Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 28 Disember 2016

Aktiviti Cuti Sekolah 2016 Yang Penuh Cabaran Kekonon

Sesi cuti sekolah 2016 hampir berakhir. So lepas nie harapannya lebih bersemamngat la bebudak berdua nie untuk pergi sekolah dengan azam baru chehwah....Jangan pulak nanti payah nak bangun pagi sebab dah lama sangat bercuti. Walaupun cuti panjang aku memang dah prepared elok2 aktiviti cuti sekolah mereka supaya tidak dihabiskan camtu jer. Memang husband pun dah planned minggu pertama buat ape then kedua apa pulak aktivitinya. Since dari Haikal darjah satu lagi kami memang plan aktiviti bila cuti sekolah agar tidak disiakan, al least adalah moment yang menarik untuk diorang jadi kenangan bila ingat2 balik dah besar nanti.

First Week

Kami hantar Dania dan Haikal ke Kem Bijak Solat. So kat situ banyak perkara yang motivate boleh dipelajari. Hantar ke kem2 seperti ni bukan suatu perkara baru buat Haikal since dari darjah satu lagi dia dah involved dah diberi pendedahan. Begitu juga Dania cuti pertengahan tahun baru ini dia dah join under Jakim di Masjid Besi juga. So agak mudahlah buat kami uruskan mereka tiada bantahan malah mereka lagi excited nak join. Mungkin aktiviti seperti lebih bebas dan merangsang minat diorang serta fun di samping dapat belajar perihal Islam.








2nd Week

Beberapa hari aku tinggalkan diorang di rumah. Memandangkan Haikal dah besar memang dah sudah boleh diharap dan diorang pun memang tak nak duduk tumpang rumah orang apatah lagi ikut kami ke ofis boring katanya. lagpiun Haikal memang dah pandai manage begitu juga Dania. Aku balik kain dah di ampaian dah diangkat oleh Haikal dan Dania pun dah lipat baju dia sendiri. Kami tinggalkan diorang dengan phone dan makanan disediakan then waktu lunch hour kami balik untuk makan tengah hari. Husband juga ambil cuti dua hari bawak diorang pergi MAHA dan juga menonton wayang Upin dan Ipin Jeng2.


3rd Week

Minggu ni ada cuti Mauludirasul so aku dengan husband decide untuk balik kampung Terengganu. Lagipun Haikal pun ada cakap dah lama tak jumpa Tok Ma. So kami ambil cuti seminggu. Kebetulan Usu Sri  tengah cuti sekolah so boleh jumpa Ammar. Bila di kampung macam2 lah aktivitinya. Kebanyakkan aktiviti dihabiskan di pantai. Kami ada juga plan nak hiking Bukit Keluang tapi cancel sebab lupa bawak sport shoes then tok ma pun larang heheheh maybe sebab musim tengkujuh takut hujan dan lecak pada trek, walhal time kami balik seminggu tu cerah tak hujan langsung. Selain main kat pantai kami naik boat ke Pulau Rhu tak jauh dari Bukit Keluang sekadar bagi experience kat Haikal dan Dania.


4th Week

Minggu ni memang sepenuhnya aku tinggal diorang kat rumah tapi dengan homework aku suruh Haikal buat essay aktiviti-aktiviti sepanjang cuti sekolah. Dania pulak aku suruh lukis gambar aktiviti atau part yang mana masa cuti sekolah yang paling disukai. Then waktu weekand aku dengan Husband bawak diorang ke Petrosains KLCC naik LRT memandangakan Hakim sibuk sangat nak naik train. Walaupun sebelum ini bukan tak pernah naik. Kalau tak dia akan cakap nak naik kapal terbang lah ...helicopter lah...kapal besarlah (ferry). Itupun lepas keluar dari Petrosains Hakim cakap nak naik kapat angkasa aduillh hakim jadi angkasawan lah nak oiii setakat naik yang mainan boleh laa. So kat Petrosains macam2 aktiviti sains yang boleh di explore. Haikal pun memang minat pada dunia Sains.

5th Week

Minggu nie Haikal dan Dania telah diambil oleh nenek balik kampung Bukit Pulau Melaka. Kebetulan nenek datang nak anta Nek Sue ke KLIA. Nenek pun memang nak bawa diorang jumpa cousin diorang Yasmin and Ghaz dan kebetulan juga Kak Damia dan Dalisa pun nak balik kampung Pak Long nak pick up so boleh la habiskan cuti sekolah sama2 di kampung. So harapnya tidaklah nanti liat nak bangun pagi ke sekolah tahun hadapan.Moga lebih bersemangat dan kekalkan momentum cergas dan cerdas ...amin....














Selasa, 27 Disember 2016

Perkongsian Artikel dalam Anakbonda di Web Baiboo

Tak sangka pihak memilih artikel dalam web anakbonda.com untuk dikongsi dalam Baiboo. Baiboo sebuah laman web yang banyak memberi tips dan panduan berguna tentang keibubapaan, perkembangan anak dan kehamilan. Jadi ibu bapa yang ingin mencari tips dan panduan lengkap untuk guide tentang parenting, toddler dan baby boleh layari www.baiboo.com.my







Blog Bahasa Melayu Dibeli Pada Harga Rm2.65 juta?


Minggu lepas dunia internet dikejutkan dengan penjualan 3 blog Bahasa Melayu pada harga RM2.65 juta. Jumlah yang besar. Pastinya syarikat Rev Asia telah membuat pengiraan mereka sebelum menawarkan harga 

berkenaan.



Ini menunjukkan blog bahasa Melayu pun ada nilai jika dibuat dengan betul. Blog yang terlibat ialah siraplimau, myresepi dan juga kongsiresepi kepunyaan Dua Marhalah Network.








Pendapatan ketiga-tiga blog ini sebelum ini adalah menerusi Google Adsense. Dan mengikut strategi penjualan blog, biasanya harganya 4-5 kali pendapatan bulanan. Sebab itulah harganya RM2.65 juta. Ada pengiraan lain juga seperti nilai domain authority dan sebagainya. Tapi mereka bangunkan ketiga-tiga blog berkenaan bukan dalam masa yang singkat. Bertahun-tahun juga.



Kita juga boleh mencontohi mereka dalam pembangunan blog. Sebab setiap penulisan ada tekniknya. Sebab itulah yang ia mendapat ranking yang baik setiap post mereka tulis.



sumber:Mohd Shamsuriyadi

Selasa, 20 Disember 2016

Amalan InsyaAllah Rezeki Tak Habis 7 Keturunan



Amalkan membaca surah Al Maidah ayat 114 setiap hari 3 kali sehari. InsyaAllah moga kita semua memperolehi rezeki yang berkah dan melimpah ruah demi keluarga dan agama. Amin....

Isnin, 19 Disember 2016

Nasihat Kepada Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak



Bagi mereka yang suka marah-marah pada anak sendiri kerana sayang dan untuk mendidik.

1. Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

2. Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

3. Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia, mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang marah perlu berjerit antara satu sama lain walaupun duduk bersebelah?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang yang saling menyayangi lebih suka membisik antara satu sama lain walaupun duduk berjauhan atau di telefon?

Apabila kita marah, dua hati adalah berjauhan, oleh itu, mereka memerlukan suara/nada yang kuat untuk berhubung. Masalahnya, makin dijerit, makin berjauhan.

Bagi mereka yang kita sayang, dua hati adalah dekat, jadi tidak perlu untuk menjerit-jerit, hanya perlu membisik sudah terasa dekat. Makin dibisik, makin terasa sayang.

Itulah keajaiban ciptaan Allah pada sistem badan manusia.

Maka, persoalannya, jika kita ingin mendidik anak-anak kita. Perlukah kita marah-marah padanya walaupun mereka berbuat silap?

Sekiranya menggunakan pendekatan marah-marah, tanya pula diri, adakah kita mahukan anak kita mendengar kata-kata dengan hati mereka berjauhan dengan kita?

Atau kita mendidik dengan berbisik, supaya mereka faham dengar dan hati mereka kekal dekat dengan kita?

Apabila kita sudah mula marah-marah pada anak, tanyalah diri sendiri adakah hati kita dan anak kita sudah berjauhan?

Hubungan ibubapa dengan anak-anak yang terbaik ialah anak-anak menganggap ibubapa sebagai sahabat karib dengan penuh penghormatan tanpa rasa segan silu untuk berbincang segala masalah dengan ibubapa.











Sumber: Tuan Ibrahim Tuan Man.

Creative Punishment Ideas For Your Kids

Increase Bedtime:

  • Sometimes, you can adjust your kid’s bedtime directly to the way they behave the day.
  • If your kid has been naughty and you want to punish them, bring up their bedtime by five to ten minutes or whatever you feel is correct.
  • The days they have been good, give them more playtime.

Make Them Serve Dinner:

  • If your kid does not make it to the dinner table on time, despite repeatedly reminding and calling, make them the server instead.
  • Make sure your kid has washed their hands before serving though and see to it that the food is not too hot that may cause an accident.

Power Of Practice:

  • If your kids have problems at school due to badly written homework or class work, make sure they get enough practice at home, instead of punishing or scolding them.
  • Get a few photocopies of the assignments and make them sit at home and copy it out repeatedly.
  • Also, make sure they take a little extra time to improve their handwriting.

Hold That Tongue:

  • If your kid uses a bad word or is rude, get him to hold his tongue, quite literally.
  • Ask them to take stick their tongue out and hold it in their fingers, for a few minutes.

Chore In Return:

  • For every time, your kid leaves the room in a mess or forgets to complete a responsibility, hand them a chore for the day.
  • Options could be drying the dishes, doing the dishes, setting the dinner table, watering the plants and anything age appropriate.

A No-Fight Zone:

  • If your kids seem to fight a lot, ask them to create a no-fight zone inside the house.
  • Let them cut out pictures of favorite things from old magazines and stick them around the house. The rule is that they will not be able to fight in front of the images.

Set A Time:

  • If your kids do not listen or, take too much time to finish something you have asked them to do, set a timer.
  • Instead of telling asking them to do it on the watch, set a timer and tell them that if it rings before they are finished, you will take off some or other privilege.

10. Creative Choices:

  • Ask your kids to write creative punishments on different slips of paper and put them in a jar.
  • Each time you need to punish, ask them to take out a chit and do whatever is written on it.
Use the punishment ideas here to discipline your kids in a way that will not humiliate them, but help them make better use of their time.
Moms, do tell us what you think of these ideas and if you have some tips or tricks, do share them here too.


Source: http://www.momjunction.com/

Selasa, 6 Disember 2016

Invitation Majlis Penyampaian Hadiah Hakathon


Firstly lepas abis presentation untuk pertandingan Hackathon sebelum ini aku dengan husband dah tertanya2 kenapa dipanggil lagi untuk 2nd presentation. Rupanya pihak urusetia inform yang dipanggil untuk 2nd presentation ni bukan semua tapi yang terpilih iaitu seramai sepuluh team, Masa tu dah rasa tak sangka jugaklah banyak2 team yang join team kami in listed wahh rasa bangga jap tp tak nak hanyut laa heheh. Memang tak sangka dalam list top 10 sebab penyertaan ni sekadar suka2 sahaja tiada niat nak compete apatah lagi target untuk menang. 


Mungkin rezeki yang tak disangka semuanya dah ditentukan. Alhamdulillah sangat2 team kami dapat tempat kedua dalam pertandingan Hackathon Data Terbuka 48 hours. Boleh baca penyertaan kami di sini.



Mungkin ini rezeki anak2 dan ma, mak serta abah serta adik beradik yang sentiasa bagi kami fully support dalam apa jua keadaan. Kemenangan ini mungkin menjadi momentum atau mungkin permulaan bagi kami untuk memulakan step yang lebih jauh mohon agar dipermudahkan. Amin.....Itulah harapan kami. Kalau arwah abah ada mesti sangat happy sebab sentiasa support apa yang terbaik kami lakukan....

Jumaat, 25 November 2016

Perkhidmatan PaidReviews Terbaikkkkk di Anakbonda.com






Masih mencari platform yang sesuai untuk mengiklankan perniagaan, perkhidmatan, ataupun produk anda???
Jika ingin mempromosi, memperkenal dan mendapatkan pelanggan serta prospek yang baru untuk perniagaan anda dengan price yang murah dan berpatutan anakbonda.com jawapannya...

Data Traffic Di Blog Anakbonda.com:

Kami menggunakan data dari Google analytic yang dipercayai ramai sebagai tools yang paling tepat untuk mengukur traffic yang datang ke blog ini setiap masa.

Selain itu kami menggunakan juga analytics WP Starts yang juga diakui ketepatannya.
Kami lebih mementingkan organic traffic iaitu dari trafic dari hasil engine carian supaya pengguna mendapat maklumat yang relevan. Kami juga mempunyai rangkaian media sosial yang besar
(
facebook page, twitter)  sebagai booster kepada trafic ke blog kami.

Anakbonda.com tersenarai dalam Malaysia Web Award  sebagai Public Favourite


Contoh Iklan dari customers anakbonda.com yang advertise bersama Anakbonda.com




Iklan dalam bentuk Advertorial (Advertisement + Artikel)

Artikel 1

Panjang Artikel 600 – 1,000 patah perkataan
SEO Optimized



-Khidmat advertorial/reviews tidak terhad kepada produk-produk kecantikkan, tudung dan pakaian semata-mata tetapi juga boleh merangkumi travel and accomodations, makanan, buku, laman web, gaya hidup dan lain-lain yang bersesuaian.

-Ayat promosi anda berikan saya akan tambah/edit supaya kelihatan lebih santai.

-Jika produk anda di pos saya atau model lain (anak2) akan bergambar dengan produk.


Harga RM100


Hubungi
Whatsapp: 0193009454





Khamis, 17 November 2016

Ibu Bapa Yang Bijak Mesti Ajar Anak 20 Adab Penting Ini

Enam tahun pertama usia anak memainkan peranan penting menerapkan asas didikan positif dalam dirinya. Mohon papa dan mama ambil perhatian tentang hal ini. Maklum saja ibu bapa zaman sekarang lebih banyak menghabiskan masa melayan telefon bimbit berbanding memerhatikan perkembangan si anak.


Pada peringkat usia ini amat penting untuk papa dan mama menerapkan nilai-nilai ppositif kepada mereka supaya ia menjadi satu kebiasaan buat dirinya sehingga dewasa.

Dalam usaha tersebut, peranan papa dan mama sangat penting sekali. Contoh yang baik mesti ditunjukkan kepada si kecil kerana mereka gemar memerhati sambil meniru apa juga sikap atau tingkah laku individu yang berada di sekelilingnya.

Jika anda ingin si manja membesar sebagai anak yang mempunyak adab dan akhlak baik, mulakannya dari sekarang.

1. Apabila ingn meminta pertolongan, dahulukan dengan perkataan "tolong."

2. Apabila menerima sesuatu, jangan lupa mengucapkan "terima kasih."

3. Ajar si manja supaya memberi respons selepas ibu bapa selesai bercakp tentang sesuatu perkara dengannya.

4. Segera menyahut panggilan "saya, ibu/ayah", jika nama dipanggil.

5. Didik anak mudah mengucapkan kata "maaf ibu/ayah", jika mereka melakukan kesalahan.

6. Jangan biasakan diri memberi komen tentang fizikal orang lain kecuali komen itu boleh dikategorikan sebagai pujian kepada orang tersebut.

7. Bila berkunjung ke rumah orang, jangan lupa ucapkan terima kasih sebagai tanda penghargaan kepada tuan rumah.

8. Ketuk pintu yang tertutup. Tunggu dan lihat respons sebelum masuk.

9. Jangan sesekali menggunakan kata-kata kesat dalam perbualan. Setiap perkataan mudah diserap dalam minda anak-anak.

10. Jangan panggil orang lain dengan gelaran yang tidak baik.

11. Jangan mempersendakan orang lain tanpa sebarang sebab.

12. Jangan mudah menunjukkan rasa bosan di hadapan anak-anak. Lebih-lebih lagi sewaktu melakukan aktiviti positif. Tingkah laku ini akan meninggalkan kesan negatif kepada anak-anak kecil.

13. Tutup mulut setiap kali batuk atau bersin. Jangan sesekali mengorek hidung di khalayak ramai.

14. Apabila membuka dan melalui sesebuah pintu, pegang sementara pintu tersebut sambil memberi laluan kepada orang yang berada di belakang anda. Secara tidak langsung, anda menunjukkkan sikap menghormati orang lain kepada si manja.

15. Apabila seseorang meminta bantuan, hulurkanlah pertolongan tanpa membebel atau merungut.

16. Apabila menerima bantuan, jangan lupa ucapkan "terima kasih". Tegaskan kepada anak bahawa ucapan terima kasih boleh menjadikan orang lain suka dan sedia menolong kita pada masa akan datang.

17. Ajar si manja untuk mengemas dan membasuh perkakasan makanan yang sudah digunakan supaya dia tahu adab tersebut apabila di rumah orang.

18. Sentiasa membawa tisu atau sapu tangan bersama. Ia boleh digunakan untuk menutup mulut apabila batuk atau bersin, mengelap tangan dan menyapu kekotaran apabila diperlukan.

19. Latih anak untuk hanya berkongsi 'pandangan negatif' tentang sesuatu hal dengan individu rapat sahaja iaitu papa dan mama.

20. Ajar si manja untuk bertanya sekiranya ada perasaan ragu-ragu untuk melakukan sesuatu perkara.

Mempunyai anak yang bijak sahaja tidak cukup kerana apa yang lebih penting adalah anak yang bersopan dan berakhlak. Bijak itu boleh dibentuk kemudian!



source:pa&ma

Isnin, 14 November 2016

Ibu Kepada 3 Cahayamata

Aku rasa sangat bertuah dapat bergelar ibu kepada tiga cahaya mata yang sedang membesar. Meniti hari2 menyelami emosi, perangan dan perasaan anak-anak...

Danish Haikal seorang cool terlampau steady and relax buat ibu dan ayah bimbang kerana dalam dunia yang penuh cabaran ni fuyooo tak boleh blahhh.. but thats right... Haikal perlu agresif dan progresif dalam menrencana hidupnya. Trend sekarang semuannya harus diambil peluang its too chanllenging  for him. Tapi ibu dan ayah tetap menyokong apa sj yg hero ibu yang cool ini lakukan baik buatnya baik buat kami. Mungkin sometimes keupayaan diri teras kepada sesuatu yang mungkin untuk Haikal tapi bukan untuk orang lain. Setiap sesuatu kejadian ada hikmah tersembunyi dan ibu dan ayah memang sangat tahu Haikal anak ibu yang sangat bijak dan sangat baik...Doa ibu dan ayah sentiasa mengiringi anak ibu sampai syurga....


Dania Hadijah my lil princess seorang helpful, but sometimes too agresive dan "berangin". Kadang2 ibu ayah mesti peka and alert dengan segala action nya dan percakapannya. Dania lebih kepada attention seeker but bukan trouble maker. Bila dia tantrum ibu dan ayah memang kena hanya memandang dan care pada dia seorang ibarat dia sj ada ketika itu. Ini lumrah bila hadapi jiwa anak tantrum pelukan dan kasih sayang adalah penawar paling berkesan. Setiap anak2 mempunyai sikap dan tingkah laku yang berbeza ada yang boleh menurut dan yang membrontak jadi ibu dan ayah kadang harus ambil pendekatan yang berbeza utk setiap anak2. Dania mempunyai jiwa sensitif dan beremosi tapi sangat baik dan sangat mengambil berat. Dia sangat pintar dan rajin membantu serta suka mencuba berbeza daripada abang Dania cepat give up jadi die memerlukan supportive family dalam life nya. Tapi dia sangat tabah. Moga anak ibu Dania Hadijah sentiasa cemerlang dan bahagia di dunia dan akhirat.


Dania Hakim my 2nd hero lebih kepada junior ayah sebab sometimes cepat melatah. Budak yang sangat active, cekal dan gigih. Anak ibu yang ibu harapkan menjadi Huffaz dalam family. Sometimes suka membrontak jika permintaannya tidak dipenuhi jiwa yang sensitif suka merajuk tapi ajuk yang tidak lama sangat cute...pandai ambil hati ibu dan ayah. Dia nampak seperti fast learner sebab mudah menerima apa yang diajar dan mempraktikkan. Kadang2 Hakim jenis baran mudah give up tapi tidak mudah mengalah dan sentiasa bersemangat. Moga anak2 ibu semua menjadi saham akhirat ibu dan ayah yang memimpin abu dan ayah ke syurga......

Menjadi ibu kepada anak-anak yang sedang membesar,mendidik anak-anak itu sebagai satu kesulitan, malahan itulah detik atau momen paling indah dalam hidup...

Aku mahu menikmati momen indah itu di depan mataku sendiri. Melihat mereka membesar dengan pelbagai keletah amat menghiburkan hati. Segala kepenatan bagaikan hilang melihat senyum dan tawa anak-anak. Aku tidak mungkin akan dapat mengulangi lagi detik-detik indah itu apabila mereka sudah dewasa kelak dan mempunyai kehidupan mereka sendiri.





Rabu, 2 November 2016

Membina Keyakinan Anak Melalui Cara Rasulullah SAW

Rasulullah SAW menggunakan beberapa kaedah dalam membina keyakinan dalam diri anak. Beliau melakukan pelbagai kaedah agar anak-anak membesar sebagai insan yang kuat dan berkeyakinan diri.



Di dalam kitab Manhaj at-Tarbiyyah an-Nabawiyyah lith Thifl karangan Muhammad Nur Abdul Hafizh Suwaid, dinyatakan antara kaedah-kaedah yang diguna-pakai oleh Rasulullah dalam membina keyakinan anak-anak adalah:


1.Menguatkan Keinginan Anak

Kanak-kanak mempunyai perasaan dan keinginan yang tinggi terhadap sesuatu perkara. Untuk membina kekuatan mengawal keinginan, anak-anak harus dibiasakan dengan dua perkara berikut:

a. Membiasakannya menyimpan rahsia. Sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah SAW terhadap kanak-kanak di sekelilingnya seperti Anas dan Abdullah bin Ja’afar RA. Ini kerana apabila si anak belajar untuk menjaga rahsia dan tidak membocorkannya, pada masa itu juga, keinginannya menjadi semakin kuat sehingga timbul rasa percaya yang menebal pada dirinya.

Aplikasikan pada anak anda: Beritahu sesuatu rahsia pada anak anda dan katakan padanya ia adalah suatu rahsia yang harus dijaga. Contoh: “Along, minggu depan adalah birthday Umi. Jangan beritahu Umi hadiah yang kita beli ini!”

b. Membiasakannya berpuasa. Apabila si anak berjaya menahan lapar dan dahaga semasa berpuasa, dia akan merasakan dirinya mempunyai kekuatan untuk mengalahkan dirinya sendiri. Kesannya, keinginannya dalam menghadapi cabaran hidup semakin kuat dan tabah. Perkara ini sudah tentu dapat meningkatkan keyakinan dirinya.

Aplikasikan pada anak anda: Mengajar anak agar mengambil pengajaran dari ibadah berpuasa. Contoh: “Tahniah! Haikal dah berjaya berpuasa sebulan Ramadhan. Waktu berpuasa kita sentiasa bersabar dan menahan dari dari perasaan marah. Sekarang Angah harus lebih sabar dengan karenah adik!” 

2.Membina Keyakinan Sosial
Apabila seseorang anak berjaya menyelesaikan sesuatu tugasan di rumah atau melaksanakan perintah kedua ibu bapanya, perasaan keyakinan dirinya akan tersemai kuat di dalam dirinya. Kebolehannya berdialog dan berkomunikasi dengan orang-orang dewasa, berkumpul dah bermain bersama anak-anak lain juga boleh menumbuh dan mengukuhkan keyakinan sosial di dalam dirinya.

Aplikasikan pada anak anda: Sewaktu menziarahi teman anda, jangan lupa belikan buah tangan dan suruhlah anak anda untuk memberi buah tangan tersebut. Contoh: “Haikal, nanti bila kita sampai di rumah Uncle Nizam, jangan lupa bagi kerepek ubi ni. Katakan padanya Abi belikan kerepek ni special untuk Uncle Nizam tau!” 

3.Membina Keyakinan Ilmiah
Keyakinan ilmiah dibina melalui pembelajaran Al-Quran, sunnah Rasulullah SAW dan sejarah hidup beliau. Si anak akan tumbuh membesar dengan berbekalkan pengetahuan yang cukup mendalam. Pengetahuan yang terbina dari ilmu yang pasti dan bebas dari pelbagai khurafat dan khayalan ini lebih membentuk keyakinan anak-anak berbanding komik-komik yang bersifat imaginasi dan tidak realistik.

Aplikasikan pada anak anda: Jangan lupa untuk selalu bercerita pada anak-anak anda tentang sejarah hidup Rasulullah SAW terutamanya ketika mereka hendak tidur. Anak-anak mesti tidak sabar untuk mendengar kisah-kisah menarik daripada anda. Disebalik kisah-kisah tersebut, selitkan moral cerita yang boleh menjadi pengajaran berguna buat mereka.

4.Membina Keyakinan Kewangan
Anak-anak yang telah dapat menguruskan dirinya hendaklah dibiasakan untuk membantu dalam urusan menguruskan wang dan berbelanja.

Diriwayatkan oleh Malik dari Sulaiman bin Yasar: Makanan Sa’id bin Abi Waqqas telah habis. Dia berkata kepada pembantunya yang masih muda, “Ambillah tepung kemudian tukarkanlah dengan gandum. Timbangannya harus sama.” Rasulullah SAW melihat Abdullah bin Ja’far yang saat itu masih muda sedang melakukan transaksi jual-beli. Lalu beliau mendoakan keberkatan untuknya.

Aplikasikan pada anak anda: Ajarlah anak anda nilai wang yang diterima dan bagaimana mereka harus menjaga dan menggunakan wang tersebut dengan betul. 

Demikianlah dapat kita perhatikan betapa telitinya Rasulullah SAW dalam membina peribadi anak-anak sehingga mereka berjaya menjadi generasi pewarisnya yang terbaik.



Sumber: DiariMukmin

Jumaat, 28 Oktober 2016

48Hours Hackathon @ MAMPU

25/10/16  hingga 27/11/16 berlangsungnye 48hours Hackathon Competition. My participate lebih kepada mewujudkan sebuah group bersama suami yang diberi "apa nama" huh sampai tak boleh pikir nama group sendiri. Ianya untuk merealisasikan idea art husband dari open data.gov.my menjadi sebuah website yang memberi manfaat dan impak yang berkualiti buat semua yg suka memanfaatkan cuti at least sekali setahun bersama famili. Jika sebelum kita selalu lihat banyak web tentang tentang hotel dan penginapan jadi my husband merealisasikan data mengumpul pakej travel and tour beserta kenderaan persiaran percutian yang bedaftar. Web tersebut dilengkapi mapping yang boleh dilihat menggunakan google street tempat menarik yang dipilih menjadi lokasi percutian. Aku bertindak sebagai pembantu dan lebih kepada pemudah cara memberi idea di samping sebagai compiler projek berkenaan :D......






CYBERJAYA: Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU) menganjurkan pertandingan Hackathon Data Terbuka Sektor Awam yang berlangsung secara berterusan selama 48 jam. Ia adalah platform pertandingan bertujuan menggalakkan pembangunan aplikasi atau produk berasaskan data terbuka. Pertandingan berkenaan disertai 38 kumpulan membabitkan 132 peserta yang dibahagikan kepada tiga kategori iaitu penjawat awam dan industri, universiti awam (UA) serta pelajar sekolah menengah. Ia dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Pendidikan, Kementerian Pendidikan Tinggi, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), GITN Sdn Bhd (GSB) dan Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC). Hadiah wang tunai RM10,000 ditawarkan bagi pemenang tempat pertama kategori penjawat awam dan industri serta UA, manakala RM3,000 bagi kategori sekolah menengah. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Joseph Entulu Belaun ketika berucap merasmikan pertandingan itu berkata, setakat ini terdapat 1,336 set data terbuka tersedia dalam Portal Data Terbuka Sektor Awam dan berharap sasaran 1,500 set data terbuka dapat dicapai sebelum akhir tahun ini. "Sehingga kini, Jabatan Perangkaan Malaysia, Malaysian Centre for Geospatial Data Infrastruktur (MaCGDI) dan Kementerian Sumber Asli menjadi agensi pembekal utama set data terbuka sektor awam, antaranya termasuk statistik tenaga buruh mengikut negeri, statistik ladang getah di Malaysia sejak tahun 1965 hingga 2014 serta bilangan kampung dan penduduk orang asli mengikut negeri," katanya.


Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa