Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 30 September 2015

Fefeling Percutian Oversea Di Malaysia Ado!!






Kalau nak percutian ala2 Maldives jom kite bercuti di Pantai Timur buat susah2 abis duit pergi Maldives kalau kalau Malaysia ada pantai yang cantik ala2 maldives bukan macam port dickson ko jom cheack in.
Tempat yang jauh dari kesesakan ibu kota ini boleh membuatkan korang rasa tenang, hilang segala stress di tempat kerja. Harga pun not bad.
Korang tak perlu habiskan banyak duit untuk ke luar negara, Villa Danialla Beach Resort yang terletak di Pantai Kandis, Jalan Tok Bali Bachok, Kelantan ini pasti membuatkan korang rasa terpukau dan korang mesti akan suka! Nak tahu apa sebabnya? Meh sini kitaorang jelaskan.


Keindahan Pantai Yang Seakan-Akan Maldives





Harga Yang Berpatutan



Harga yang korang boleh dapatkan adalah serendah RM298! Memang agak mahal daripada resort lain, tapi kira oklah kan tempat cantik harga mestilah kena cantik, at least jimat sikit daripada pergi ke Maldives.
Ada 9 jenis bilik/villa yang korang boleh pilih mengikut kesesuaian korang.

1. Villa Russkaya



2. Villa Dato’ Siti




3. Villa Haflin


4. Villa Matahari/Villa Fatimah



5. Villa Ombak


6. Villa Zainab


7. Villa Meriam



8. Villa Hamat

9. Villa Sarah









Bagi yang ingin percutian ke Australia boleh lah try stay di Masbro Village Paya Rumput

Inilah dia Masbro Village di Paya Rumput, Melaka! Ada macam ala-ala Australia tak? Untuk pengetahuan korang, tempat ni baru je dibuka. Pada awalnya owner buat village untuk mereka stay adik beradik bila time balik kampung then mereka decide buat homestay bila mereka tak duk dari kosongkan baik buat homestay masyuk gak then bila. Kalau korang nak jadi antara orang yang terawal bercuti dekat sini, boleh check details seperti di bawah:

Harga promo: RM 250 / malam (Boleh muat sehingga 6 orang untuk setiap rumah)

Kemudahan di dalam rumah:
Ruang tamu dengan sofa, TV dan meja makan
Dapur dilengkapi mikrowave, cerek, peti ais dan pinggan mangkuk, sudu dan cawan
2 katil saiz queen di tingkat atas dan 1 katil sofa di tingkat bawah
2 penghawa dingin
2 bilik air dengan pemanas
Ruang parking
5 minit berjalan kaki ke Tesco Cheng Stadium Hang Jebat
7km ke bandar Melaka
6km ke Ayer Keroh
12km ke Tg Bidara


Untuk tempahan: 012-370 4038














Selasa, 29 September 2015

Ucaplah Secara Baik Dengan Sang Semut

Doa Pembuka Rezeki

Doa Elak Rumah Dimasukki Pencuri/ Jin/ Syaitan/ Iblis


Sekarang ni banyak kes pecah rumah dimana ahli keluarga dibunuh atau dirogol padahal rumah dah dikunci dengan manga solex.

Macam-macam cara yang diguna oleh pencuri untuk pecah rumah. Apa yang menakutkan ialah pencuri menggunakan ilmu sihir yang boleh membuka semua kunci. Kerana ilmu sihir itu kerja iblis dan syaitan. Terutama perompak dari Indonesia yang mahir menggunakan ilmu sihir memukau dan pembuka kunci. Hanya dengan menepuk kunci manga, ia boleh terbuka dengan sendiri.

Cuba kita muhasabah semula…
Adakah kita semata-mata bergantung pada kunci sahaja untuk pastikan anak-anak, isteri dan keluarga kita selamat ketika tidur waktu malam hari?

Adakah kita pernah memagar rumah kita dengan pendinding ayat Al-Quran?

CARA-CARA UNTUK ELAK RUMAH DIMASUKI PENCURI ATAU JIN/IBLIS




Maksud ayat:
“Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding(pula), dan kami tutup(mata), mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.”
2. Baca ayat kursi ketika hendak tidur, dalam hadis disebutkan Allah akan melindungi kita dari gangguan syaitan sampai pagi.
3. Berwudhu sebelum tidur, dalam hadis disebutkan Allah akan mengirim malaikat untuk menjaga kita selama kita tidur. 
4. Jangan letak gambar makhluk hidup dalam rumah, kerana malaikat tak akan masuk rumah yang ada gambar makhluk hidupnya. Jika malaikat tak masuk, siapa yang akan melindungi rumah kita?
5. Amalkan baca Surah-Al Baqarah. Antara kelebihan surah al-Baqarah seperti yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW: “Rumah yang di bacakan surah al-Baqarah tidak akan dimasuki syaitan” 
Jika ini diamalkan insha Allah kita, keluarga kita dan harta kita sentiasa berada dalam penjagaan dan jaminan Allah.

Aura Dhuha Ubati Stroke

Solat Dhuha bukan sahaja untuk memohon rezki dan kesenangan hidup. Tetapi juga penyakit ..kesihatan yang baik juga adalah rezki buat kita amalkan Solat Dhuha



Doa Hindari Haiwan Berbisa


Boleh amalkan doa ini jika masuk ke kawasan bahaya seperti hutan


Latih Kendiri Anak Lupakan Gadjet

Ada banyak cara sebenarnya buat anak2 kita tigak hanya memandang gadjet semata2. Bukan gadjet tidak bagus tetapi kalau overdose sendiri mahu ingat la. So gadjet ada pro and con la ada benefit ada jugak disadvantage die jika terlampau penggunaannya terutama dikalangan kanak2. Untuk kanak2 dalam proses membesat let them grow up phisycally kalau boleh selalu bawa mereka aktiviti outdoor yang lebih terbuka dan berpijak pada dunia nyata bukan pada dunia maya. Beriadah bersama keluarga adala sesuatu aktiviti yang lebih merapatkan hubungan silaturrahim sesama famili kalau boleh buat family day so mereka lebih akrab dalam hubungan famili. Parent boleh juga cipta idea kreatif untuk mereka lupa sejenak pada dunia gadjet contoh spt di bawah. Bukan mengeksploitasi anak tetapi lebih melatih kemampuan kendiri mereka supaya pandai berdikari



 










Handphone atau laptop, merupakan gadget masa kini yang dapat membentu manusia dalam bekerja atau berkomunikasi. Namun tidak jarang kita temukan anak-anak yang kecanduan terhdap gadget. Saat inilah peranan ibu bapa sangat penting. Berikut merupakan beberapa tips untuk mengalihkan perhatian anak terhadap gadget.

Bermain bersama
Selain dapat mengalihkan perhatian anak terhadap gadget, cara ini juga mampu mengeratkan hubungan anak dan orang tua.

Biarkan anak bersosial
Biarkan anak Anda bermain dan bersosial dgn kawan-kawan sebayanya di sekitar rumah. Namun jangan lupa, pengawasan orang dewasa juga sangat diperlukan.

Ajak anak Anda ke tempat-tempat menarik
Museum dan zoo merupakan beberapa tempat menarik yang dapat menjadi pilihan Anda untuk refreshing sambil belajar mengenal sejarah atau nama-nama binatang.

Menonton film kartun
Anak-anak sangat tertarik kepada film kartun. Cara ini dinilai baik untuk membantu mengalihkan perhatian anak terhadap gadget. Namun, tetap monitor waktu anak berada di depan tv.

Membuat mainan sendiri
Sediakan alat dan bahan untuk anak Anda membuat mainannya sendiri. Perhatian anak akan terfokus ke mainannya dan melupakan gadget. Sentiasa bersama anak sewaktu mereka membuat mainannya sendiri.

 
Bacakan buku cerita dengan cara yang menarik
Menirukan suara karakter atau tokoh yang ada dalam buku cerita yang Anda bacakan, dapat membuat cerita yang Anda bacakan terdengar lebih seru daripada gadget yang sering dia mainkan.


 

Selasa, 22 September 2015

Senarai Resepi Menggunakan Pressure Cooker Noxxa Bersama CKK


Ini adalah antara koleksi resepi dari Page CKK sudah mohon izin untuk di share. Kreadit to CKK (Cik Kiah Kicen). So senang simpan dalam ni sebagai panduan dan tak hilang. So parent2 boleh try. Atau boleh ke link ini untuk dapatkan resepi menggunakan noxxa selamat mencuba dan masak istimewa buat famili....

parent juga boleh dapatkan resepi bingka yang enakkk di sini

list resepi  di sini mungkin akan diupdate dengan kebenaran orang yang share resepi so sentiasa layari blog kami


REBUNG MASAK LEMAK CILIPADI BERSAMA DAGING NOXXA
500 gm rebung
200 gm daging
400 ml santan ( 2 kotak kecik)
2 helai daun kunyit - koyak
2 btg serai - titik
2 kpg asam keping
Serbuk kunyit
Garam
Bahan kisar:
15 tangkai cilipadi ( kurangkn jika takmau pedas)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Seketoi belacan

Cara2:
📌 masukkn bahan kisar bersama daging ke dlm inner dn HP5 minit.
📌 masukkn rebung, daun kunyit, serai dn asam keping dn HP2 minit lagi.
📌 stirfry dn masukkn santan, serbuk kunyit dn perasakn garam



IKAN TENGGIRI ASAM PEDAS NOXXA
5 kpg ikan tenggiri
10 btg bendir
1 ikat daun kesom
Air asam jawa
Minyak
Garam
2sdb kerisik
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Seketoi belacan*
15 tangkai cili kering*
-bahan tanda * dikisar

Cara2:
📌 stirfry dn panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi.
📌 masukkn daun kesom dan ikan. Kemudian air asam dn bendir.
📌 teksn HP4 minit.
📌 stirfry semula dn letak kerisik serta perasakan garam



AYAM PANGGANG BEREMPAH NOXXA
1/2 ekor ayam
3 sdb rempah ayam perap ( ckk dpt dr Kelantan.. Org bagi . Rasa mcm rempah kerutuk)
* 1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 btg serai
* 1/2 in halia
2 sdt serbuk lada hitam
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb sos tiram
2 sdb madu
Garam dan gula
Barang bertanda * dikisar halus.

Cara2:
📌 gaul rata semua bahan dn lumur pada ayam.
📌 masukkn terus dlm innerpot dn tutup piyok berkunci dgn tombol di pressure.
📌 tekan button delay ( yg warna hijau tu) satu kali , akan klua 0.5 . Ini maknanya 30 minit. Jika kita nk perap 4 jam, tekan 8x.
📌 selepastu tekan HP10 minit jika kita nk guna function HP pada ayam panggang td. Kemudian tekan start.
📌 selepas habis masa delay 4 jam piyok akan mula hp ayam lagi 10 minit sehingga habis.
📌 stirfry utk keringkn sedikit air ayam tu. Sedapp.. Macam masak kerutuk tp kering


NASI ARAB AYAM
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong kecil
1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1 biji carot - potong dadu
2 sdb rempah mandhi@ kabsa
1 litre air
2 sdb minyak sapi
Daun salam dn daun ketumbar.
Garam
1 kiub pati ayam

Cara2
💥 mode stir/ fry
💥 panaskn minyak sapi, tumis bawang , tomato dn carrot
💥 masukkn rempah mandhi@ kabsa dan kemudian air, garam , kiub pati ayam dn daun salam (bayleaf)
💥 reneh sebentar dn off mode stir/fry
💥 masukkn beras
💥 susun ayam diatas beras dn sebtg daun ketumbar.
💥 HP 3 minit


NASI ARAB KAMBING @ LEMBU
Bahan2:
1 kg Daging kambing atau lembu - dihiris nipis
4 sekawan(cengkih, kayu manis, bunga lawang dn buah pelaga)
1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1 btg karet - potong dadu
2 sdb rempah mandhi atau kabsa
1 litre air
2 sdb minyak sapi
Daun salam dn daun ketumbar.
Garam dn pati daging jika ada.

Cara2: 🔥 mode stirfry , tumis bawang tomato, karet dn 4 sekawan. 🔥 masukn rempah mandhi atau kabsa. 🔥 tambah air 1 litre. Off stirfry. 🔥 masukkn kambing atau lembu serta perasakn dgn kuib pati atau garam. 🔥 HP 45 minit. 🔥 kluakn daging dn ambil sedikit air rebusan td dn ketepikn. 🔥 masukkn beras yg direndam td. Jika air kurang boleh tmbh sikit. 🔥 HP 3 minit .. Siap 🔥 cara ni adalah daging x masak skali dgn nasi.
 

............................................
SOS SALATHA
1 biji bawang
3 biji tomato
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
1 sdb garam
5 sdb gula
3 pokok daum ketumbar
1 biji lemon
💥 blend semua bahan kecuali lemon
💥 perah lemon
💥 hidang nasi arab dgn sos dn timun
 

.................................
SALAD
1 batang karet
1 biji bawang besar
2 biji tomato
1 btg timun buang biji
1 sdb minyak zaiton
1 sdb cuka
Daun ketumbar
Garam
Gula.
💥 bahan2 potong dadu dan campur semua.
💥 selamat mencuba 😋 

NASI DAGANG NOXXA
7 cawan @ 1kg beras nasi dagang faeza
1 litre air atau lebih(adjust srndiri)
2 kotak santan @ 400ml
1 inch halia - mayang
11/2 sdt halba
4 ulas bwg merah.- mayang
1 sdb garam
Gula jika suka

Cara:
📌 masuk beras, air, bawang dan halba, tekan HP3 minit.
📌 off biar 5 minit dn bebas wap.
📌 masukkn santan, garam dn gula, tekan steam 4 minit.
📌 jika jelatah renjis air dn steam lagi dn jika nmpk berair, tekan LP3 minit.

GULAI IKAN TONGKOL NOXXA 
1 kilo ikan tongkol - cuci dn potong kecik.
2 kpg asam keping
Sedikit garam
1 cawan air
📌 masukkn semua bahan dlm inner dan tekan HP2 minit. Ketepikan.
Bahan kisar;
1 in kunyit hidup/ 1 sdt serbuk kunyit.
1/2 in lengkuas
Seketoi belacan
10 tangkai cili kering - rebus
5 ulas Bawang merah
3 ulas bawang putih
📌 kisar semua bahan.
Lain2 Bahan:
4 sdb serbuk kari ikan
4 beradik ( kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga)
2 kotak santan (400ml)
Cili padi dan cili hijau
1 peket kerisik
Gula
Garam

Cara2:
📌 stirfry dn goreng bahan blend tanpa minyak, letak 4 beradik dn masak hingga garing.
📌 masukkn pes kari ikan dan santan. Gaul rata dn didihkn.
📌 masukkn ikan tadi, cili padi dn cili hidup. Gaul rata.
📌 tekan slow cook 1x (30 minit) dn biarkn renih perlahan.
📌 masukkn kerisik, garam dn gula. Siap. Kbai💨💨.

ACAR TIMUN
1 batang timun
1 batang carrot
1 labu bawang besar
2 tangkai cili hidup
Garam dn gula
2 sdb cuka
📌 potong memanjang timun dan carrot. Dn racik halus bawang besar dn cili.
📌gaul rata semua bahan . 


KUPANG LOMAK CIPADI PETAI NOXXA
Bahan2:
300g isi kupang
Petai - 5 papan
1 kotak santan 200ml
10 biji cilipadi*
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Garam
Serbuk kunyit & Asam keping
* dikisar
Cara2:
📌masuk semua bahan dlm inner kecuali santan. Letak 1 cawan air dn tekan HP4 minit.
📌 stirfry dn letak santan serta perasakn garam. 




Ikan Bilis Halia - Menu Ibu Berpantang

Ini antara resepi makanan berpantang paling best pernah aku cuba. Mula diperkenalkan oleh mil masa mak pergi jalan2 ke sabah dengan abah then beli dua bekas sambal ikan bilis halia ni. So korang untuk ibu berpantang memang best panaskan badan dan keluarkan angin. Boleh buat stok banyak2 simpan dalam tupperware. Selamat mencuba. Kredit to Neesa taufik yang berkongsi resepi ini di Group MAHN. Resepi nie bukan jer untuk orang berpantang but untuk semua sefamili untuk jaga healthy.


  
 Mula2 sagat halia halus2 dan goreng sampai garing

 
 Ikan bilis kecil digoreng garing


 
 Lada hitam tumbuk kasar.
Agak2 ye lada hitam nya..sbb pedas lada hitam 

 
 gaul ketiga2 bahan


siap!





 

Isnin, 21 September 2015

Panduan Urutan Mengurangkan Stress Pada Bayi













Alkisahnya ramai sebenarnya tak tahu or mungkin tak nak ambil tahu yang pentingnya urutan untuk bayi. Seawal usia sehari bayi/baby harus diurut. Bukan takat baby akan menjadi calm, tapi membesar dengan kasih sayang dan paling penting dapat elakkan masuk angin dan kembung.

Ini antara kebaikan apabila kita melakukan urutan kepada bayi kita :
  Menghasilkan ikatan antara ibu bapa dan bayi
  Tenang
  Bayi rasa disayangi
  Membantu bayi tidur dengan nyenyak
  Meningkatkan sistem imunisasi bayi
  Rangsangan sentuhan
  Menyihatkan kulit bayi
  Melancarkan sistem pengaliran darah
  Membantu sistem penghadaman
  Membantu dalam pernafasan
  Melegakan kesakitan pada gigi
  Membantu ibu bapa mengenal bayi (keperluan dan kehendak)
  Menenangkan ibu bapa
  Membina keyakinan ibu bapa dan bayi
  Pengalaman yang menyenangkan

 Merangsang penghasilan hormon oksitoksin (hormon yang dihasilkan ketika proses mengurut,membantu menenangkan seseorang)

Ikatan adalah cinta, sambungan, penerimaan, ketenangan, kasih sayang, kegembiraan, empati, kesatuan, kehangatan, keseronokan, komunikasi dan keakraban. Sentuhan adalah elemen yang sangat kuat dalam ikatan setiap insan, seperti komunikasi, verbal atau non-verbal dan bertentangan mata yang berpanjangan. Urutan pada bayi menyumbangkan segala aspek dalam elemen ikatan ini. 

Ikatan yang lemah mampu menjurus kepada situasi bayi pra matang, komplikasi, kurang sokongan fizikal atau emosi dan juga tekanan selepas bersalin. Dalam hal ini, urutan pada bayi mampu menghasilkan semula ikatan unik ini.


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa