Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 25 Julai 2016

Waktu Anak Fokus Terkesan Di Jiwa



Aku nak berkongsi sedikit tips sebagai ibu bapa dalam mendidik anak2 bukan satu tanggungjawab yang kecil. Aku ingin kongsi panduan seorang Doktor Perubatan Kanak-Kanak menulis tentang momen penting untuk kita titipkan pesanan buat anak-anak soleh dan solehah.

Point kedua adalah sangat mudah dan praktikal dengan izin ALLAH pesanan kita diikuti anak. InsyaAllah

Kita sering mengabaikan masa2 indah penting bersama anak. Waktu di mana jiwa anak-anak tenteram dengan kebersamaan ibu bapa dan adik beradik yang lain. 

Waktu di mana anak fokus dan pesanan yang diberikan terkesan di jiwa mereka.


Waktu yang paling penting dan terkesan dalam jiwa anak2 yang perlu kita dimanfaatkan:

1. Waktu makan bersama
  Berbincanglah dan bertanyakan aktiviti anak serta beri nasihat. Jangan gunakan waktu ini untuk marah atau menegur dengan kasar. Jadikan ia momen bahagia.


2. Sebelum tidur

Kebolehan otak waktu ini gelombang alpha dan tetha sangat berkesan menyimpan pesanan di otak separa sedar dan dilaksanakan. Gelombang ini yang digunakan untuk teknik hypnoparenting untuk masukkan pesanan di minda anak. Berbisiklah kepada anak apabila dia hampir tidur. 

"Ahmad anak soleh,
Ahmad rajin baca Quran.
Ahmad suka pergi sekolah"

Ikut situasi. 

Tambah beliau lagi (Website myMetro) bayi berada dalam keadaan alpa ketika mereka ingin tidur. Pada masa ini apa saja yang dibacakan atau diucapkan akan cepat meresap ke dalam fikiran mereka. Otak bayi ibarat span yang mampu menyerap apa saja. Oleh itu sangat penting ibu bapa memperdengarkan bacaan yang positif serta alunan ayat al-Quran ketika mereka masih bayi.



3. Waktu antara maghrib dan isyak
Untuk bersolat,jika tidak ke masjid bertazkirahlah bersama. Waktu ini anak lihat praktikal solat, mengaji, berhalaqah bersama ibu bapa. Adab dalam jemaah dan lain-lain



4. Momen kehadiran tetamu
Nasihat tidak langsung. Anak belajar bagaimana kita melayan tetamu dan berkomunikasi dengan hormat.




Sumber Facebook: Dr. Anayasmin Azmi

Khamis, 21 Julai 2016

Rebut Duit Raya RM50.00 By Cik Akak

http://sweetyzhanieyz83.blogspot.my/2016/07/rebut-duit-raya-rm5000-by-cik-akak.html


Syarat-syarat untuk join

  1. Anda mestilah seorang blogger Malaysia.
  2. Follow blog cik akak.
  3. Tempek banner di atas dalam entri anda.
  4. Letak tajuk "Rebut Duit Raya RM50.00 By Cik Akak
  5. Backlink entri anda di kotak komen entri ini
Giveaway tamat : 25.07.2016 jam 7.00 pagi
Pemenang akan diumum pada 25.07.2016 jam 8.00 pagi

Isnin, 18 Julai 2016

Cabutan Bertuah MyresitGST April-Mei - Edisi Menang Bergaya :)


Alhamdulillah....

Tak sangka menang cabutan untuk contest myresitgst. Menang voucher tunai RM200 alhamdulillah lepas minyak and tol balik kampung hari raya baru ini.

Semua orang boleh mencuba just sambil jer resit belian tu kita upload kt apps myresitgst siapa tahu menang motor ker...iphone ker...peti ais ker...kan..kan..best takk....cuba ye... end November ni so meaning ada 3 kali cabutan lagi......

Rabu, 13 Julai 2016

Weekly Prize Van Houten Indulgence - Edisi Menang Bergaya :)



Alhamdulillah... 


Firstly memang tak sangka menang coklat yang banyak sememangnya aku 'hantu coklat'. 

Join contest ni pun saja2 lepas tengok dia asyik bermain dalam iklan google adsense kat blog ni so ape lagi aku just klik then isi detail dan buat slogan tapi jangan buat selalu tau iklan iklan google tu kt blog sendiri nanti kena banned lagipun tak nampak iklan 'Van Houten Indulgence Contest' tu kt web lain so aku klik laahh mencuba nasib satu lagi hadiah utamanya Trip To Amsterdam besttt tuu.... Aku pun tak ingat dah slogan macam mana. Few weeks after that aku terima email "congratulations" menang hadiah week 7 alhamdulillah dapat coklat masa tu dah nak balik kampung berhari raya so makan coklat sakan lah hari raya anak beranakkk....

puehhh hatiiii....


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa