Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Selasa, 28 Jun 2016

Cabutan Bertuah Contest Assakinnah2u - Edisi Menang Bergaya -:)


Satu lagi contest menang pemilihan secara rawak melalui cabutan. Tiba2 dapat admin Assakinah2u inform dapat saguhati produk Assakinah2u berupa kismis, susu kambing dan tuala dari mereka terima kasih banyak2. Produk tersebut adalah beserta bacaan 30 juzuk Al Quran dan foundernyer Ustaz Azmir....
Moga rezki pihak Assakinah2u bertambah luas..amin...

 
Nak  share sikit kebaikan dan mengapa anda perlu amalkan Kismis As-sakinah

👍 Meningkatkan Fokus Daya Ingatan
Kandungan Zink dan dan Vitamin-Vitamin B memang terbukti berdasarkan kajian Nutrisi dapat membantu meningkatkan Fokus dan Daya Ingatan.
👍 Sebagai Sumber Tenaga
Dalam keadaan mengantuk dan lesu. Segenggam Kismis dapat menyegarkan mata dan tubuh anda kerana kandungan tenaganya yang tinggi disamping kandungan vitamin B, mineral Magnesium dan mineral Kalsium yang berfungsi menukar makanan kepada tenaga.
👍 Menyihatkan Gigi dan Tulang
Kismis mampu merawat masalah gigi kerana ia mengandung asid oleanolic yang mampu melindungi gigi dari bakteri yang menyebabkan bau mulut selain kandungan Kalsium dan Magnesium untuk menguatkan Gigi dan juga menguatkanTulang.
Kismis boleh dimakan terus atau dijadikan bahan hiasan serta topping untuk bijirin, nasi minyak, snek dan makanan anda yang lain.
👍 Mencegah Anemia
Anemia adalah masalah kurang darah. Kismis memiliki kandungan zat besi yang tinggi yang menjadi sumber penting penghasilan sel darah merah. Antara tanda-tanda Anemia:
• Mudah letih
• Kerap Pening atau Pitam
👍 Mencegah Kanser
Kismis merupakan salah satu sumber antioksidan yang tinggi dan vitamin B17 dari bijinya yang bermanfaat untuk mencegah pertumbuhan sel-sel kanser.
👍 Mengatasi Sembelit, Buasir dan Masalah Penghadaman


Kismis juga memiliki kandungan serat yang tinggi yang merupakan salah satu makanan yang dapat mencegah masalah sukar buang air besar atau sembelit dan Masalah Pengahadaman dan seterusnya mencegah masalah buasir.

Dalam setiap 100 gram kismis mengandungi Air 14.9g, Tenaga, 302kal; Protein 3.39g; Lemak 0.46g; Abu 1.66g; Karbohidrat 79.52g; serat 4g; gula 59.19g Kalsium 53mg; Zat Besi 1.9mg; Magnesium 35mg; Fosfor 115mg; Potasium 746; Sodium 12mg; Zinc 0.32 mg; Tembaga 0.363 mg; Mangan 0.308 mg; Selenium 0.7mkg; Vitamin C 3.2mg; Riboflavin(B2) 0,19 mg; Niasin(B3) 1.142mg; Folat(B9) 3mkg; Vitamin K 3.5mkg; dan Vitamin E 0.12 mkg. -


APA KATA MEREKA TENTANG SUSU KAMBING AS-SAKINAH..

 Assakinah2u

KEISTIMEWAAN dan KEUNIKAN Susu Kambing ASSAKINAH serta menjadikannya Susu Kambing yang berbeza adalah kerana ia Diperkaya Dengan 4 Makanan Hebat lain iaitu:-
👍 Kismis - menjadikannya MANIS dan SEDAP Semulajadi disamping tambahan khasiat dari kismis itu sendiri.
👍 Gingko Biloba - bagus untuk ingatan dan pengaliran darah.
👍 Manna @ Gum Arab - bagus untuk sistem imun dan menyejukan badan.
👍 Ubi Bit Merah - sebagai antioksidan dan pelbagai khasiat semulajadi yang lain.
Tidak berbau hamis dan rasanya juga enak.
Halal JAKIM, Sijil MeSTI (Makanan Selamat Tanggungjawab Industri) dari Jabatan Kesihatan Malaysia dan Produk Muslim

Selain ianya Sunnah, susu kambing asli mengandungi pelbagai zat, yang sememangnya terbukti untuk mencegah dan mengawal pelagai masalah kesihatan dan bermanfaat kepada manusia, antaranya:
👉 Penyakit Hati
👉 Demam Kuning
👉 Penyakit Paru-Paru
👉 Sakit-sakit Sendi, Kejang/Kebas Tangan & Kaki
👉 Asma
👉 Ikhtiar Hamil dan Meningkatkan Kesuburan
👉 Gaot
👉 Alergik
👉 Mengurangkan Masalah kanak-kanak hiperaktif
👉 Pedih Ulu Hati & Perut Sebu
👉 Menguatkan Antibodi
👉 Menambah Tenaga
👉 Membantu Menguatkan Tulang & Gigi
👉 Mengenyangkan
👉 Melembabkan Kulit
👉 Menjaga Sistem Penghadaman
👉 Meningkatkan Daya Fokus
-------------------------------------------
BAGUS UNTUK ORANG DEWASA YANG PENTINGKAN KESIHATAN
BAGUS UNTUK ORANG TUA YANG ADA MASALAH KESIHATAN
BAGUS UNTUK PELAJAR DAN KANAK-KANAK



Untuk Tempahan / Sebarang Pertanyaan mengenai produk atau untuk menjadi Ejen atau Stokis, sila hubungi terus:
019-572 6162
019-236 9458
05-526 0706

Selasa, 21 Jun 2016

Winner Contest Trouver - Edisi Menang Bergaya -:)

Baru ade times nak type cite pasal menang contest dengan Trouver. Memang tak sangka dapat menangi HP Lenovo...plan nak by my mum...terasa seperti betul2 menang bergaya..cheh perasannn....sebab tak sang terpilih. Alhamdulillah sangat2...syukur ya Allah. Sertai contest ini secara tak sengaja sebab memang tengah survey2..usha2..aplikasi yang sesuai untuk detect location kids maklumlahh ibu ayah kat ofis nie risau bukan kepalang kat anak2 dekat sekolah...macam2 kes kita dengarkan...



So that...For those yang kurang familiar ape itu Trouver boleh baca explaination di bawah.

🙏 "RISAU ANAK HILANG TANPA DAPAT DIKESAN?" 🙏

Risau dengan kejadian culik yang semakin menjadi-jadi? Risau anak berada di mana? Nak pastikan anak sampai di sekolah dengan selamat? Nak kesan lokasi anak dengan mudah? Mahu tingkatkan keselamatan anak?

"Saya terpikat dgn Trouver lepas tengok kat TV1 haritu. Sape sangka produk tempatan mampu capai tahap ni. Saya mmg puas hati. Takdela saya nak pening kepale risau-risau tak tau anak ada kat mana lagi. Mmg recommended!"
Izan, Kajang.

"Saya sekali beli 2 device. Sentiasa bawa. Letak dalam beg isteri. Senang nak ambil dia balik kerja. Waktu anak sekolah, letak dalam beg anak. Detect anak lebih cepat dengan Trouver. Bila jalan2 pasangkan kat poket baju anak yang paling aktif. Senang hidup. Bateri pun setahun sekali tukar. Tak pening."
-Koba, Sarawak.

"Kawan saya recommend Trouver kat saya."
-Tee, KL.

"Trouver terbaik! Boleh track walaupun dalam bangunan."
-Imran, Petaling Jaya.

"Product yang sangat berguna."
Farid, Shah Alam.


TROUVER, PERANTI PENGESAN LOKASI ANAK
 
Ianya dicipta untuk bantu ibubapa;
MENGESAN LOKASI ANAK SECARA 'LIVE' DENGAN MUDAH DAN PANTAS
BERKONGSI LOKASI ANAK DENGAN KELUARGA
MENERIMA AMARAN SEGERA SEKIRANYA ANAK KELUAR DARI KAWASAN SEPATUTNYA
MEMINTA BANTUAN ORANG RAMAI SAMA-SAMA MENGESAN LOKASI ANAK DENGAN MUDAH

Ramai ibubapa yang SUKA SANGAT dengan TROUVER. Mana taknya, hilang kerisauan mereka apabila dapat melihat LOKASI ANAK-ANAK mereka secara 'LIVE' dari smartphone mereka.


Sambil ibubapa sibuk bekerja, dapat juga mereka pastikan anak-anak mereka berada di lokasi yang sepatutnya menggunakan TROUVER


BAGAIMANA TROUVER MEMBANTU ANDA?

👍 LANGKAH 1: SCAN PERANTI TROUVER pada smartphone anda.

LANGKAH 2: LETAK PERANTI TROUVER pada anak.

👌 LANGKAH 3: PANTAU LOKASI ANAK dari smartphone anda.

MUDAH SAJA PENGGUNAANNYA!

Kegelisahan dan kerisauan ANDA pasti hilang apabila sentiasa dapat melihat LOKASI ANAK dengan menggunakan TROUVER. Daripada anda TERTANYA-TANYA anak berada di mana, KINI info lokasi anak anda berada di HUJUNG JARI!


DENGAN TROUVER, BANYAK FAEDAHNYA!

👉 MUDAH SETUP. Tak perlu 'wiring'. Senang saja nak setup, budak-budak pun boleh buat. Gerenti anda tak pening kepala!

👉 TERUS BOLEH PAKAI. Tidak perlu tunggu pengaktifan dari sistem. Harini anda terima Trouver, harini juga anda boleh tengok lokasi anak.

👉 TIADA YURAN BULANAN. Tak perlu pening-pening bayar bulan-bulan. Dengan Trouver, anda dapat jimat ribuan ringgit demi meningkatkan keselamatan anak.

👉 REAL-TIME TRACKING. Kesan dan pantau lokasi anak secara 'live'. Kalau anak sedang bergerak, anda dapat melihat pergerakan anak anda. Anda tak akan risau lagi sebab lokasi terkini anak ada pada smartphone anda.

👉 SOCIAL SHARING. Info peranti boleh share kepada ahli keluarga dan rakan-rakan tanpa had. Sekarang ni kalau berlaku kehilangan, orang akan share maklumat sahaja di FB. Tapi dengan Trouver, boleh share info peranti anak kepada orang ramai & mereka boleh sama-sama bantu mengesan lokasi anak.

👉 INSTANT ALERT. Anda akan mendapat amaran segera sekiranya anak keluar dari kawasan yang sepatutnya. Dengan ini, anda dapat mengambil tindakan sebelum kejadian yang tidak diingini berlaku.

👉 COMMUNITY TRACKING. Sekiranya smartphone anda tidak dapat mengesan lokasi anak secara terus, smartphone orang ramai, yang berada di sekitar lokasi anak anda, akan membantu melaporkan lokasi anak. Oleh itu, anda masih dapat mengesan dan memantau lokasi anak di mana jua anak anda berada.
 

SESUAI UNTUK ANAK-ANAK KECIL, SEKOLAH RENDAH MAHUPUN SEKOLAH MENENGAH.

DENGAN MEMILIKI TROUVER, ANDA AKAN DAPAT;
Peranti Trouver
Trouver Mobile App
Trouver Web App
 




✆✆ UNTUK ORDER/PERTANYAAN ✆✆
>> WHATSAPP "TRV" ke 018-220 5900 <<
 

Rabu, 15 Jun 2016

Langkah Demi Langkah Cara Homeschooling Anak





1.  Perkara asas yang saya letakkan pada anak saya adalah al Quran. Didik Al Quran dari bayi. Jika ketika menerima emel ini, anak Dalina sudah tidak kategori 'bayi' lagi, jangan patah semangat. Kaedah ini efektif untuk umur apa sahaja.
 
Apa yang penting kita tidak mahu sia-siakan lagi waktu mereka membesar seterusnya itu.  Bermulalah sekarang. Masa tidak menunggu kita. Ada yang telahpun memasuki dan memenangi pertandingan hafazan dengan kaedah ini. 
 
2.  Bermulalah dengan memperdengarkan surah pendek, contoh 30 surah terakhir Juzuk 30. Surah pendek-pendek. Diperdengarkan secara berulang-ulang. 
 
Tidak disarankan memasang ayat al Quran 30 Juzuk seluruhnya kerana ianya nanti akan tiada proses pengulangan yang dapat dikesan oleh anak.  Maka yang terbaik, adalah dengan memperdengarkan surah yang sama atau beberapa surah terpilih diperdengarkan berkali-kali. 
 
3. Jangan campur adukkan dengan memperdengarkan muzik dan lagu yang melalaikan. Ibarat minyak dan air, ianya sukar bercampur dan susah pula untuk diminum. Ia akan menjadikan alunan al Quran itu hambar pada telinga mereka. Jika kita mahu memperdengarkan lagu-lagu nasyid yang mempunyai muzik, boleh menunggu sekurang-kurangnya setelah mereka menghafal 1 juzuk atau lebih. Jika tidak, ia akan menyukarkan hafalan mereka. 
 
4. Kurangkan bermain games dan menonton TV.  Kedua-duanya sangat mencuri masa dan boleh membuatkan ketagihan atau punca anak membuat perangai. Jika anak Dalina sudah terbiasa dengan salah satu masalah ini, kuatkan minda dan cekalkan hati untuk mengurangkan pendedahannya kepada anak. Tiada siapa yang boleh menyelesaikan ketagihan kedua-dua ini selain ibubapa itu sendiri.
 
Cara saya, saya berikan 20 minit bermain games jika dia menghafal satu musyaf (muka surat) al Quran. Ini dapat memotivasikan mereka dan juga tidaklah melenyapkan minat mereka sama sekali. 
 

Selasa, 7 Jun 2016

Tips Pantas Masak Bulan Ramadhan

Lauk berbuka untuk 5 hari bekerja.. masak n frozenkan. Balik kerja sampai umah kompom pukul 6 lebih.. sampai umah tinggal masak nasi n goreng sayur/ikan.



Credit to FB Group MAHN




Penyediaan pes untuk memudah dan mempercepatkan masakan. Boleh refer resepi di bawah  credit Hannyza Hassan








Isnin, 6 Jun 2016

Floria 2016

Last week before Ramadhan bawak kids ke Floria lagipun kids tengah cuti sekolah so just amik kesempatan bawak diorg jalan2. Puas hati jugak dengan theme tahun yang kepada animation kartun seperti fairy tale...wonderland. Nampak sangat cantik dan menarik sebab colourful. Kids memang sukalah sebab feeling like fantasy garden. So sangatt fun cuma agak letih denga si kesik yang tak reti duk diam tak orang pegang apatah lagi dukung tapi asyik berlari jerrr penat nak mengejar................








































Jumaat, 3 Jun 2016

Magik Berlaku Bila Kita Perbaiki Hubungan Dengan Allah SWT

Dengarlah nasihat saya ini. Jika bisnes kucar kacir, sales tak konsisten, JANGAN sibuk minta tolong sana sini.

Baiki dahulu diri sendiri dengan Allah swt. Merayu menangis minta tolong dengan Allah dahulu. Buatlah apa yang terdaya. Puasa nazar ke. Istigfar beribu kali ke. Selawat beratus kali ke. Solat taubat solat hajat sedekah zakat. Ngaji ke baca doa. Buatlah mana yang termampu. Biar mata bengkak lutut lebam. Biar tersengguk ngantuk masa pegang tasbih tu.


Ingat. Pergantungan UTAMA kita hanya pada Allah swt semata-mata.
USAHA ikhtiar cari jalan penyelesaian. Minta nasihat. Upgrade ilmu. Tambahkan usaha.

Ingat. Tiada manusia hebat di dunia ini. Yang hebat hanyalah ALLAH. Usah bergantung harap pada manusia, network, guru bisnes, team bisnes, kerana mereka semua manusia biasa. Dan manusia kerap mengecewakan manusia.

Sebelum ini saya pernah kongsikan cerita.


Bulan Nov-Dis 2015, saya putuskan semua hubungan dengan network saya. Saya putuskan bergantung harap kepada manusia.

Sebelum ni hati selalu berkata, "Aku kena berbaik dengan dia ni orang itu, sebab mereka akan bawa peluang bisnes." SILAP !

2 bulan saya hentikan bisnes.
1. Saya baiki amalan saya. Saya berbaik denagn Allah swt.

2. Saya baiki semula kesilapan utama saya iaitu kebergantungan kepada manusia lain especially network dalam bisnes. Now, dalam hati dan kepala ini hanya INGAT ALLAH ALLAH ALLAH sahaja yang akan gerakkan sesuatu, bukakan pintu rezeki, mudahkan semua urusan. Allah sahaja yang berkuasa ! Makhluk tiada apa-apa.
Alhamdulillah.
Di akhir Disember 2015, satu persatu peluang bisnes muncul dan Allah permudahkan semuanya. Banyak perkara magik berlaku. Memang magik. Namun Allah amat adil dengan saya. Di kala saya kembali lalai, Dia tarik sedikit. Lalu saya mula beringat dan jaga semula amalan dan hubungan dengan NYA.

Berkhidmat kepada ibu-bapa dan menggembirakan hati mereka dengan apa yang mereka suka. Jika ibu anda suka cendol, belikan cendol. Ayah suka berkebun, selalu call buat-buat tanya pasal kebun dan hasil tanamannya. Balik kampung, minta ayah pack kan sedikit ubi daun kunyit (walaupun kat pasar rumah anda dah ada banyak).

Bonda Hayati telefon semalam dan pesan belikan tembikai merah sebiji. Maka saya pun pergilah pasar beli tembikai. Masa pergi hantar tembikai, teruslah saya duduk bersimpuh makan masakan bonda (sebab bonda saya suka orang makan masakannya).
All The Best Semua. 
Bisnes ini satu ibadah dan satu tarbiyah untuk kita menjadi manusia yang lebih baik. Teruskan berbisnes tawwww. 




Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa