Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 13 Mei 2015

Jom Bawak Bekal (Bento)Bento semua orang tahu benti tu bekalkan. Bento adalah isitilah dalam bahasa Jepun. bermaksud " Bentō (弁当 atau べんとう?) atau o-bentō adalah istilah bahasa Jepun untuk makanan bekal berupa nasi dan lauk-pauk dalam bungkusan praktikal yang boleh dibawa dan dimakan di tempat lain.Bento dibeli atau disiapkan sendiri di rumah. Ciri khas bentō adalah susunan jenis lauk dan warna agar sedap dipandang serta mengundang selera.

Kalau ada berkesempatan dan kalau boleh cari kesempatan buat bento ke sekolah. Tak kira walau simple mana pun yang penting air tangan seorang ibu. Walaupun hanya cekodok ia teramat bererti untuk sarapan anak sekolah.

Zaman kita dulu pun kalau emak bekalkan mesti tak sabar nak makan dan share dengan kawan-kawan bekal masing2.

 

Jika ibu-ibu tiada idea untuk bento anak boleh join Group Bento dalam FB banyak idea, tips penyediaan bento yang menarik. Ibu-ibu juga boleh lihat resepi sarapan ringkas di sini.

Ibu-ibu juga boleh dapatkan buku di bawah dari Chef Azian untuk dapatkan idea bekal ke sekolah dengan 44  jenis menu resepi ala barat dan menu asia yang ringkas dan menarik.
Untuk peralatan membuat bento yang manrik ibu-ibu boleh dapatkan di kedai daiso ataupun DIY. Malah kedai RM2 pun ada. Jadi ibu-ibu boleh prepare breakfast kreative bersama kids.
Ini beberapa contoh bento dari Group Bento yang menarik. Boleh dijadikan idea bento untuk anak ke sekolah

.Paling touching tengok gambar bento dari Group Bento ini inisiatif seorang ibu menyediakan bento sangat kreatif menyerupai anaknya sewaktu baby sekarang sudah bersekolah sempena hari jadinya.

Jadi sediakan bento anak ke sekolah kerana anda berhak menentukan khasiat terbaik untuk anak anda. Makanan terbaik adalah dengan khasiat terbaik dan  membentuk peribadi serta sahsiah terbaik.....


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa