Ahad, 9 Ogos 2015

Hikmah Di Sebalik Kejadian

Peristiwa ni masa hakim kena warded pada bulan Mei hari tu. Masa tu kebetulan Public holiday iaitu Labour Day 1/5/15 dan kebetulan rapat dengan Wesak Day 3/5/15. So kami sefamili memang dah plan nak balik kampung Besut Terengganu.


Hakim memang kitorg sedia maklum die kena bisul di kepala. Bisul mula nampak tiba2 makin besar dah bagi ubat surut bengkak dan antibiotik but still no effect. So bila pegi klinik doctor said saya terpaksa buat surat refer so pergi emergency terus. Because sebab Hakim baby so kena rawat segera kot takut infection dekat dalam kepala sebab bisulnya naik di kepala. Bila sampai hospital and sampai turn Hakim selepas cheack up darah semua... doctor decide suh operate terus takut nanti terlampau lama sangat maybe effect lain. But only minor operation.  Kami tak kisah kena operate tapi kami ingat buat terus rupanya kena warded. So here ...apa dalam kepala aku meaning plan kami nak balik kampung macam dah samar2 maybe macam  tak jadi jerr...hukhukhuk...
 

Hakim kena warded di pediatric ward. Ingat semalaman jer we're stay kt HPJ rupanya dua malam kami kena cheack in. Kira orait la pakej makanan tiga kali sehari. Awalnya masa kena warded kami minta buat operation terus malam tu but lepas cheack doctor suggest buat tomorrow because kalau buat malam in case jika ada emergency case macam bleeding ker at least ada doctor pakar pada waktu siang. Kalau malam mungkin doctor stand by lambat datang takut jadi ape2 yang memerlukan immediate treatment. 


So bila dah jadi macam nie aku called ma dan inform maybe plan nak balik kampung cancel. Ma cakap tak pe yang penting semua selamat balik kampung bila2 pun boleh. Rase lega seket but my hubby berdepan dengan cabaran oleh abang dan kakak Hakim. Mereka tak sabar nak balik kampung jumpa tok ma.Mereka dah berkemas since after balik sekolah lagi. Jadi husband kena pujuk bagitahu tunggu ibu dan adik pulang.

Esoknya operate but only minor surgerical nothing more to worry hanya buat di ward. Big problem nya sudah dua kali bagi ubat tidur kat Hakim but still tak mengantukk. Masih main dalam mamai2. So aku decide nak pegang hakim time operate. Aku bedung kemas smpai die tak boleh bergerak waktu die tengah lali tu macam hebakk jer decide sendiri tapi dengan bantuan nurselaaa. Doctor agree  because takut ade emergency surgery terpaksa postponed pulakk. Lepas dah buang darah...nanah dan bersih bagai then doctor balut dengan bandage. Hakim tidur senyenyakknya. Aku pun tidur gak laa penat wehh jadi nurse sementara.

 
Bila doctor dah cheack tengok darah dah kering ok. Doctor benarkan kami pulang esoknya. Ramai doctor cakap Hakim budak kuat dah lah comeyyy...bila cakap comeyy mesti Hakim sengih2 macam tahu2 jer orang puji die..perasannnn... Memang dari awal doctor2 and nurse suka sakat die maybe he's only one baby di pediatric ward because kebanykkan baby and kids ditempatkan di ward 2C di HPJ tapi sebab Hakim kena operate bisul. Masa siap2 nak pulang nenek, nek sue, pak long, mak chah and busu amid datang lawat.





Plan nak balik  kampung tetap ayahnya teruskan sebab dah janji dengan kids walapun plan balik dah lewat satu hari. Nenek..nek sue..pak long..busu amid and nak chah pun nak ikut balik kampung so boleh bawak diorg jalan2 sama.

So here hikmah di sebalik kejadian ini kita jangan sedih kalau ape yang kita nak or plan tak dapat dan tak jadi. Because Allah memang sangat menyayangi hambaNya.Allah tak pernah menzalimi hambaNya setiap yang berlaku ade hikmahnya. Perjalanan pulang ke kampung kami smooth tanpa kekangan. Jika balik sebelum maybe kami pun bergelut dengan jammed sebab kebanyakkan yang pulang sebelumnya terperangkap dengan jam. Syukur alhamdulillah. Kami pun boleh bawak nenek..nek sue..pak long..mak chah dan busu amid jalan2 to release tension and mereka pun happy.

0 comments :


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa