Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 27 April 2016

DOA DAN TIPS KETIKA MENGHADIRI TEMUDUGA

Setiap orang pasti memiliki cita-cita dan impian tersendiri. Namun pelbagai halangan dan rintangan yang harus dilalui terlebih dahulu untuk mencapai impian tersebut. Ada sesetengah orang mendapat keputusan akademik yang sangat baik tapi sangat susah mendapat peluang pekerjaan kerana gagal dalam temuduga.


Berikut adalah beberapa kaedah dan cara persiapan untuk ANDA sebagai pemohon kerja sebelum temuduga. Insyaallah dengan doa-doa berikut, ANDA akan berjaya dengan gemilang disertakan dengan kesungguhan yang berterusan.

AMALAN-AMALAN YANG BAGUS DIAMALKAN SEBELUM TEMUDUGA

SEMBAHYANG SUNAT HAJAT DUA RAKAAT : SETIAP MALAM BERTURUT – TURUT : JAM 12 MALAM

Rakaat Pertama : Baca Surah Al- Fatihah
: Baca Ayat Qursi : 3 kali
: Baca Surah Al – Kaafirun : 3 kali

Rakaat Kedua : Baca Surah Al – Fatihah
: Baca Ayat A Manar Rasul (1 kali)
: Baca Surah Al – Ikhlas (5 kali)

Mencuci diri sewaktu sujud terakhir rakaat kedua : Selepas baca Subhaa na Rabbial A’ala… 3 kali, Secara Qosad dalam hati :
: Baca Astaghfirullah Hal A’azim.. : Istighfar panjang (3 kali)
: Baca Laa Haulawala Quwatailla… sampai habis (3 kali)
: Baca Laa Illa Ha Illa Antasubha…. sampai habis (3 kali)
: Memohon restu Illahi :
Ya Allah Ya Tuhanku Panjangkan Umurku Umur Keluargaku. Ya Allah Ya Tuhanku, Murahkanlah Rezeki ku, Rezeki Keluarga ku, Ya Allah Ya Tuhanku, Berikan Keberkatan dan Keredhaan Terhadap niatku, Tutur kata ku dan Segala Perbuatan ku Serta Keluarga ku, Ya Allah Ya Tuhanku, Berikanlah kejayaan Yang Cemerlang Dalam Temuduga ku kali ini Agar Cita-cita dan Impian Tercapai.

DOA SEBELUM MASUK DEWAN TEMUDUGA : 30 MINIT DARI MASA TEMUDUGA

  • Baca ayat 21 hingga ayat 24 surah Al Hasyr (1 Kali)
  • Baca ayat 9 surah Yasin : waja ‘alna…. (3 kali)
  • Baca surah Al Insyirah : Alam Nasyrah…. (3 kali)
  • Baca 4 qul : Al Kafirun > Al Ikhlas > Al Falaq > An Nas
  • Baca doa penerang hati + mukaddimah + penutup doa


  • DOA KETIKA MENGHADIRI HARI TEMUDUGA

    Semua orang akan alami perasaan gugup, cuak, sakit perut, kejap-kejap masuk tandas dan macam-macam lagi. Ana pun sama jugak. Memang, kalau nak temuduga, macam-macam perasaan ada, tak kira la macam mana kita bersedia.

    1. Sebelum masuk temuduga, semasa tunggu nama anda dipanggil masuk, bacalah al-Fatihah.

    2. Baca ayatul Qursi

    3. Baca Ayat 1000 Dinar




    4. Akhir sekali Zikir ‘Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir’

    Semoga bermanfaat.


    DOA SELEPAS TEMUDUGA

    Selepas temuduga, banyakkan berdoa dan solat hajat agar berjaya mendapat karier yang diidamkan. 

    Banyakkan berdoa dan bertawakal pada Allah. Anda usaha sebaiknya, Allah yang menentukan. Jika pekerjaan yang diminta sememangnya baik untuk anda, InsyaAllah, anda akan dapat pekerjaan tersebut.



    Sumber: Tips Menghadiri Temuduga Atau Interview Terbaik.


     

    10 Tips Mendidik Anak Soleh & Solehah

     
     
    1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat iyakanakbudu waiyakanastain - yang ertinya hanya kepadaMu kami sembah dan hanya padaMu kami pohon pertolongan, mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubungkait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah, doakan semoga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

    2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) dan ucapan ini adalah DOA dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

    3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh. Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

    4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

    5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

    6. Maafkan anak kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

    7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci. Ceritalah buat macam dramapun boleh .

    8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita, anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang-orang yang tetap mendirikan Solat.

    رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ
    [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

    9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia. Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

    10. Masa basuh beras niatkan ya Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya , ( kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka ) Sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi. Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai dan ingat kepada Allah sentiasa.

    Surah An-Nahl : Cara Menerapkan Tauhid Kepada Anak


    Perkongsian ringkas yang saya dapat daripada Founder Al Fateh Homeschooling. InsyaAllah moga boleh jadi reference buat parents. Lebih kita share agar lebih meluas kelebihan bukan hanya pada anak2 kita tapi pada semua generasi. Sebab kita hidup bukan lama generasi anak2 kita yang akan mentadbir suatu hari nanti insyaAllah. Moga pentadbiran gaya Al Fateh diteruskan dan peradaban Islam makin utuh dan kental.
    Teruskan membaca.



    Menerapkan tauhid kepada anak.

    • Didik secara berperingkat
    • Dimulakan dengan mengenali benda-benda yang dapat dirasa dan mengaitkan dengan Allah swt
    • Kemudian perkara berdasarkan logik
    • Kemudian barulah perkara ghaib
    • Mulakan tajuk kecil dan mudah
    • Disusuli dengan tajuk yang lebih besar
    • Sehingga akhirnya mereka dapat memahami permasalahan akidah dengan hujah dan dalil

    Contoh Ayat Al-Quran untuk penerapan tauhid kepada anak daripada yang dapat dirasa kepada logik:
    (Rasa)
    • Allah swt turunkan hujan untuk kita minum, mandi, basuh baju dan lain-lain. (An-Nahl, ayat 10)
    (Rasa)
    • Allah swt tumbuhkan tanaman dan buah-buahan untuk kita makan, buat kuih, buat jus (yummy :D). (An-Nahl, ayat 11)
    (Rasa)
    • Allah swt ciptakan malam dan siang, matahari dan bulan untuk menetapkan waktu supaya kita lebih mudah hidup di mukabumi. (An-Nahl, ayat 12)
    (Rasa)
    • Allah swt pelbagai jenis benda hidup, ada haiwan, ada manusia, ada kulit putih, ada kulit hitam supaya kita saling melengkapi dan saling mengingati. (An-Nahl, ayat 13)
    (Rasa)
    • Allah swt jadikan laut yang penuh dengan sumber makanan, ekonomi dan sosial supaya kita dapat memanfaatinya. (An-Nahl, ayat 14)
    (Logik)
    • Allah swt jadikan gunung-ganang untuk mengurangkan kesan angin kuat, hujan lebat dan sungai-sungai dan jalan-jalan antaranya sebagai penunjuk arah. (An-Nahl, ayat 15)
    (Logik)
    • Allah swt jadikan tanda alam sebagai penunjuk arah seperti bintang di langit pada waktu malam. (An-Nahl, 16)
    Nota: Apabila logik, maknanya perlukan kajian lebih sedikit. Maksudnya kajian sains. Perlukan daya fikir anak.

    Sumber:: Facebook (Ummu Ilham)
    Founder Al Fateh Homeschooling.

    Sabtu, 23 April 2016

    Doa Menghindari Dari Haiwan Berbisa

     
    Akhir2 nie kita kita banyak dengar haiwan berbisa spt snake nie berkeliaran sekitar sek terutama di toilet dan longkang dah adaa dua kes murid yang kena patuk snake satu di Kelantan yang menyebabkan kematian adik Nurin dan satu lagi di Negeri Sembilan maklumlah skg tgh el nino musim panas yang melampau. Bende berbisa ni nak hidup so ia akan cari kawasan yang sejukk.
     
    Berdasarkan kepada 2 kes yg berlaku di Kelantan & N9, kebanyakkan pelajar mcm tak terus bagi tahu guru bila terkena gigitan ular sebab mereka sendiri tak pasti digigit ape. So kalau boleh guru2 yg masuk kelas sebelum mula belajar agak dpt tgk keadaan pelajar,pucat ke,menggigil ke.....
    Sedikit tips untuk dari pesara bomba

    Just sharing dari Pesara Bomba;

    Ikut pengalaman saya sebagai bekas Fire & Rescue pencen. Musim panas terik begini merupakan musim binatang berbisa terutamanya ular mencari tempat perlindungan ke lokasi yang dirasakan sejuk dan selamat baginya.
    Ular berbisa seperti tedung selar, tedung, katam tebu, ular kapak boleh membunuh dengan cepat. Ular-ular ini akan mematuk mangsa dan mengeluar/mengalirkan bisa melalui taringnya.

    Kita kena 'alert' dan 'aware' dengan pesekitaran. Ular akan masuk rumah melalui saluran air, paip, longkang, celahan pintu dan tingkap.
     

    Ular akan cari tempat sejuk dan di rasakan selamat iaitu bawah dapur, bawah almari, bawah kerusi, atas almari dan bilik air. Hati-hati dan sentiasa memeriksa rumah. 

    Untuk keselamatan/mencegah ular dari masuk rumah taburkan garam kasar dan belerang/sulfur di sekeliling rumah.

    Musim panas terik musim ular dan binatang berbisa berhijrah dan sangat sensitif serta agresif/garang, begitu juga waktu musim mengawan dan selepas bersalin kulit.

    Ular berbisa membunuh dengan patukan dan bisa/racun yg terdapat pada taring.

    Ular sawa membunuh dgn melilit mangsa dan menelan sedikit demi sedikit.
    Saya just sharing dan terpanggil bila rasa simpati yg menimpa pada pelajar sekolah di kelantan yang meninggal dunia dan ular tedung selar 10 kaki masuk dalam engine lori di langkawi semalam serta dalam kereta.

    Bagi yang bekerja di site sila berhati-hati.

    Ada juga saranan supaya flush atau intai-intai dulu toilet bowl sebelum guna. 
    Ular akan cari tempat yang sejuk dan tersorok 

    Amalkan doa ini melindungi dari haiwan berbisa moga bermanfaat buat semua dan parents....






    Isnin, 11 April 2016

    BlackBox Peribadi : Kesan Anak Hilang dan Barang Kesayangan Dengan Trouver

    Nama dia Trouver! Scan Slip and See!Trouver kian trending dan semakin mendapat liputan netizen. Rata2 memberi fedback positif...



    Apa itu Trouver ?

    Kecil, mudah,murah.Tak perlu simcard. Bateri hanya tukar setahun sekali. Fokus kepada ibubapa yg ada anak. Letak dlm poket anak. Trace lokasi anak melalui smartphone. Kalau tracker berjauhan dgn smartphone lebih 25m. Smartphone akan alert bgtahu yg anak dia dah jauh. So sempat cari dan locate!

    Device ini more to community sharing. Jika device ini diluar 25m daripada pemilik. Device tetap boleh send lokasi nya jika sekeliling device itu ada yang menggunakan aplikasi trouver.


    Dan untuk pengguna android pula, lebih daripada 25m. Jika alarm enable. Smarphone akan vibrate dan berbunyi.



    Trouver its more to yang ada anak yang suka lari-lari,hyper tak reti duk diam jalan2 kat mall tiba2 lesap,kadang2 penculik memang aim kids yang camni. Budak nakal lebih kurang camtulah lgpun pimpin anak pun penculik boleh rampas..aduiii manusia sekarang banyak yang psiko dan mental semua pasal duit. So memang sesuai  kena ada benda ni. Bukan tu je tau, boleh letak kat dompet kita, boleh lekat kat handphone kita, boleh letak kat dalam kereta, kat mana-mana pun boleh janji fungsinya adalah untuk nak bagitau benda tu jauh dari kita. Bahagian Peranti TROUVER ni terdapat QR Code untuk anda scan dahulu peranti ni melalui aplikasi TROUVER sebelum anda meninggalkan rumah, letak dalam poket anak anda atau dalam handbag atau dalam kereta, supaya anda boleh jejak jika berlaku kehilangan atau kecuriaan.


    Ianya dicipta untuk bantu ibubapa

    ✔ MENGESAN LOKASI ANAK SECARA 'LIVE' DENGAN MUDAH DAN PANTAS
    ✔ BERKONGSI LOKASI ANAK DENGAN KELUARGA
    ✔ MENERIMA AMARAN SEGERA SEKIRANYA ANAK KELUAR DARI KAWASAN SEPATUTNYA

    ✔ MEMINTA BANTUAN ORANG RAMAI SAMA-SAMA MENGESAN LOKASI ANAK DENGAN MUDAH



    Ramai ibubapa yang SUKA SANGAT dengan TROUVER. Mana taknya, hilang kerisauan mereka apabila dapat melihat LOKASI ANAK-ANAK mereka secara 'LIVE' dari smartphone mereka.

    Mereka tentu mahukan satu gajet yang dapat memantau lokasi anak-anak mereka.

    Sambil ibubapa sibuk bekerja, dapat juga mereka pastikan anak-anak mereka berada di lokasi yang sepatutnya menggunakan TROUVER.



    LANGKAH 1: SCAN PERANTI TROUVER pada smartphone anda.


    LANGKAH 2: LETAK PERANTI TROUVER pada anak.
    👌
    LANGKAH 3: PANTAU LOKASI ANAK dari smartphone anda.



    MUDAH SAJA PENGGUNAANNYA!


    Kegelisahan dan kerisauan ANDA pasti hilang apabila sentiasa dapat melihat LOKASI ANAK dengan menggunakan TROUVER. Daripada anda TERTANYA-TANYA anak berada di mana, KINI info lokasi anak anda berada di HUJUNG JARI!

    FAEDAH TROUVER PADA PENGGUNA



    MUDAH SETUP. Tak perlu 'wiring'. Senang saja nak setup, budak-budak pun boleh buat. Gerenti anda tak pening kepala!

    TERUS BOLEH PAKAI. Tidak perlu tunggu pengaktifan dari sistem. Harini anda terima Trouver, harini juga anda boleh tengok lokasi anak.


    TIADA YURAN BULANAN. Tak perlu pening-pening bayar bulan-bulan. Dengan Trouver, anda dapat jimat ribuan ringgit demi meningkatkan keselamatan anak.

    REAL-TIME TRACKING. Kesan dan pantau lokasi anak secara 'live'. Kalau anak sedang bergerak, anda dapat melihat pergerakan anak anda. Anda tak akan risau lagi sebab lokasi terkini anak ada pada smartphone anda.

    SOCIAL SHARING. Info peranti boleh share kepada ahli keluarga dan rakan-rakan tanpa had. Sekarang ni kalau berlaku kehilangan, orang akan share maklumat sahaja di FB. Tapi dengan Trouver, boleh share info peranti anak kepada orang ramai & mereka boleh sama-sama bantu mengesan lokasi anak.

    INSTANT ALERT. Anda akan mendapat amaran segera sekiranya anak keluar dari kawasan yang sepatutnya. Dengan ini, anda dapat mengambil tindakan sebelum kejadian yang tidak diingini berlaku.

    COMMUNITY TRACKING. Sekiranya smartphone anda tidak dapat mengesan lokasi anak secara terus, smartphone orang ramai, yang berada di sekitar lokasi anak anda, akan membantu melaporkan lokasi anak. Oleh itu, anda masih dapat mengesan dan memantau lokasi anak di mana jua anak anda berada.

    SESUAI UNTUK ANAK-ANAK KECIL, SEKOLAH RENDAH MAHUPUN SEKOLAH MENENGAH.
     

    Pantau lokasi anak dan harta benda dari smartphone anda.

    Aktifkan alarm bagi mendapat amaran sekiranya perkara yang dipantau keluar dari kawasan yang sepatutnya.


     

     
    Alarm berbunyi apabila perkara yang dipantau keluar dari kawasan yang sepatutnya.



    Ianya dicipta untuk mereka yang careless dan pelupa
     
    Trouver ini bukan sahaja untuk kita memantau lokasi anak. Tetapi buat mereka yang sering careless selalu lupa letak barang kat mana contoh kunci kereta, barang berharga, handphone, dompet dan macam2 lagi. Boleh juga letak dalam kereta untuk kesan lokasi parking dan manalah tahu kot2 berlaku kejadian tidak diingini seperti dicuri, kes penculikan dan sebagainya.

    Ianya dicipta untuk mereka yang suka melancong secara backpaker

    Trouver juga boleh diguna oleh backpaker jika mereka yang melewati dunia secara berpasangan so boleh detect partner di mana jika tersesat.


      

     



     Contoh pemantauan Trouver yang diuji di negara berkenaan.







    Ini juga adalah ujian track pengguna ketika melakukan ibadah Umrah bersama mahram di Mekah dan Madinah



    Cara nak menggunakan Aplikasi Trouver

    1. Anda perlu membeli trouver WiFi atau trouver BLE 
    2. Peranti anda (telefon atau tablet) mesti mempunyai sokongan Bluetooth 4.0 untuk bekerja dengan trouver BLE 
    3. Peranti anda (telefon atau tablet) mesti mempunyai sokongan WiFi untuk bekerja dengantrouver WiFi
    Prosedur Asas Trouver Aplikasi
    1. Guna Trouver kena ada sambungan internet (BLE atau WiFi) memang ada untuk masuk ke dalam sistem.
    2. 'Cloud server' bolh diakses dimana-mana sama ada di telefon atau tablet. 
    3. Penggunaan sistem utama untuk mengetahui (BLE atau WiFi)
    4. Supaya untuk memudahkan Perkhidmatan Lokasi diguna pakai amatlah digalakkan. Contoh ON lokasi supaya dapat lokasi dapat dikesan dimana kita berada dan di mana peranti rouver berada. 
    • 'Online Mode' 
      Operasi normal dimana sumber didapati dalam telefon anda seperti : data, lokasi dan bluetooth yang diguna pakai. Telefon anda akan senantiasa aktif mengikut sambungan internet (BLE atau WiFi). Kekerapan maklumat kepada server menjadi lebih rendah 10 kali dalam (mudah alih) jika ada berada di sekitar penyambungan WiFi 10 kali ganda lebih cepat berbanding 3G. Malahan ini lebih menjimatkan data telefon anda.
    • 'Offline Mode"
      Anda masih boleh mengunakan sistem Trouver seperti biasa sebaik sahaja anda telah log masuk ke rangkaian tapi dengan syarat dilarang sama sekali menutup aplikasi, rasanya ini amat tidak digalakkan kerana lokasi tag tidak dapat dikemaskini ke server. Tapi ianya hanya simpan maklumat ketika anda berada di sesuatu lokasi sahaja. ( Macam WAZE juga la)
    • "Kemas kini secara automatik".
      Jika sambunan ke rangkaian hilang jangan risau kerana lokasi tag sekali lagi akan di imbas dan disimpan secara setempat, apabila ada sambungan internet maklumat akan disegerakan ke dalam server secara automatik dan lancar.

    DENGAN MEMILIKI TROUVER, ANDA AKAN DAPAT;
    ✔ Peranti Trouver
    ✔ Trouver Mobile App
    ✔ Trouver Web App




    Firstly kita kena install apps kat smartphone kita. Search je Trouver. Akan keluar. Mana-mana jenis handphone pun ada.. Syafierayamin akan ajar korang step by step .Credit to blogger Syafiera Yamin...


    Langkah Pertama : Daftar dan Masuk
    • Muat turun aplikasi Trouver dalam "Google Play" untuk pengguna Android atau APP Store untuk iOS. Kemudian buka aplikasi.
    • Tekan YES untuk buat mudah alih anda dapat dikesan melalui aplikasi Trouvers.
    • Tekan Butan merah jika anda berniat nak Masuk atau daftar aplikasi Trouvers.
    • Pilih daftar akaun dan masuk jika ingin menggunakan aplikasi Trouvers.
    • Anda di galakkan untuk Menekan butang ON Location service, kemudian pergi ke Tetapan.
    • Enable kan lokasi dan pilih mode yang anda perlukan.
    • Jika anda sudah mendaftar, terus masuk ke dalam sistem aplikasi Trouver.

    Langkah Untuk Tambah Peranti
    • Tekan pada tambah 'Device', Kemudian "Scan Device" ada dibawah peranti boleh nampak QR CODE Reader, Scan QR Code Reader yang ada dibahagian bawah penjejak PERANTI TROUVERS.
    • Device Type akan dipilih secara automatik. Sekarang anda boleh letakkan nama anda pada peranti dan pilih ikon, kemudia tekan OK.
    • Tunggu sebentar sementara PERANTI ditambah dan dimasukkan ke dalam Server.
    Kemas Kini atau Padam Peranti
    • Anda boleh kemas kini peranti yang anda tambah sebelum ini dengan menekan lama bahagian kawasan peranti, kemudian tukar ikon.
    • Anda boleh kemas kini peranti - nama dan juga ikon.
    • Anda juga boleh memadam peranti dengan menekan 'Trash Ikon'
    Tetapan Aplikasi
    • Tekan tetapan ikon pada bahagian atas kiri.
    • Jika anda tidak mempunyai Peranti Trouver WiFi, anda boleh memilih untuk tidak cek di butang "Force WiFI on"
      Di situ anda boleh pilih bunyi notifikasi yang anda inginkan.
    • Tekan butan "sync" untuk mengemas kini kembali data ke server.
    Lihat Lokasi Peranti
    • Tekan pada item peranti, anda akan dibawa ke Lokasi GPS pada peranti.
    • Sumber gambar : Trouvers

      Tetapan Penggera
    • Jika peranti anda berada di dalam lokasi, anda boleh enable kan penggera dengan menekan butan " Enable Alarm Button"
    • Jika pernati anda di luar kawasan, notifikasi akan keluar dan bunyi penggera. Anda boleh mematikan pennggera jika sudah mengetahui posisi terakhir.
    Perkongsian Peranti
    • Anda boleh berkongsi peranti anda denan rakan. Dibahagian kemas kini, pilih kongsi ikon. Pilih email klien atau aplikasi chatting yang telah anda muat turun dan guna.
    • Sebahagian maklumat akan di mesej kepada rakan anda. Dia boleh menambah perkongsian peranti dengan menekan link tersebut.
    • Ini adalah ambar yang diambil setelah rakan anda menambah anda didalam peranti. Peranti akan digunakan di bawah nama "Friends' Devices."

    Macam tu lah  cara-cara nak sign up Trouver. Macam mana Trouver ni berfungsi.  Bagi yang tak pernah hilang barang ke, hilang anak ke, hilang benda berharga ke, hilang kereta ke, bagi korang yang tak pernah rasa sakitnya hilangnya sentimental value itu tapi bila one day nanti korang pun hilang benda tu, lagi-lagi kesayangan korang, waktu tu jangan menyesal bukan mendoakan sekadar mengingatkan InsyaAllah kita doa2 banyak2 apapun semua kuasa Allah swt....


     Spesifikasi Teknikal Aplikasi Trouver



    Benda ni kecik tapi harga dalam RM 127 je tapi dengan harga yang korang anggap mahal ni RM127 ni, ia boleh menyelamatkan anak anda, handphone anda, kereta anda, wallet anda yang berhara ribuan ringgit Tak payang fikir panjang nanti menyesal!
     
    KOS UNTUK MEMILIKI TROUVER?



    HANYA RM127 SAHAJA (nilai sebenar RM597) 

    DENGAN KOS RM127 INI, ANDA DAPAT:

    ✔ 1 unit Peranti Trouver (nilai sebenar RM199)

    ✔ Trouver Mobile App (nilai sebenar RM199)

    ✔ Trouver Web App (nilai sebenar RM199)
    ✔ Keselamatan Anak (tidak ternilai harganya!)
    ✔ Warranty 1 TAHUN
    ✔ FREE PosLaju (30 pembeli pertama)
    ✔ FREE Philips Bluetooth Speaker (1 pembeli bertuah)



    Info : 
    Harga : RM127
    Contact/Whatsapp : 0913009454


    Get this widget here
    Ruang Iklan Untuk Di sewa