Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Selasa, 9 Jun 2015

Giveaway : 1st Anniversary Yana & Dean

Assalamualaikum w.b.t.


1 Jun 2013 ~ 1 Jun 2015 : Alhamdulillah, hari ni genap 2 tahun usia perkahwinan Yana dengan Mr.Yogi. Suka, duka, masam, manis...berjaya ditempuhi bersama. Tapi masih jauh lagi perjalanan kami. Ulangtahun ke-2 pun, kami masih lagi berdua. Insyaallah...berkat doa berterusan daripada kami berdua, daripada ahli keluarga dan semua yang mengenali, manalah taw bila tiba waktunya nanti kan. 
Hari ini juga, dengan kalimah Bismillahirrahmanirrahim, Yana lancarkan 
http://yanapinkblossom.blogspot.com/2015/06/giveaway-2nd-anniversary-yana-dean.html

SENARAI HADIAH :


Wang Tunai RM30 x 1 pemenang (Top Referral)

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Sehelai instant shawl benang hitam x 1 pemenang
Sekotak mineral coffee x 1 pemenang
BVR Collagen x 1 pemenang
Topup RM5 x 1 pemenang
Jeju Mask x 3 pemenang

Keychain Sarawak x 3 pemenang

*Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan menggalakkan (^^,)

TARIKH GIVEAWAY : 1 JUN ~ 1 JULAI 2015
 

Oh Snap! It's Giveaway Time By Haziqah Muhamad



SYARAT-SYARAT:

  • Letak tajuk entri: Oh Snap! It's Giveaway Time By Haziqah Muhamad.
  • Like Fanpage Haziqah Muhamad di sebelah kanan belog ini.
  • Like & share entri post ini dekat facebook korang. (ada button like & share di akhir entri)

  • Tag DUA bloggers lain. Make sure diorang alert yang diorang di tag ye.
  • Akhir sekali, letak details berikut di ruangan komen di bawah. (Supaya penyertaan korang tak tercicir)

    TARIKH PENYERTAAN BERMULA DARI: 28 MEI - 11 JUN 2015
    HADIAH-HADIAH:

    Hadiah Pertama x 1: DIY CLOCK
    Hadiah Kedua x 1: Self Stirring Mug
    Hadiah Saguhati x 2: White Light


3rd Giveaway Sulaman Lace Heaven

http://fuzamusa.blogspot.com/2015/06/3rd-giveaway-sulaman-lace-heaven.html 

  1.  Buat satu entri bertajuk 3rd Giveaway Sulaman Lace Heaven
  2.  LIKE Page Tawar_tawar FOLLOW Instagram : tawar_tawar (WAJIB)
  3. Tag seorang kawan blogger baru untuk sama-sama sertai Giveaway ini.
  4. Copy dan paste kan banner dan Publish entri. Jangan lupa backlink ke sini semula.
  5. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen.
  6. Pemilihan pemenang adalah melalui system random.org.
  7. Giveaway ini akan TAMAT pada jam 8.00 malam 25 June 2015
  8. Pemenang akan di umumkan pada hari Jumaat,  26 June 2015, InshaAllah

Hadiah
  1. Hadiah utama merupakan TILAM SINGLE FIBER yang berharga RM95 untuk seorang pemenang bertuah. *Gambar di dalam Banner adalah sample sahaja. Warna tilam adalah random.
  2. 5 hadiah saguhati akan mendapat Kad Raya Limited Edition dari Sulaman Lace Heaven

FIRST GIVEAWAY by MRS. PANDA

 
http://pandapandaibercakap.blogspot.com/2015/06/first-giveaway-by-mrs-panda.html
 Jom support blog hadiah misteri bakal menanti
 
 
Syarat-syarat untuk join GA ni :

  • ini wajib k.. Follow blog panda : pandapandaibercakap.blogspot.com 
  • Tulis satu entry yang bertajuk " FIRST GIVEAWAY by MRS. PANDA "
  • copy paste banner kat atas tu dan back link kan banner ke sini.
  • Letakkan link entry korang kat ruangan komen blog panda nii.. ( jangan letak tempat lain tau.. nanti xdikira.. huhuu ^_^ )
  • okay siap!

oppsss.. lupa nak bgtau hadiah ap kan.. huhu
" Hadiah Misteri " jeng jeng jeng..
nanti time umum pemenang baru tau.. hehe

Mula 1 Jun 2015 / Tamat 11.59 p.m 14 Jun 2015

Resepi Menambah Berat Badan Anak dan Bayi



Di sini aku nak share resepi yang aku google then jumpa dalam tentaang resepi ini dari  group resepi makanan baby  adminnya share tentang makanan yang boleh menambahkan berat badan bayi 

dari url  http://www.yummytummyaarthi.com . So Bagi ibu bapa yang ada kids dan baby yang mempunyai masalah berat badan yang tidak stabil termasuk aku boleh try amalkan resepi ini. InsyaAllah miga bermanfaat buat semua.



SATHU MAAVU baru first time aku dengar nama makanan ini ia resepi orang India. Kita lihat anak-anak kaum India nampaq semangatkan chubby2 sedap nak dipeluk heheheh. Sathu Maavu adalah tepung berkhasiat. hasil campuran finger millet, roasted gram dhal, red rice, cashew, badam, cardamom, pearl millet, sorgum, foxtail millet, dry ginger, black channa, green gram dal, whole wheat, sago.



Ingredients:

Rice - 1.5 cup ( I used cooking rice, ponni brand)
Barley - 1 cup
Roasted Gram Dal / Pori Kadalai / Pottu Kadalai - 1 cup
Whole Black Urad Dal - 1 cup
Green Gram Dal - 1 cup
Yellow Moong Dal / Pasi Paruppu - 1/2 cup
Masoor Dal - 1/2 cup
Broken Wheat / Cracked Wheat / Dalia - 1 cup
Cashew - 1/2 cup
Badam / Almond - 1/2 cup
Cumin Seeds / Jeerakam - 1 tsp
Ajwain Seeds / Omam - 1/2 tsp
Cardamom / Yelakai - 10 pods (If using this, leave ajwain and cumin)




Method:



Take urad dal and green gram in a bowl and wash them well, drain and add to a dry pan and roast till it turns golden brown and dry. Remove to a plate.



Take masoor dal and yellow moongdal in a bowl and wash them well, drain and add to a dry pan and roast till it turns golden brown and dry. Remove to the same plate.

Take rice and barley in a bowl and wash them well, drain and add to a dry pan and roast till it turns golden brown and dry. Remove to the same plate.

Roast roasted gram dal till golden and remove to the same plate.

Roast dalia till golden and remove to the same plate.

Roast cashews and almonds till golden and remove to the same plate.

Roast cumin and ajwain till golden and remove to the same plate. If you are making a sweet one, leave ajwain and cumin and add cardamom to it.

I made two version, so i took half of the mix and added cardamom to one and roasted cumin and ajwain in another. Now grind them in a mixer and sieve it.

Store it a air tight container.


Tempoh Penyimpanan

Serbuk ini boleh disimpan selamat 3 hingga 4 bulan pada suhu bilik. Jika disimpan dalam peti sejuk boleh tahan lebih dari 6 bulan


Boleh Disediakan Untuk

Sediakan bubur bersama campuran Sathu Maavu ini dan beri pada bayi berusia setahun ke atas dan juga kepada kanak-kanak. Boleh beri pada bayi dengan satu sudu kecil kemudiaan tambah secara beransur-ansur kepada dua atau dua setengah sudu kecil. Dapatkan konsult dari pakar kanak-kanak sebelum memulakan makanan baru untuk bayi.


Note - Instead of red rice, you can use white par boiled rice or brown par boiled rice.



Bagaimana Penyediaanya

Campur dalam 1 hingga 2 sudu kecil campuran serbuk ini dengan air secukupnya tanpa ketulan.Masak dalam api yang perlahan. Campurkan dalam bubur.




Savory version with buttermilk and salt




Mix 1-2 tsp of health mix powder with enough water without lumps. Cook on low flame, stirring continuously until it starts thickening. Leave it to cool. Add diluted buttermilk and salt to taste.






Selain itu parent boleh juga mencuba resepi di bawah ia adalah satu usaha. Lagipun kids sekarang memang suka makanan berasaskan cheese.







Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa