Jumaat, 10 Julai 2015

Resepi Biskut Raya No Bake

Assalamualaikum...

Hai uolss dah siap buat biskut raya jer..Tinggal beberapa hari saja lagi ni...

Ni resepi aku dapat dari facebook yang di share dari kawan2 so aku save dalam blog sebab nanti senang nak review. Resepi ni adalah cookies or biscuits tanpa guna oven just freez jer kadang tak perlu pun tak pe sebab banyak guna bhn coklat jadi coklat cepat keras then we can save  electric bills coz no bake hehehehe...Dan yang paling penting digemari kids and baby too. Confirm licin biskut raya korang....Save siap2 sebelum umah korang diserbu hehehehehe......

Because this resepi no bake so no oven laa uolss boleh buat bersama kids. Tingkatkan motor pemikiran mereka dengan beraktiviti dengan mereka biar comot asal sedapkan...Have fun....




1. BASIC NO BAKE COOKIES



1. Campurkan 2 cup gula, 1 cup susu, ½ cup butter, dan 1/3 cup coklat masak dalam api sederhana bersanrnya. Campur hingga butter biarkan beberapa ketika di atas dapur hingga mendidih. Then tutup


2. Masukkan 3 cup oat, adun hingga semua oat campur rata dengan adunan



3. Ceduk  menggunakan scoop ais krim atau sudu biat bulat atau , masukkan ke dalam peti ais selama 1 jam sebelum dinikmati






2. NO BAKE - CHOCO CHIPS COOKIES






Bahan:
2 sdm coklat bubuk
3/4 cup quick oats
1/4 cup + 2sdm tepung oat
1/4 sdt garam
1/4 sdt baking soda
1/4 cup gula
1/4 cup dark chocolate chips
1/4 cup minyak sayur
2 sdm air
1/2 sdt pure vanilla extract

1. dalam mangkuk, campur semua bahan kering dan aduk hingga rata.

2. dalam mangkuk kecil, campur bahan cair, tuangkan ke dalam mangkuk bahan kering hingga terbentuk adunan

3. bentuk seperti bola2, dan simpan dalam pendingin




3. NO BAKE - ALMOND JOY COOKIES





1/2 cup tepung almond
1/2 cup kelapa parut kering
1/2 cup mentega/butter
1/4 cup madu
1/2 cup chocolate chips
1/2 sdt vanilla extract
1/4 sdt garam
1/8 sdtalmond extract (optional)

1. campur semua bahan dalam mangkuk atau food processor, hingga tercampur rata.

2. bentuk adunan seperti bola, lalu tekan di atas kertas roti menggunakan tangan.

3. diamkan dalam kulkas selama 60 menit sebelum disajikan




4. NO BAKE - RICE KRISPIE PB TREATS




Bahan :
1 cup corn syrup
1 cup gula halus
1 cup selai kacang
1 sdt vanilla
4 cups Rice Crispies
Melted chocolate (optional)

1. campur gula dan corn syrup dalam pan, masak hingga gula larut, matikan api. masukkan selai kacang dan vanila, aduk pelan hingga tercampur

2. masukkan sereal rice crispy, campur rata, setelah rata, bentuk seperti bola2, dingingkan, hias dengan lelehan coklat


5. NO BAKE - COOKIES


1. Campur 2 cup gula, 4 sdm coklat, 1 block butter, ½ cup susu dalam sauce pan dengan api sedang cenderung besar hingga mendidih. Biarkan mendidih selama 1 menit, terus aduk adonan, matikan api



2. Masukkan ¾ cup selai kacang, 2 sdm ekstrak vanilla, dan 3 cup oatmeal ke dalam adonan, aduk hingga rata


3. Cetak menggunakan sendok, simpan dalam bekas 


6. NO BAKE - PEANUT BUTTER COOKIES


1 /2 cup sirup jagung

1/2 cup gula

2 cups corn flakes

1 cup selai kacang

1. dalam panci besar, masukkan gula dan sirup jagung, masak hingga gula larut

2. masukkan selai kacang dan cornflakes, aduk hingga rata

3. bentuk pipih di atas kertas roti, biarkan dingin


7. NO BAKE - CHOCOLATE COATED KOKO KRUNCH



Bahan :

510 gr Nestle Koko Krunch

600 gr coklat  cincang

Paper cups

1. masak coklat  

2. masukkan koko krunch, aduk rata

3. menggunakan sendok, susun koko krunch dalam paper cups. dinginkan, simpan dalam toples


8. NO-BAKE CARAMEL CORNFLAKES COOKIES


Bahan :

1/2 cup gula

1/2 cup brown sugar

2 cups mini marshmallows
1 cup butter
1 tsp vanilla
7 cups cornflakes

1. Campur gula, marshmallow, dan butter masak hingga mendidih dengan api sedang. biarkan mendidih 3 minit, matikan api. 


2. masukkan vanila dan cornflakes, adun rata, cedok menggunakan sendok dan biarkan dingin


9. BISKUT COKLAT CORNFLAKES






BAHAN A: 

300gm coklat masakan 2 sudu teh shortening BAHAN B: 100gm cornflakes 40gm badam cincang -dibakar selama 10 minit Sedikit badam cincang -untuk hiasan Sedikit coklat putih -untuk hiasan

CARA MEMASAK: 

Cairkan bahan A dengan kaedah ‘double boiler’ kemudian masukkan kesemua bahan b. Gaulkan dan pastikan kesemuanya bersalut rata. Sudukan ke dalam cawan kertas dan taburkan badam cincang di atasnya. Biarkan coklat keras kemudian hiaskan dengan coklat putih di atasnya. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

sumber


10. PEANUT BUTTER CANDY



Bahan-bahan

2 cawan biskut crumb
1/2 cawan gula perang/halus
2 cawan peanut butter
1/2 cawan butter (unsalted)
2 cawan chocolate
1 sudu shortening

biskut marie diketuk2 la nak jadikan crumb. Bila dah hancur campur ngan gula halus dan gaul sebati.Cairkan butter dan masukkan peanut butter.Kacau dan biarkan sampai sebati. Tuangkan campuran butter ke dalam biskut crumb tadi.Alaskan loyang ngan baking paper @ kertas minyak.TuanGkan campuran tadi dalam loyang... masukkan dalam peti sejuk sekejap (5 minit).Coklat dan shortening dicaairkan. Tuangkan dalam loyang. Masukkan semula dalam peti sejuk. Biarkan dalam 1 jam.



11. COKLAT CRISPY BADAM



Bahan-bahan





Chocolate crispy 
Coklat masakan (aku syorkan coklat beryl's) 
Badam cincang mangkuk kertas (untuk bekas biskut raya tu) 

Goreng dulu badam cincang dengan api yang slow..kena pantau selalu takut cepat hangus..letak siap2 coklat crispy & badam cincang yang telah digoreng.. 

Susun mangkuk kertas banyak-banyak dan kemudian taburkan chocolate crispy dan dikuti dengan badam cincang dan skali lagi chocolate crispy.. 
Sementara tengah tabur chocolate crispy + badam cincang dalam mangkuk kertas, cairkan coklat masakan itu.. 



Bila coklat dah mencair..bolehlah dituangkan kedalam mangkuk kertas tadi..dan bekukan coklat di dalam peti sejuk...siap dah.. 







0 comments :


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa