukan suatu perkara baru buat Haikal since dari darjah satu lagi dia dah involved dah diberi pendedahan. Begitu juga Dania cuti pertengahan tahun baru ini dia dah join under Jakim di Masjid Besi juga. So agak mudahlah buat kami uruskan mereka tiada bantahan malah mereka lagi excited nak join. Mungkin aktiviti seperti lebih bebas dan merangsang minat diorang serta fun di samping dapat belajar perihal Islam.








2nd Week

Beberapa hari aku tinggalkan diorang di rumah. Memandangkan Haikal dah besar memang dah sudah boleh diharap dan diorang pun memang tak nak duduk tumpang rumah orang apatah lagi ikut kami ke ofis boring katanya. lagpiun Haikal memang dah pandai manage begitu juga Dania. Aku balik kain dah di ampaian dah diangkat oleh Haikal dan Dania pun dah lipat baju dia sendiri. Kami tinggalkan diorang dengan phone dan makanan disediakan then waktu lunch hour kami balik untuk makan tengah hari. Husband juga ambil cuti dua hari bawak diorang pergi MAHA dan juga menonton wayang Upin dan Ipin Jeng2.


3rd Week

Minggu ni ada cuti Mauludirasul so aku dengan husband decide untuk balik kampung Terengganu. Lagipun Haikal pun ada cakap dah lama tak jumpa Tok Ma. So kami ambil cuti seminggu. Kebetulan Usu Sri  tengah cuti sekolah so boleh jumpa Ammar. Bila di kampung macam2 lah aktivitinya. Kebanyakkan aktiviti dihabiskan di pantai. Kami ada juga plan nak hiking Bukit Keluang tapi cancel sebab lupa bawak sport shoes then tok ma pun larang heheheh maybe sebab musim tengkujuh takut hujan dan lecak pada trek, walhal time kami balik seminggu tu cerah tak hujan langsung. Selain main kat pantai kami naik boat ke Pulau Rhu tak jauh dari Bukit Keluang sekadar bagi experience kat Haikal dan Dania.


4th Week

Minggu ni memang sepenuhnya aku tinggal diorang kat rumah tapi dengan homework aku suruh Haikal buat essay aktiviti-aktiviti sepanjang cuti sekolah. Dania pulak aku suruh lukis gambar aktiviti atau part yang mana masa cuti sekolah yang paling disukai. Then waktu weekand aku dengan Husband bawak diorang ke Petrosains KLCC naik LRT memandangakan Hakim sibuk sangat nak naik train. Walaupun sebelum ini bukan tak pernah naik. Kalau tak dia akan cakap nak naik kapal terbang lah ...helicopter lah...kapal besarlah (ferry). Itupun lepas keluar dari Petrosains Hakim cakap nak naik kapat angkasa aduillh hakim jadi angkasawan lah nak oiii setakat naik yang mainan boleh laa. So kat Petrosains macam2 aktiviti sains yang boleh di explore. Haikal pun memang minat pada dunia Sains.

5th Week

Minggu nie Haikal dan Dania telah diambil oleh nenek balik kampung Bukit Pulau Melaka. Kebetulan nenek datang nak anta Nek Sue ke KLIA. Nenek pun memang nak bawa diorang jumpa cousin diorang Yasmin and Ghaz dan kebetulan juga Kak Damia dan Dalisa pun nak balik kampung Pak Long nak pick up so boleh la habiskan cuti sekolah sama2 di kampung. So harapnya tidaklah nanti liat nak bangun pagi ke sekolah tahun hadapan.Moga lebih bersemangat dan kekalkan momentum cergas dan cerdas ...amin....














Selasa, 27 Disember 2016

Perkongsian Artikel dalam Anakbonda di Web Baiboo

Tak sangka pihak memilih artikel dalam web anakbonda.com untuk dikongsi dalam Baiboo. Baiboo sebuah laman web yang banyak memberi tips dan panduan berguna tentang keibubapaan, perkembangan anak dan kehamilan. Jadi ibu bapa yang ingin mencari tips dan panduan lengkap untuk guide tentang parenting, toddler dan baby boleh layari www.baiboo.com.my







Blog Bahasa Melayu Dibeli Pada Harga Rm2.65 juta?


Minggu lepas dunia internet dikejutkan dengan penjualan 3 blog Bahasa Melayu pada harga RM2.65 juta. Jumlah yang besar. Pastinya syarikat Rev Asia telah membuat pengiraan mereka sebelum menawarkan harga 

berkenaan.



Ini menunjukkan blog bahasa Melayu pun ada nilai jika dibuat dengan betul. Blog yang terlibat ialah siraplimau, myresepi dan juga kongsiresepi kepunyaan Dua Marhalah Network.








Pendapatan ketiga-tiga blog ini sebelum ini adalah menerusi Google Adsense. Dan mengikut strategi penjualan blog, biasanya harganya 4-5 kali pendapatan bulanan. Sebab itulah harganya RM2.65 juta. Ada pengiraan lain juga seperti nilai domain authority dan sebagainya. Tapi mereka bangunkan ketiga-tiga blog berkenaan bukan dalam masa yang singkat. Bertahun-tahun juga.



Kita juga boleh mencontohi mereka dalam pembangunan blog. Sebab setiap penulisan ada tekniknya. Sebab itulah yang ia mendapat ranking yang baik setiap post mereka tulis.



sumber:Mohd Shamsuriyadi

Selasa, 20 Disember 2016

Amalan InsyaAllah Rezeki Tak Habis 7 Keturunan



Amalkan membaca surah Al Maidah ayat 114 setiap hari 3 kali sehari. InsyaAllah moga kita semua memperolehi rezeki yang berkah dan melimpah ruah demi keluarga dan agama. Amin....

Isnin, 19 Disember 2016

Nasihat Kepada Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak



Bagi mereka yang suka marah-marah pada anak sendiri kerana sayang dan untuk mendidik.

1. Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

2. Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

3. Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia, mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang marah perlu berjerit antara satu sama lain walaupun duduk bersebelah?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang yang saling menyayangi lebih suka membisik antara satu sama lain walaupun duduk berjauhan atau di telefon?

Apabila kita marah, dua hati adalah berjauhan, oleh itu, mereka memerlukan suara/nada yang kuat untuk berhubung. Masalahnya, makin dijerit, makin berjauhan.

Bagi mereka yang kita sayang, dua hati adalah dekat, jadi tidak perlu untuk menjerit-jerit, hanya perlu membisik sudah terasa dekat. Makin dibisik, makin terasa sayang.

Itulah keajaiban ciptaan Allah pada sistem badan manusia.

Maka, persoalannya, jika kita ingin mendidik anak-anak kita. Perlukah kita marah-marah padanya walaupun mereka berbuat silap?

Sekiranya menggunakan pendekatan marah-marah, tanya pula diri, adakah kita mahukan anak kita mendengar kata-kata dengan hati mereka berjauhan dengan kita?

Atau kita mendidik dengan berbisik, supaya mereka faham dengar dan hati mereka kekal dekat dengan kita?

Apabila kita sudah mula marah-marah pada anak, tanyalah diri sendiri adakah hati kita dan anak kita sudah berjauhan?

Hubungan ibubapa dengan anak-anak yang terbaik ialah anak-anak menganggap ibubapa sebagai sahabat karib dengan penuh penghormatan tanpa rasa segan silu untuk berbincang segala masalah dengan ibubapa.











Sumber: Tuan Ibrahim Tuan Man.

Creative Punishment Ideas For Your Kids

Increase Bedtime:

  • Sometimes, you can adjust your kid’s bedtime directly to the way they behave the day.
  • If your kid has been naughty and you want to punish them, bring up their bedtime by five to ten minutes or whatever you feel is correct.
  • The days they have been good, give them more playtime.

Make Them Serve Dinner:

  • If your kid does not make it to the dinner table on time, despite repeatedly reminding and calling, make them the server instead.
  • Make sure your kid has washed their hands before serving though and see to it that the food is not too hot that may cause an accident.

Power Of Practice:

  • If your kids have problems at school due to badly written homework or class work, make sure they get enough practice at home, instead of punishing or scolding them.
  • Get a few photocopies of the assignments and make them sit at home and copy it out repeatedly.
  • Also, make sure they take a little extra time to improve their handwriting.

Hold That Tongue:

  • If your kid uses a bad word or is rude, get him to hold his tongue, quite literally.
  • Ask them to take stick their tongue out and hold it in their fingers, for a few minutes.

Chore In Return:

  • For every time, your kid leaves the room in a mess or forgets to complete a responsibility, hand them a chore for the day.
  • Options could be drying the dishes, doing the dishes, setting the dinner table, watering the plants and anything age appropriate.

A No-Fight Zone:

  • If your kids seem to fight a lot, ask them to create a no-fight zone inside the house.
  • Let them cut out pictures of favorite things from old magazines and stick them around the house. The rule is that they will not be able to fight in front of the images.

Set A Time:

  • If your kids do not listen or, take too much time to finish something you have asked them to do, set a timer.
  • Instead of telling asking them to do it on the watch, set a timer and tell them that if it rings before they are finished, you will take off some or other privilege.

10. Creative Choices:

  • Ask your kids to write creative punishments on different slips of paper and put them in a jar.
  • Each time you need to punish, ask them to take out a chit and do whatever is written on it.
Use the punishment ideas here to discipline your kids in a way that will not humiliate them, but help them make better use of their time.
Moms, do tell us what you think of these ideas and if you have some tips or tricks, do share them here too.


Source: http://www.momjunction.com/

Selasa, 6 Disember 2016

Invitation Majlis Penyampaian Hadiah Hakathon


Firstly lepas abis presentation untuk pertandingan Hackathon sebelum ini aku dengan husband dah tertanya2 kenapa dipanggil lagi untuk 2nd presentation. Rupanya pihak urusetia inform yang dipanggil untuk 2nd presentation ni bukan semua tapi yang terpilih iaitu seramai sepuluh team, Masa tu dah rasa tak sangka jugaklah banyak2 team yang join team kami in listed wahh rasa bangga jap tp tak nak hanyut laa heheh. Memang tak sangka dalam list top 10 sebab penyertaan ni sekadar suka2 sahaja tiada niat nak compete apatah lagi target untuk menang. 


Mungkin rezeki yang tak disangka semuanya dah ditentukan. Alhamdulillah sangat2 team kami dapat tempat kedua dalam pertandingan Hackathon Data Terbuka 48 hours. Boleh baca penyertaan kami di sini.



Mungkin ini rezeki anak2 dan ma, mak serta abah serta adik beradik yang sentiasa bagi kami fully support dalam apa jua keadaan. Kemenangan ini mungkin menjadi momentum atau mungkin permulaan bagi kami untuk memulakan step yang lebih jauh mohon agar dipermudahkan. Amin.....Itulah harapan kami. Kalau arwah abah ada mesti sangat happy sebab sentiasa support apa yang terbaik kami lakukan....


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa