Isnin, 8 Jun 2015

Tips Anak Pintar dan Cerdas



Assamulaikum semua parent2 atau follower dan silent reader blog anakbonda setelah penat bercuti bawak kids jom kita santai dan relaks sket tenang fikiran baca blog anakbonda...Heheh arini aku nak share tips yang sangat best untuk parent yang ade kids nak bagi kids lebih pintar insyaAllah yang sumbernya dari MumNkidStuff.

Caranya seperti berikut:

Bagi anak-anak minum air yang telah didoakan. Masyarakat Melayu kita kata air jampi. Tapi saya selesa sebut air yang didoakan. Anda tak perlu hantar air kepada ustaz-ustaz, tapi ibu atau bapa boleh buat sendiri. Ini caranya

Sediakan 1 botol air untuk setiap orang anak. Kalau 2 anak, 2 botol dan seterusnya.
Baca ayat 19 daripada surah Al Kahfi. Berhenti pada perkataan “walyatalattof…” dan niatkan “Ya Allah, terangkan hati anakku xxxx sebagaimana matahari menerangi alam.” Dan terus sambung sampai habis. Dah habis tu, tarik nafas sikit dan hembus dalam air yang disediakan.


Pastikan masa anda baca tu botol dibuka tutupnya.
Juga buat bacaan sebanyak 3x.
Bila masa yang sesuai buat ni? Untuk 1 botol yang lengkap, anda perlu buat pada selepas solat maghrib malam Jumaat, solat isyak malam Jumaat dan solat subuh pagi Jumaat.
Dah siap tu boleh bagi anak-anak minum.
Anda boleh buat tiap minggu, atau bila-bila perlu kalau-kalau air tu habis. InsyaAllah ni ikhtiar kita.

0 comments :


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa