Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Khamis, 30 Julai 2015

Dekorasi Bajet







77 Teknik Menghias Rumah Seperti Seorang Pakar Dekorasi Dengan Kos Yang Sangat Rendah.

Best sangat ebook nie untuk mereka nak deko rumah nampak gah cam hotel 5 star konon2 tapi dgn harga bajet jom kta dapatkan satu pasti berbaloi2 bila kediaman nampak cantek dan tenang mesti release tension dan tak sabar nak pulang dari kerja....

Rabu, 29 Julai 2015

Teknik Rahsia Matematik

Assalamulaikum & Salam sejahtera,



 
Rahsia bagaimana anak-anak anda atau sesiapa sahaja menguasai ilmu Matematik. Pendedahan 30 Teknik Rahsia Matematik yang mampu dipelajari oleh sesiapa sahaja. Teknik-teknik dijelaskan dalam bentuk grafik dan mudah difahami.

 
Sebenarnya...  hanya ada dua sebab utama mengapa individu di peringkat PhD selalunya lebih berjaya
 
 
1) Mereka tahu jika mereka buat apa yang orang lain buat semalam, mereka akan ketinggalan
 
2) Mereka tahu  jika mereka buat apa yang orang lain buat hari ini, mereka hanya boleh bersaing, tetapi, mereka juga tahu mereka akan berjaya jika mereka buat apa yang orang lain tak buat pada hari ini ( proaktif ).
 
 
Untuk menjadi proaktif kita tidak perlu belajar sampai ke peringkat tertinggi (PhD). Apa yang perlu kita amalkan ialah
 
'BERTINDAK IKUT SITUASI'.
 
 
Inilah jua konsep yang telah digunakan oleh para pemegang PhD untuk berjaya. Sekarang saya akan DEDAHKAN kepada anda...
 
 
Ok, begini caranya... Jika kita terikat dengan Matematik, memang kita tak dapat nak buktikan 1+1 = 0 kan ?
Idea yang paling penting ialah BEBASKAN FIKIRAN ANDA.
 
Apa kata jika saya katakan satu ayah + satu ibu = tiada anak (1+1=0).
Satu unsur hidrogen + satu unsur oksigen = satu unsur air (1+1=1).
Satu ayah + satu ibu = dua belas orang anak (1+1=12). Boleh kan?
Itulah yang saya maksudkan BEBASKAN FIKIRAN ANDA.
 
 
 Ok,   lagi contoh  SITUASI LEBIH MENGUASAI MATEMATIK.
Katakan ada seekor katak.  Keupayaan sekali lompatan katak tersebut ialah 1.5 meter. Berapa kali lompatan yang diperlukan
untuk katak menyeberangi sebuah kolam selebar 6 meter?
 
 
Jawapan Matematik : 4 kali (1.5 meter X 4 = 6 meter)
 
Jawapan Situasi : Satu kali lompatan sahaja.
 
 
Ini kerana,  setelah sekali lompatan katak tersebut berada dalam air kolam dan  seterusnya  hanya  perlu  berenang
untuk sampai ke hujung kolam.

 Kepada semua pembaca yang  saya  hormati  sekalian...,   Inilah  yang  dikatakan
kekuatan  situasi  lebih baik dan tepat daripada kekuatan Matematik.  Sebab  itu  orang  tua  dulu-dulu sangat bijak.
Mereka  tidak  cerdik kerana  tidak belajar tinggi,
 
tetapi..
 
mereka bijak menggunakan akal. Namun,  pada peringkat awal, asas Matematik adalah amat perlu untuk seseorang mula  berfikir  secara  kreatif dan inovatif.   Lebih-lebih lagi..
di zaman ICT ini  tidak  boleh  tidak  kita perlu  menguasai asas matematik tersebut.
 
Teknik matematik vedik adalah satu  ilmu baru yang mesti anda pelajari,  jika  anda fikirkan ia tidak perlu,  pemikiran seperti  inilah  musuh utama untuk anda  berjaya.  Fikirlah
secara  proaktif  untuk lebih maju dan berjaya pada masa akan datang.
 
 
Jika anda tidak belum memiliki 30 Teknik Rahsia Matematik ini, dapatkannya sekarang, pelajari dan praktikkan teknik-teknik ini
supaya anda lebih menghargai dan sedar betapa uniknya ilmu matematik.
   
http://www.teknikmatematik.com/
 
 
Salam kejayaan... :)
 
 
 
 
 


Selasa, 28 Julai 2015

Mengesan Mahkluk Halus Pada Badan Anak



 

Syawal Giveaway

http://myartcrafting.blogspot.com/2015/07/syawal-giveaway.html#gpluscomments



Terasa Lembut dan Gebu Ibarat Baldu
Bantal Merah Kuning Warna Bendera Selangor
Jom Ape Lagi Jangan Tunggu
Sertai Contest Dari myartcrafting.blogspot
Klik Banner Untuk Join


Syarat-syarat penyertaan:

  1. Follow Blog Hanis Craft | My Art & Craft
  2.  Like page Hanis Craft
  3. Giveaway akan bermula pada 21 Julai 2015 - 8 Ogos 2015
  4. Buat satu entry mengenai giveaway | Syawal Giveaway ini mengikut kreativiti anda.
  5. Tinggalkan jejak dan email/fb anda nanti senang nak contact di kotak komen yang tersedia dibawah ini. =)
Hadiah Giveaway:

1 X Bantal Felt seorang pemenang

Isnin, 27 Julai 2015

Cara Bunuh Nyamukk

Dimaklumi sekarang banyak kes denggi kan disebabkan nyamuk aedes. So why not kita try step ini for protect our family. Bukan nyamuk aedes  jer..nyamuk tiruk dan mcm2 lagi..InsyaAllah mudahan berkesan. Selamat mencuba

Jom kita ikuti step cara nak bunuh nyamukk.


FeecaMella Raya 2015 GIVEAWAY!!!!!

 
 
Klik SINI kalau nak join.. 


Kawankawan hanya perlu jawab 1 soalan mudah and berpeluang untuk menang 
giveaway awesome dari kami :)
Boleh lah dapat duit raya and bergaya dengan FeecaMella dalam bulan Raya ni.
Raya kan Sebulan. Sempat lagi nak bercantik-cantik :)
Giveaway bermula dari 23 July 2015
and berakhir pada 31 July 2015
Pemenang akan diumumkan di blog ini and FeecaMella Instagram
pada 2 hari berikutnya 2 August 2015 :)
Syarat-Syarat Wajib Penyertaan :
1. Tulis entry yang bertajuk "FeecaMella Raya 2015 Giveaway"
-----> (Copy & Paste kandungan entry ini)
2. Follow blog ini, Aynal Mansor 
3. Follow Instagram @FeecaMella
4. Like Facebook FeecaMella
Soalan :
1. Pada Tahun Bilakah FeecaMella Ditubuhkan?
----> Nak tahu Jawapan mudah ada di Entry Ini :))

Okay done. Good luck! 

Ahad, 26 Julai 2015

Shopping Baju Kanak-Kanak Muslimah Online

Beli baju kanak-kanak muslimah online dari Sweetmuslimah.com dengan pelbagai saiz yang disediakan, contohnya saiz S, M, L, XL, 2XL dan 3XL. Jadi, tak perlu risau samada anak-anak anda ada saiz atau sebaliknya.



Baju Muslimah kanak-kanak yang dijual pulak sangat selesa, 100% cotton, kasual, sejuk dan selesa terutamanya untuk kanak-kanak yang lasak. 


Tshirt kanak-kanak muslimah amat sesuai untuk kanak-kanak dari umur sekecil 4 tahun. Sangat EKSKLUSIF design, dengan stock TERHAD dan tidak akan di restock. Jika berminat, jangan berlengah lagi. Boleh klik pada gambar-gambar di atas.



Bagi mereka suka tentulah pergi shopping, makan angin dan aktiviti bersama keluarga. Jika anda belum ada baju untuk anak-anak anda, jom bershopping di  



peneraju pasaran baju muslimah di Malaysia.

 Okay. Selamat bershopping dan mari menutup aurat. 

Sebarkan bahagia!



Budak 14 Tahun Jutawan Dengan Bisnes Affiliate

Pada masa kini, kita sering mendengar bagaimana Internet dapat menjana pendapatan yang sangat lumayan. Ada yang sudah menjadi billionare dan ada juga yang masih tercari-cari produk atau servis yang boleh dijual di internet. Bagaimana dengan anda? Ada sebarang idea? Produk yang meletup?? Cuba baca kisah berikut, bagaimana seorang remaja di Briatain masih di bangku sekolah berjaya menjadi jutawan pada usia yang sangat muda…..



KRISTIAN OWENS menjadi jutawan dalam usia baru 16 tahun selepas memulakan perniagaan Internet dua tahun lalu.
NORTHAMPTON – Seorang remaja sekolah di Britain, Christian Owens mencipta sejarah apabila dia berjaya memperoleh kekayaan £1 juta (RM4.9 juta) dalam usia 16 tahun selepas memulakan perniagaannya dua tahun lalu, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebenarnya anda tidak perlu mempunyai produk sendiri untuk menjana pendapatan di internet. Mungkin ramai yang tertanya-tanya. Bagaimana?
Jawapannya adalah PROGRAM AFFILIATE.
Artikel ini akan mengupas secara detail apakah yang dikatakan Program Affiliate. Jadi bagi anda yang mahu memulakan perniagaan dan menjana pendapatan di internet teruskan membaca.
Saya rasa tentu anda pernah mendengar istilah affiliate tapi tidak berapa faham. Semoga artikel ini dapat membantu memberi kefahaman kepada anda dan anda dapat menjadi usahawan internet berjaya.
APAKAH PROGRAM AFFILIATE??
Secara mudahnya, dalam program affiliate anda membawa seseorang ke suatu website dan mereka membeli produk atau perkhidmatan dari website tersebut ataupun mereka sign-up @ mendaftar, maka anda dibayar komisyen.
Dalam program ini sesebuah syarikat berkongsi keuntungan dengan anda kerana anda memasarkan produk atau perkhidmatan mereka. Anda akan dibayar komisyen jika berjaya ‘menghantar’ seseorang pelanggan ke syarikat tersebut sama ada secara online @ offline!!

BAGAIMANA MENYERTAINYA?
Sangatlah mudah untuk menyertai Program Affiliate. Terdapat banyak syarikat yang menggunakan sistem ini untuk memasarkan produk mereka melalui pengiklanan di internet. Yang penting untuk menyertainya anda tidak dikenakan sebarang bayaran. PERCUMA!!! Anda dapat menjana pendapatan tanpa modal dari Program Affiliate ini.
Berikut adalah langkah-langkah untuk menyertai Program Affiliate:-
1) Kenal pasti syarikat yang menawarkan Program Affiliate
Terdapat banyak syarikat di Internet yang menawarkan Program Affiliate seperti syarikat yang terlibat dalam penjualan buku, muzik, DVD movies atau games, barangan elektronik, makanan kesihatan, alatan sukan, pakaian, dan lain-lain lagi…..sehinggalah kepada syarikat yang memasarkan perkhidmatan seperti web hosting, web design, search engine, direktori, seminar perniagaan, dan bermacam-macam lagi.
2) Baca, fahami dan bersetuju dengan terma dan syarat yang ditetapkan
Ini amatlah penting bagi mengelakkan sebarang masalah di kemudian hari seperti masalah pembayaran, cara promosi, tempoh luput dan sebagainya. Jika sudah bersetuju, daftarkan permohonan anda dengan mengisi ‘form’ yang disediakan oleh syarikat tersebut.
3) Masukkan link di dalam website anda
Untuk menghubungkan pelanggan ke website syarikat tersebut. anda perlu memasukkan link dalam website anda. Apabila permohonan anda diluluskan, anda biasanya diberikan ‘HTML code’ ataupun ‘link’ yang mengandungi Affiliate ID anda sendiri. Tugas anda hanyalah perlu meletakkan ‘HTML code’ ataupun ‘link’ tersebut ke dalam website anda. Jika ada orang klik dan seterusnya membuat pembelian, maka anda akan mendapat komisyen.
4) Tunggu bayaran komisyen anda (jika ada)
Sebenarnya tiada apa yang perlu dipelajari di sini kerana ianya adalah milik anda, bukannya milik sesiapa yang lain. Jadi terpulanglah kepada anda bagaimana untuk menerima bayaran komisyen tersebut, dan seterusnya terpulanglah kepada anda apa nak dibuat dengan duit tersebut. Ini semua adalah hasil dari usaha anda sendiri dan bukannya orang lain. Jadi hanya anda saja yang berhak!!!

KELEBIHAN PROGRAM AFFILIATE

Program Affiliate yang terbukti mempunyai banyak kelebihannya seperti tersenarai di bawah:-
  1. Tidak memerlukan produk sendiri.
  2. Mudah disertai dan boleh bermula dengan segera.
  3. Boleh disertai secara PERCUMA!!!
  4. Teknik pemasaran sudah disediakan oleh syarikat.
  5. Tidak perlu terlibat dalam urusan jual-beli (diuruskan oleh pemilik produk)
  6. Tidak memerlukan sebarang perisian atau teknik (disediakan oleh syarikat.

Jumaat, 24 Julai 2015

️Petua Untuk Mencari Barang Yang Hilang



Pernahkan anda terlupa di mana letaknya barang yang anda simpan di dalam rumah kerana terlalu lama disimpan ataupun barang itu hilang di kawasan halaman rumah ataupun di mana juga? Untuk mencarinya bukanlah perkara yang mudah dan mungkin sehingga berpeluh dibuatnya pun masih belum berhasil untuk menemuinya. Untuk membantu anda mudah untuk mencari sesuatu yang anda cari, amalkanlah petua ini:
 

Petua 1:
Baca SELAWAT (berulang-ulang kali)  
ketika anda sedang mencari barang itu sambil fikiran anda ingatkan kembali bilakah waktu akhir anda Nampak atau pegang barang itu. Sekiranya barang itu masih ada di dalam rumah anda, anda akan menemuinya semula.

Petua 2:
Baca:
1. Al-Fatihah 7 kali
2. Al Fath 1-3 7 kali
3. Al Khafi Ayat 19 7 kali
4. Surah Al-Ikhlas 7 kali
5. Selawat 7 kali
6. Ya Allah 3 kali.
7. Kemudian wirid 'Ya Hafiz' 119 kali
8. Sesudah selesai semuanya, tadahkan tangan lalu berdoa, mohon dari ALLAH pertolongan supaya dipulang/
digantikan barang yang hilang tersebut.

Petua 3: 

Doa yang menjadi amalan para awliya’ dan solihin yang terdapat di dalam kitab Bustanul Arifin (Taman Orang-orang yang A’rifin / Ahlillah / Awliya’ Allah) tulisan Imam an Nawawi. Imam Nawawi meriwayatkan doa ini daripada kitab Risalah al Qusyairiah tulisan Imam Abul Qasim al Qusyairi radiyAllahu anhu di dalam bab ‘Karamah Awliya’. 

Doa itu adalah:

“ Ya Jami’an Naasi li yaumil la raiba fihi, ijma’ alayya dhollati”

Maksudnya: “ Wahai Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya,himpunk
anlah aku dengan barang aku yang hilang itu.”

Berkata Imam Nawawi:
“ Sebenarnya doa ini telah saya cuba maka saya mendapatinya sangat bermanfaat dan menjadi sebab untuk mencari barang yang hilang itu dengan tidak bersusah payah mencarinya. Barang itu juga tidak jauh dari tempat yang kita sangka. Saya juga telah mendengar perkara yang sama daripada Sheikh al Hafiz Abu Baqa’ ketika beliau mengajarkan doa ini dahulu kepada saya.”

Selasa, 14 Julai 2015

Pesanan dari Seorang Pantomin Untuk Negara-Negara Islam di Seluruh Dunia



Ada yang menarik perhatian aku setelah melihat melihat acara Arabs Got Talent di youtube, seorang pemuda bernama Amr Amroosi di pentas `Arabs Got Talent 2014` persembahan tersebut adalah pada bulan  Disember tahun lepas  memukau juri dan penonton. Lelaki berasal dari Mesir ini telah membuat para juri dan semua penonton menangis.

Amroosi yang hanya bertshirt hitam memasuki pentas dengan menarik sebuah luggage . Dia kemudian mulai berpantomin. Pada awal pentas itu, hampir seluruh juri dan penonton kertawa melihat mimik muka perwatakan pantomin resebut. Bila tiba wajah Amroosi serius, dengan berlari gaya slow motion sambil membelalakkan mata juri dan penonton mula terpana ada "rase" di situ.
 
Pelbagai gerakan dan gaya ditampilkan menjadi semakin banyak diperagakan Amroosi. Gerakan menembak, tertembak, hingga terkena ledakan bom. Penampilan pantomim Amroosi mencapai kemuncaknya ketika ia menjahit sendiri bekas luka yang ada di perutnya, ekpresi yang diperlihatkan Amroosi  sambil menitikkan air mata sangat sempurna dan sebak..terhabru.


Inilah yang mulai membuat para juri dan penonton serius mengikuti kesungguhan Amroosi. Para juri yang semula tersenyum lebar menjadi terdiam. Mereka tertegun. Bahkan, di antara para juri yang berlarutan dengan adegan Amroosi dan menitiskan air mata.

Kisah yang dibawakan dalam pantomime Amroosi ini memang sungguh menyentuh hati. Dia bercerita soal negara-negara Arab Dubai yang tengah goyah dengan pelbagai konflik berdarah.

Melalui pantomime inilah Amroosi meminta bangsa Arab bersatu. Dalam adegan itu pula dia merobek pelapis kain tshirt bahagian depan. Dan di sebalik lapisan itu terlihat bendera-bendera  negara di jazirah Arab. Bendera paling atas adalah bendera Palestina, negeri yang sampai sekarang masih dijajah zionis Israel. Di akhir adegan itu, Amroosi membelakangi juri dan menangis.

Di akhir persembahannya, Amroosi berpesan agar semua bangsa Arab bersatu dan berjuang, mempertahankan apa yang menjadi hak mereka. Melindungi tanah serta keluarga mereka. Atau jika tidak, semua yang mereka punya akan hilang dan luput dan akan terlambat diselamatkan dan untuk bermula kembali.

Sebelum melakukan aksinya, peserta dari Mesir ini menyatakan bahawa penampilannya kali ini ada kaitannya dengan permasalahan bangsa Arab yang meruncing dan berlaku  sejak ia kecil.

"Aku punya sebuah pandangan, ingin ku tampilkan dalam sebuah penampilan. Dan ini adalah sebuah permasalahan yang sangat penting, yang aku alami dalam hidupku sejak aku masih kecil dulu. Pesan yang ada dalam penampilan ini memiliki nilai yangg sangat dalam, menyentuh tapi kini telah sirna dalam hidup kita. Aku berjanji akan menampilkan sebuah persembahan yang sangat bernilai buat bangsa Arab," demikian Amroosi.

Video tersebut dapat di tonton di sini

Tips Melindungi Anak Dari Bahaya Di Luar Kawalan Kita

 

 
Tips yamg amat berguna dari Islamic Parenting Kalau bekerja, bekerjalah bersungguh-sungguh. Memang dalam kita sibuk bekerja, ada ketikanya, kita akan terfikir tentang anak bukan? Merekalah penghibur hati, pengarang jantung dan segala-galanya untuk kita. 
 
Kalau boleh kita mahu berada dekat dengan mereka. Sentiasa bersama mereka, melindungi mereka dan mengawasi mereka dari mara bahaya. Tapi mampukah kita? 
 
Mustahil sama sekali. Jika kita fikir bila mereka berada dalam pagar sekolah mereka akan selamat, fikirkanlah masalah pengaruh kawan atau buli yang berlaku disana-sini. Apa lagi jika mereka diluar pagar.. dimana penculikan kanak-kanak sekolah disebarkan dilaman sosial. Memang kita tidak tahu samada ia benar atau tidak. Tetapi apa kata jika ia benar? Atau jika tidak benar, adakah ia akan menjamin bahawa ianya tidak akan terjadi dimasa
hadapan? 
 
Inilah ujian kita. Samada kita beriman atau tidak. Sekarang ini manusia lebih menurut logik. Adakah kita percaya bahawa ada 10 ayat yang kalau dibaca, akan melindungi anak kita dari fitnah dajjal? Mana mungkin dengan membaca ayat, kita boleh selamat? Itulah ujian kepercayaan atau ujian keimanan. Orang beriman tidak akan menunggu logik membuktikan itu dan ini secara saintifik baru mereka mahu beriman. Dimana-mana ceramah, saya selalu ceritakan apa yang berlaku pada anak saya disekolah dan bagaimana dia dilindungi dari mereka yang tidak sepatutnya. Tiada kekuatan saya untuk mengawas dia di sekolah sana. Saya balikkan ia kepada amalan surah al Kahfi setiap Jumaat. Allahu Wakeel, Allahu Hafiz. Dialah yang melindung dan menjaga.
 
Nabi saw bersabda :”Barangsiapa yang menghafaz 10 ayat pertama dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)

"Barangsiapa membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan dipancarkan cahaya untuknya antara dirinya hingga baitul Atiq." 
(HR. Al-Hakim dan Al-Baihaqi, dishahihkan Al-Albani)
 
Masih belum terlambat untuk membacanya dengan anak-anak jika belum melakukannya lagi hari ini. Jom kita al Kahfi. Ingatlah di akhir zaman nanti satu muka surat surah Al-Kahfi akan hilang dalam al Quran jadi hafallah surah ini.
 
Tips untuk meringankannya menjadikan amalan setiap Jumaat, saya sarankan untuk menghafal ayat 10 tersebut dengan selalu memperdengarkannya kpd anak. Sudah biasa didengar, barulah ajak mereka menghafal. Jika pergi bercuti kemana-mana, mudah untuk membacanya jika kita bercuti pada hari yang jatuh hari Jumaat tanpa perlu mencari al Quran. 
 

Ahad, 12 Julai 2015

Doa Yang Diamalkan Nabi Allah AS

Antara doa2 yang diamalkan oleh para nabi as ketika bermohon kepada Allah dan menghadapi sesuatu kesulitan




 

 

 

 

 

 

Sabtu, 11 Julai 2015

Doa Perlindungan Anak-Anak

Ibu bapa sering kali risau tentang keselamatan anak. Bnyak kes penculikkan..buli ..rogol..bunuh..cabul dan sebagainya. Kita tidak mampu untuk sentiasa dekat bersama mereka kerana mereka perlu ke sekolah dan kita perlu mencari rezki. Jadi jom amalkan ayat ini.moga anak kita diperlindungan dan terselamat dari bahaya. Amin...



Doa Malam Lailatul Qadar

Semoga kita semua dapat mengamalnya kerana malam lailatul qadar adalah malam.terbaik dari seribu malam. MOga kita mendapat berkah pada malam.ini amin...




Jumaat, 10 Julai 2015

Resepi Biskut Raya No Bake

Assalamualaikum...

Hai uolss dah siap buat biskut raya jer..Tinggal beberapa hari saja lagi ni...

Ni resepi aku dapat dari facebook yang di share dari kawan2 so aku save dalam blog sebab nanti senang nak review. Resepi ni adalah cookies or biscuits tanpa guna oven just freez jer kadang tak perlu pun tak pe sebab banyak guna bhn coklat jadi coklat cepat keras then we can save  electric bills coz no bake hehehehe...Dan yang paling penting digemari kids and baby too. Confirm licin biskut raya korang....Save siap2 sebelum umah korang diserbu hehehehehe......

Because this resepi no bake so no oven laa uolss boleh buat bersama kids. Tingkatkan motor pemikiran mereka dengan beraktiviti dengan mereka biar comot asal sedapkan...Have fun....




1. BASIC NO BAKE COOKIES



1. Campurkan 2 cup gula, 1 cup susu, ½ cup butter, dan 1/3 cup coklat masak dalam api sederhana bersanrnya. Campur hingga butter biarkan beberapa ketika di atas dapur hingga mendidih. Then tutup


2. Masukkan 3 cup oat, adun hingga semua oat campur rata dengan adunan



3. Ceduk  menggunakan scoop ais krim atau sudu biat bulat atau , masukkan ke dalam peti ais selama 1 jam sebelum dinikmati






2. NO BAKE - CHOCO CHIPS COOKIES






Bahan:
2 sdm coklat bubuk
3/4 cup quick oats
1/4 cup + 2sdm tepung oat
1/4 sdt garam
1/4 sdt baking soda
1/4 cup gula
1/4 cup dark chocolate chips
1/4 cup minyak sayur
2 sdm air
1/2 sdt pure vanilla extract

1. dalam mangkuk, campur semua bahan kering dan aduk hingga rata.

2. dalam mangkuk kecil, campur bahan cair, tuangkan ke dalam mangkuk bahan kering hingga terbentuk adunan

3. bentuk seperti bola2, dan simpan dalam pendingin




3. NO BAKE - ALMOND JOY COOKIES





1/2 cup tepung almond
1/2 cup kelapa parut kering
1/2 cup mentega/butter
1/4 cup madu
1/2 cup chocolate chips
1/2 sdt vanilla extract
1/4 sdt garam
1/8 sdtalmond extract (optional)

1. campur semua bahan dalam mangkuk atau food processor, hingga tercampur rata.

2. bentuk adunan seperti bola, lalu tekan di atas kertas roti menggunakan tangan.

3. diamkan dalam kulkas selama 60 menit sebelum disajikan




4. NO BAKE - RICE KRISPIE PB TREATS




Bahan :
1 cup corn syrup
1 cup gula halus
1 cup selai kacang
1 sdt vanilla
4 cups Rice Crispies
Melted chocolate (optional)

1. campur gula dan corn syrup dalam pan, masak hingga gula larut, matikan api. masukkan selai kacang dan vanila, aduk pelan hingga tercampur

2. masukkan sereal rice crispy, campur rata, setelah rata, bentuk seperti bola2, dingingkan, hias dengan lelehan coklat


5. NO BAKE - COOKIES


1. Campur 2 cup gula, 4 sdm coklat, 1 block butter, ½ cup susu dalam sauce pan dengan api sedang cenderung besar hingga mendidih. Biarkan mendidih selama 1 menit, terus aduk adonan, matikan api



2. Masukkan ¾ cup selai kacang, 2 sdm ekstrak vanilla, dan 3 cup oatmeal ke dalam adonan, aduk hingga rata


3. Cetak menggunakan sendok, simpan dalam bekas 


6. NO BAKE - PEANUT BUTTER COOKIES


1 /2 cup sirup jagung

1/2 cup gula

2 cups corn flakes

1 cup selai kacang

1. dalam panci besar, masukkan gula dan sirup jagung, masak hingga gula larut

2. masukkan selai kacang dan cornflakes, aduk hingga rata

3. bentuk pipih di atas kertas roti, biarkan dingin


7. NO BAKE - CHOCOLATE COATED KOKO KRUNCH



Bahan :

510 gr Nestle Koko Krunch

600 gr coklat  cincang

Paper cups

1. masak coklat  

2. masukkan koko krunch, aduk rata

3. menggunakan sendok, susun koko krunch dalam paper cups. dinginkan, simpan dalam toples


8. NO-BAKE CARAMEL CORNFLAKES COOKIES


Bahan :

1/2 cup gula

1/2 cup brown sugar

2 cups mini marshmallows
1 cup butter
1 tsp vanilla
7 cups cornflakes

1. Campur gula, marshmallow, dan butter masak hingga mendidih dengan api sedang. biarkan mendidih 3 minit, matikan api. 


2. masukkan vanila dan cornflakes, adun rata, cedok menggunakan sendok dan biarkan dingin


9. BISKUT COKLAT CORNFLAKES






BAHAN A: 

300gm coklat masakan 2 sudu teh shortening BAHAN B: 100gm cornflakes 40gm badam cincang -dibakar selama 10 minit Sedikit badam cincang -untuk hiasan Sedikit coklat putih -untuk hiasan

CARA MEMASAK: 

Cairkan bahan A dengan kaedah ‘double boiler’ kemudian masukkan kesemua bahan b. Gaulkan dan pastikan kesemuanya bersalut rata. Sudukan ke dalam cawan kertas dan taburkan badam cincang di atasnya. Biarkan coklat keras kemudian hiaskan dengan coklat putih di atasnya. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

sumber


10. PEANUT BUTTER CANDY



Bahan-bahan

2 cawan biskut crumb
1/2 cawan gula perang/halus
2 cawan peanut butter
1/2 cawan butter (unsalted)
2 cawan chocolate
1 sudu shortening

biskut marie diketuk2 la nak jadikan crumb. Bila dah hancur campur ngan gula halus dan gaul sebati.Cairkan butter dan masukkan peanut butter.Kacau dan biarkan sampai sebati. Tuangkan campuran butter ke dalam biskut crumb tadi.Alaskan loyang ngan baking paper @ kertas minyak.TuanGkan campuran tadi dalam loyang... masukkan dalam peti sejuk sekejap (5 minit).Coklat dan shortening dicaairkan. Tuangkan dalam loyang. Masukkan semula dalam peti sejuk. Biarkan dalam 1 jam.



11. COKLAT CRISPY BADAM



Bahan-bahan





Chocolate crispy 
Coklat masakan (aku syorkan coklat beryl's) 
Badam cincang mangkuk kertas (untuk bekas biskut raya tu) 

Goreng dulu badam cincang dengan api yang slow..kena pantau selalu takut cepat hangus..letak siap2 coklat crispy & badam cincang yang telah digoreng.. 

Susun mangkuk kertas banyak-banyak dan kemudian taburkan chocolate crispy dan dikuti dengan badam cincang dan skali lagi chocolate crispy.. 
Sementara tengah tabur chocolate crispy + badam cincang dalam mangkuk kertas, cairkan coklat masakan itu.. 



Bila coklat dah mencair..bolehlah dituangkan kedalam mangkuk kertas tadi..dan bekukan coklat di dalam peti sejuk...siap dah.. 








Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa