Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Selasa, 29 September 2015

Ucaplah Secara Baik Dengan Sang Semut

Doa Pembuka Rezeki

Doa Elak Rumah Dimasukki Pencuri/ Jin/ Syaitan/ Iblis


Sekarang ni banyak kes pecah rumah dimana ahli keluarga dibunuh atau dirogol padahal rumah dah dikunci dengan manga solex.

Macam-macam cara yang diguna oleh pencuri untuk pecah rumah. Apa yang menakutkan ialah pencuri menggunakan ilmu sihir yang boleh membuka semua kunci. Kerana ilmu sihir itu kerja iblis dan syaitan. Terutama perompak dari Indonesia yang mahir menggunakan ilmu sihir memukau dan pembuka kunci. Hanya dengan menepuk kunci manga, ia boleh terbuka dengan sendiri.

Cuba kita muhasabah semula…
Adakah kita semata-mata bergantung pada kunci sahaja untuk pastikan anak-anak, isteri dan keluarga kita selamat ketika tidur waktu malam hari?

Adakah kita pernah memagar rumah kita dengan pendinding ayat Al-Quran?

CARA-CARA UNTUK ELAK RUMAH DIMASUKI PENCURI ATAU JIN/IBLIS
Maksud ayat:
“Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding(pula), dan kami tutup(mata), mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.”
2. Baca ayat kursi ketika hendak tidur, dalam hadis disebutkan Allah akan melindungi kita dari gangguan syaitan sampai pagi.
3. Berwudhu sebelum tidur, dalam hadis disebutkan Allah akan mengirim malaikat untuk menjaga kita selama kita tidur. 
4. Jangan letak gambar makhluk hidup dalam rumah, kerana malaikat tak akan masuk rumah yang ada gambar makhluk hidupnya. Jika malaikat tak masuk, siapa yang akan melindungi rumah kita?
5. Amalkan baca Surah-Al Baqarah. Antara kelebihan surah al-Baqarah seperti yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW: “Rumah yang di bacakan surah al-Baqarah tidak akan dimasuki syaitan” 
Jika ini diamalkan insha Allah kita, keluarga kita dan harta kita sentiasa berada dalam penjagaan dan jaminan Allah.

Aura Dhuha Ubati Stroke

Solat Dhuha bukan sahaja untuk memohon rezki dan kesenangan hidup. Tetapi juga penyakit ..kesihatan yang baik juga adalah rezki buat kita amalkan Solat DhuhaDoa Hindari Haiwan Berbisa


Boleh amalkan doa ini jika masuk ke kawasan bahaya seperti hutan


Latih Kendiri Anak Lupakan Gadjet

Ada banyak cara sebenarnya buat anak2 kita tigak hanya memandang gadjet semata2. Bukan gadjet tidak bagus tetapi kalau overdose sendiri mahu ingat la. So gadjet ada pro and con la ada benefit ada jugak disadvantage die jika terlampau penggunaannya terutama dikalangan kanak2. Untuk kanak2 dalam proses membesat let them grow up phisycally kalau boleh selalu bawa mereka aktiviti outdoor yang lebih terbuka dan berpijak pada dunia nyata bukan pada dunia maya. Beriadah bersama keluarga adala sesuatu aktiviti yang lebih merapatkan hubungan silaturrahim sesama famili kalau boleh buat family day so mereka lebih akrab dalam hubungan famili. Parent boleh juga cipta idea kreatif untuk mereka lupa sejenak pada dunia gadjet contoh spt di bawah. Bukan mengeksploitasi anak tetapi lebih melatih kemampuan kendiri mereka supaya pandai berdikari 


Handphone atau laptop, merupakan gadget masa kini yang dapat membentu manusia dalam bekerja atau berkomunikasi. Namun tidak jarang kita temukan anak-anak yang kecanduan terhdap gadget. Saat inilah peranan ibu bapa sangat penting. Berikut merupakan beberapa tips untuk mengalihkan perhatian anak terhadap gadget.

Bermain bersama
Selain dapat mengalihkan perhatian anak terhadap gadget, cara ini juga mampu mengeratkan hubungan anak dan orang tua.

Biarkan anak bersosial
Biarkan anak Anda bermain dan bersosial dgn kawan-kawan sebayanya di sekitar rumah. Namun jangan lupa, pengawasan orang dewasa juga sangat diperlukan.

Ajak anak Anda ke tempat-tempat menarik
Museum dan zoo merupakan beberapa tempat menarik yang dapat menjadi pilihan Anda untuk refreshing sambil belajar mengenal sejarah atau nama-nama binatang.

Menonton film kartun
Anak-anak sangat tertarik kepada film kartun. Cara ini dinilai baik untuk membantu mengalihkan perhatian anak terhadap gadget. Namun, tetap monitor waktu anak berada di depan tv.

Membuat mainan sendiri
Sediakan alat dan bahan untuk anak Anda membuat mainannya sendiri. Perhatian anak akan terfokus ke mainannya dan melupakan gadget. Sentiasa bersama anak sewaktu mereka membuat mainannya sendiri.

 
Bacakan buku cerita dengan cara yang menarik
Menirukan suara karakter atau tokoh yang ada dalam buku cerita yang Anda bacakan, dapat membuat cerita yang Anda bacakan terdengar lebih seru daripada gadget yang sering dia mainkan.


 


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa