Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 30 Mac 2016

Featured Kelab Soal Jawab IbuBapa Cemerlang Dalam Pa&Ma




Featured members group KSJIBC dalam majalah PaMa edisi April 2016. Group KSJIBC nie antara group parenting terbaik yang pernah aku join. Merupakan platform untuk group komuniti ibu bapa cemerlang mengemukakan soalan untuk dijawab oleh ahli-ahli yang lain. Banyak membincangkan permasalahan anak2 dari bayi, kanak2 hingga peringkat remaja. Banyak perkongsiaan berkenaan tips dan panduan keibubapaan. Segala persoalan2 dijawab dengan segera mengenai problem anak2 di samping diberi tips dan panduan berguna, dan kebanyakkan members group di antara terdiri daripada guru2, pensyarah, kaunselor, doktor dan pelbagai profesion. 





Parent2 yang berminat nak join boleh add https://www.facebook.com/groups/ksjibc/ semua orang boleh menyertainnya.

Isnin, 28 Mac 2016

Menggalakkan Anak Sertai Pertandingan




Rasulullah SAW Menggalakkan Anak Sertai Pertandingan.
Perlumbaan dan pertandingan secara umumnya dapat menggerakkan semangat manusia, terlebih lagi bagi kanak-kanak yang memiliki perasaan dan kemampuan terpendam yang tidak diketahui melainkan hanya terzahir ketika dirinya berada di hadapan orang yang harus dia kalahkan secara kompetitif.






Rasulullah SAW menanamkan dalam jiwa kanak-kanak sikap kompetitif untuk menggali kemampuan terpendam ini. Di antara contoh-contohnya adalah berbentuk pertanyaan menguji minda atau teka-teki  tatkala Rasulullah SAW melontarkan pertanyaan kepada para sahabat. Di antara para hadirin itu terdapat Ibnu Umar RA yang merupakan peserta yang paling muda.



 

 Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Ibnu Umar RA:

Rasulullah SAW bersabda, “Di antara pepohonan terdapat satu yang daunnya tidak gugur. Seumpama seperti seorang Muslim. Beritahukanlah kepadaku pohon apakah itu?” Orang-orang pun mengira-ngira pohon apakah itu. Abdullah mengatakan, “Dalam hatiku aku menekanya pohon kurma.” Kemudian Rasulullah SAW memberitahukan jawapannya kepada kami, “Pohon itu adalah pohon kurma.”

 

Dalam riwayat yang lain disebutkan tentang alas an Ibnu Umar tidak menjawab. Dia katakan, “Aku adalah yang paling muda di antara mereka yang hadir. Oleh kerana itu aku diam.”

Pertanyaan-pertanyaan seperti ini dapat menguji akal, membuka minda dan mencairkan pemikiran yang beku.

Ibnu Umar, walaupun merupakan peserta paling muda, dapat mengalahkan orang-orang dewasa dalam pengetahuan dan jawapannya. Hanya demi menjaga kesopanan dia berdiam diri kerana tidak mahu memalukan peserta yang lebih berusia daripadanya.

Di antara contoh yang lain adalah pertandingan olahraga bagi kanak-kanak. Rasulullah SAW mengadakan pertandingan lumba lari untuk kanak-kanak agar anggota tubuh badan mereka menjadi kuat dan sempurna.

Diriwayatkan oleh Ahmad dari Abdullah bin Harith RA:

Rasulullah SAW membariskan Abdullah, Ubaidullah dan beberapa anak-anak lain dari cucu-cucu Abbas RA. Kemudian beliau bersabda, “Siapa yang sampai kepadaku terlebih dahulu, maka dia akan mendapat hadiah demikian dan demikian!” Mereka pun beradu cepat ke arah beliau lalu memeluk punggung dan dada beliau. Beliau mencium dan memeluk mereka.

Kesimpulannya, perlumbaan dan pertandingan adalah satu kaedah bagi ibu bapa dan para pendidik untuk memberikan kegiatan, mengasah bakat dan kecenderungan kanak-kanak. Kaedah ini perlulah sentiasa diterapkan dalam kehidupan mereka. Para pemenang pula hendaklah dihadiahkan sesuatu sebagai penghargaan kepada mereka, sebagaimana dilakukan oleh Rasulullah SAW, “Siapa yang sampai kepadaku terlebih dahulu, maka dia akan mendapat hadiah demikian dan demikian!”

Aktiviti-aktiviti sihat seperti ini membuatkan kanak-kanak merasa gembira dan teruja. Setiap kanak-kanak yang menyertai pertandingan tersebut akan menzahirkan segenap kemampuan mereka untuk memperolehi kemenangan. Mereka akan bersiap sedia dari awal untuk pertandingan yang disertai. Mereka akan berlatih, belajar, bertanya dan memperlihatkan tahap kemampuannya kepada kedua ibu bapa. Akhirnya kemampuan yang terpendam ini dapat dizahirkan daripada diri mereka.

Pada masa yang sama, kaedah ini juga mempunyai manfaat yang lain, iaitu menumbuhkan jiwa bermasyarakat dan menjauhkan dari bersendirian. Kanak-kanak juga akan belajar bahawa di dalam kehidupan ini adakalanya menang dan adakalanya kalah. Ada waktu mereka mengetahui jawapan dan adakalanya tidak dapat menjawabnya dan adakalanya jawapannya betul dan di waktu yang lain, jawapannya mungkin salah.

Demikianlah indahnya tarbiyyah daripada Madrasah Rasulullah, daripada membina sebuah negara sehingga membina kanak-kanak di dalam negaranya!



Rujukan: Manhaj at-Tarbiyyah an-Nabawiyyah lith Thifl karya Dr Muhammad Nur Abdul Hafizh Suwaid.

Selasa, 15 Mac 2016

Menggunakan Ringkasan Maksud Ayat Al Quran Dalam Mendidik Anak

 

Semoga berada dalam lindungan Allah selalu. Semoga dijauhkan dari syaitan yang selalu mahu manusia putus asa atau gopoh dalam usaha kita mendidik anak-anak kita. Aku berharap kita sentiasa bersemangat mendidik anak bukan sahaja ilmu membaca al Quran malah ilmu memahaminya.
 
Cita-cita tinggi bukan?. Biasalah.. seorang ibu mahu anak mereka lebih dari diri mereka sendiri. Jika kita bukan seorang yang pandai berbahasa Arab tidak tahu maksud al Quran kita rujuk akan terjemahannya.
 
Jika kita begitu, patutkan kita berkata pada anak kita :
 
"Takpelah anak ibu.. ibu pun begitu, kamu pun tak pelah kalau begitu juga."
 
Jika ada yang begini, ianya cuma segelintir sahaja dan kita tidak termasuk dalam golongan ini.
 
 
 Aku dipertemukan dengan seorang yang punya ilmu unik  ini! Ilmu ini punya sanad dengan Rasulullah s.a.w. Ilmu yang tidak ternilai harganya yang punya rahsia cara untuk anak mempraktikkan al Quran yang dibacanya dalam kehidupan harian. Alhamdulillah beliau sudi menerima jemputan saya untuk perkongsian ilmu.
 
Bayangkan ibu-ibu orang soleh dizaman dahulu, tentunya bercakap menggunakan ayat al Quran kepada anak mereka hingga al Quran bukan sahaja dihafal, malah dijadikan peringatan harian yang dipraktikkan berkat usaha ibubapa menuturkannya setiap hari.


Contoh dari  ambil kata ZigZaglar :


 'Repetition is the mother of learning, the father of action, which makes it the architect of accomplishment.'


Contoh :
'Wallahu Yuhibbul Mutohhirin'   - (At Taubah, 108)

Maksudnya : 'Dan Allah Mencintai Orang yang Bersih'
 
Digunakan jika anak bermain kotor.. kemudian kita mahu menyuruh mereka mandi.
 
Selain dari itu, kita akan pelajari tentang ayat-ayat yang perlu dituturkan dalam pelbagai situasi seperti anak bergaduh, anak sedih menangis, anak gembira, anak takut dan sebagainya.

Apalah yang lebih baik untuk dituturkan selain dari ayat Allah. Ayat mana patut dipakai untuk perbuatan apa? Jangan terperanjat jika satu hari mereka pula menuturkan ayat-ayat Allah ini kepada kita atau kepada kawan-kawan mereka jika melihat situasi yang sama. Jadilah mereka benar-benar al Quran yang bergerak! Yang ingat dan memperingatkan orang lain.
 

Rabu, 2 Mac 2016

10,000 Orang Klik Boleh Beli Kereta Tau




RM5 KOMISYEN SETIAP KLIK PENDAFTARAN BARU ?

2:06 PM

Assalamualaikum 

Sesiapa yg nak buat duit dengan menaip and then goyang2 kaki dan biarkan duit masuk sendiri sahaja ? Dengar jer dah macam best...Hati membuak2 nak tahu kan...

iklankan  di website then biar orang click jerr,  mereka perlu daftar  dulu di mana ( I dapat komisyen - You dapat komisyen setiap pendaftaran baru ) Best kannnn......

Cuma tingkatkan usaha cari bloggers yang memang nak making money dengan suruh mereka mendaftar  PROGRAM AFFILIATE INVOLVE ASIA; mudah sangatttt.......

.


Banyak sebenarnya program affiliate untuk bloggers dan website developer di luar sana, cuma letakkan iklan mereka dengan referral khas anda ke banner yang disediakan or boleh  reka cipta sendiri banner yang menarik dan kreatif untuk tarik perhatianagar readers klik pada banner tersebut.

RM5 akan dimasukkan ke dalam akaun Involve Asia anda setiap kali pendaftaran dari orang baru
Bayangkan kalau seorang sudah RM5, Kalau 10 orang sudah RM50, Kalau 20 orang sudah RM100, Kalau beribu-ribu yang klik - dah boleh beli kereta baru tuu....

Minta tolong bloggers-bloggers atau saudara mara create akaun baru. Benda yang kita selalu buatkan share share informasi tapi ta ada income, sekaranglah cara nak buat income dengan sharing caring !



Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa