Khamis, 28 Mei 2015

Menyingkap Permainan Zaman Dulu Tanpa Gadget



Bagi yang lahir tahun 70an dan 80an mesti tahukan permainan pada zaman 90an dulu...

Bila teringat permainan zaman kanak-kanak dulu, sangat berbeza dengan zaman sekarang kan. Kalau dulu mesti kumpul ramai-ramai untuk main bersama-sama. Tetapi zaman sekarang kanak-kanak lebih tertumpu bermain menggunakan tablet, laptop, tab dan seangkatan dengannya. Beza, sangat berbeza.


Menyingkap zaman kanak-kanak kita dulu memang best. Nostalgia sangat pada benda2 ni dulu.. sangat memori kan.

At least bila aku stori kat blog nie suatu hari bila my kids baca mesti diorang cakap "oooo inilah games...toys...gadgets mainan ibu dan ayah masa zaman kanak-kanak dulu"...syookkan bila imbas kembali terasa segar dan muda pulakk wakaka....


Dulu kita zaman 80an, 90an dan awal tahun 20' semua aktiviti hiburan mata kita terbatas. Tengok kartun kat tv1 atau tv2 dari jam 7-9 lepas tu pukul 9 program tv dah tukar jadi selamat pagi malaysia atau berita. Kita yang budak2 pun bosan dan tak faham terus main benda lain. Dalam tak sedar, untuk pagi kita ada 3 jam atau kurang tengok kartun. Kartun seterusnya jam 5-6. Dari jam 9 hingga jam 5 kita habiskan masa bermain atau beriadah tanpa tengok tv. Lepas tu layan 1 jam je. Malam macam biasa berita. Jadi kitaran 24jam kita cuma habis 4 jam sahaja tengok kartun dan kita membesar dengan baik tanpa khayal dengan dunia maya. Sekarang terlampau banyak rancangan hiburan...drama..terutama rancangan realiti. Kanak-kanak sekarang hidup dalam dunia fantasi...berkhayal....

Wajar kanak-kanak sekarang diberi pendedahan permainan outdoor seperti zaman kita dulu. Kerana mereka harus membesar secara fizikal...sihat dan cerdas tidak hanya terbelenggu dengan persekitaran maya yang terbatas dan banyak imaginasi.

Jom kita lihat permainan zaman kita dulu...memang syokkk...really miss this moment





kalau zaman dulu memang penuh guli dikumpul satu balang bukan akunyer jer dengan abang aku lagi kitaorang collect masa main game nie....

Main tenteng semua orang  mesti mainkan kalau kat sekolah main time rehat.. syokk buat rumah atas petak tenteng so tak boleh tenteng atas rumah tu...& ade yang rumahnya terbakar memang kelakarr....


baling selipar permainan nir biasa main time cuti sekolah memang sadis gak lah kalau kena balingan selipar ni... berbirat gak badan tapi memang sangat best...rase cam jantan sangat sebab main dengan boys jugak walaupun nampak ayu..;)

Yang nie baling pada tin macam ala-ala bowling....

yang nie main ceper permainan dalam 3 or 4 orang kalau taiko main tu memang tak berhenti menjentik.....


Ni mainan getah atau zero point kalau yang rendah dapat yang tinggi nasib ko laah kalu yang tinggi best ler melompat. Budak laki suka tengok game ni time girls main sebab girl kan pakai kain or skirt memang gataiiii....

Pukul Berapa Datuk Harimau : "Pukul berapa datuk harimau, Pukul satu!!" ingat lagi tak lagu die cmne.Yang paling tak dpt lupe, siap koyak2 baju member yang jd ketua tue sbb kene tarik ngan anak buah. Punya la xnak kne tangkap ngan datuk harimau kan..hahah

Main tiang selalu time rehat sebelum leoceng bunyi caranya pas antara satu sama lain if yang terlepas tiang then kena tepuk kena yang kena jadi org menangkaplah pulak... 

lastik memang mainan sadis laa biasa boy main untuk lastik burung ..

dulu mana2 ade pistol mainan canggih manggih cam sekarang nie so main pistol dari buluh camnie ler kadang letak kertas surat khabar yang dibuat bulat2 kecil atau cari buah letup2 sebagai peluru...


Ni mainan ikut huruf mengikut kategori memang baguss menguji tatabahasa

Ini antara gadjet paling canggih la dulu2 brick game dan kamera. Kamera ni boleh tengok gambar dari Mekah memang best sangattt....

Ini mainan doll kertas... aku memang banyak la koleksi nie suka main tukar2 baju patung kertas kalau sekarang barbie doll la kann...

Yang nie pun aku banyak koleksi subang tampal macam2 bentuk dan warna arwah abah dulu layan jerrr anak nakk...

 Nie dam ular...

Ni mainan old man...match2...



Ini semua kategori cekedis.. jajan aka makanan ringan termasuk eskrem lolipop masa dulu2 laa...





1 comments :

Raziklx berkata...

Kalau ingat semula zaman dulu-dulu memang tak sama dengan sekarang, zaman kita dulu semangat setia kawan sangat kuat. Kita tak terperap dalam rumah je kan.. mesti nak cari kawan.


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa