Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Ahad, 22 Mac 2015

JBT Sebagai Pakej Pelancongan PILIHAN Ke Jepun


"Siapa yang nak pergi Jepun angkat tangan?" "Saya..saya..!". Kalau soalan ini cikgu-cikgu utarakan masa zaman belajar dulu memang bertalu-talu tangan mengangkat menyebut saya..saya..kan tambah kalau percuma, jangan kata ke Jepun air kotak pun berebut-rebut anak murid angkat tangan. Penat cikgu nak mengira hehehe.Tapi kalau pergi mana-mana "free" nanti jadi pulak macam gambar di bawah nie hihihi...



Aku rasa semua orang bekeinginan mahu ke Jepun. Sebuah negara yang maju, cantik, bersih, masyarkatnya berdisiplin dan bersemangat itu yang aku dapat gambarkan mengenai Jepun. Bagaimana mereka mengorak langkah dengan maju sebegini selepas dari Perang Dunia Ke 2. Tengok sajalah masa gempa bumi Tsunami sebelum ini, masyarakat Jepun masih beratur ambil makanan. Duduk tersusun di tepi tangga tunggu "train" tiba, tidaklah berebut-rebut masih tenang tidak kelam kabut mereka memahami hak orang lain, mereka cuba sedaya upaya mahu bantu orang yang susah, meskipun mereka pun tengah susah, itu yang buat aku sangat kagum dengan orang Jepun nie. 



Jadi mesti semua orang berimpian ke Jepun mahu menelaah budaya orang Jepun yang unik ini. Aku kalau dapat ke Jepun benda pertama aku akan cari kedai daiso mahu cari alatan buat bento anak. Mesti banyakkan variasi yang comel-comel.


Jadi kalau korang bukan jenis "alone traveller" macam backpaker dan malas nak buat "itinerary" bagai macam kena cari hotel, lokasi makanan halal, masalah bahasa nippon lagi, jadi aku cadangkan ambil pakej. Oleh itu pakej terbaik yang aku rekomen buat korang  ialah Japan Budget Trip (JBT). Mengapa JBT? Meh baca stori aku di sini. Bagi yang sudah ke Jepun guna "trip package" nie mesti sudah tahu bagaimana bagusnya servis 'tourist guide' JBT, tentang cara group JBT bekerja  dan melayani "client" nya. JBT mula beroperasi sejak 2013 kalau mahu detail tentang JBT boleh layari blog http://ayaharif.blogspot.com/

Sebab utama JBT adalah pakej terbaik yang menjadi pilihan pelancongan ke Jepun kerana:

1. Pakej JBT Berpatutan dan Menjimatkan

Banyak pakej yang yang aku servey untuk trip ke Jepun kebanyakkan dalam linkungan RM2500 hingga RM4000 ada yang menjangkau sehingga RM6000 per pakej  bergantung pada "itinerary" pakej. Tetapi dengan JBT tidak sampai RM2000 dalam RM1990 sahaja  per pakej termasuk penginapan, pengangkutan, "guided" dalam bahasa Jepun dengan Takaful lagi ianya  sangat menjimatkan jadi wang saku bajet untuk percutian ke Jepun boleh kita "spend"  untuk perbelanjaan makan-minum dan untuk beli cenderahati atau apa sahaja yang berkenan di hati sebab  alang-alang dah sampai di Jepunkan. Jadi melancong dengan JBT kosnya lebih murah dan menjimatkan tanpa pening kepala dengan "train" lagi dan bahasa Jepun. Tetapi dengan pakej JBT kemudahan pengangkutan di Jepun termasuk dalam pakej iaitu "Train", "Subway", "Shinkansen" dan "Airport transfer".
 
2. 'Tour Guide' JBT Fasih Berbahasa Jepun

Jika kita mahu pilih pakej sebolehnya dapatkan 'tourist guide' yang boleh berbahasa Melayu dan jangan pilih yang tidak pandai cakap bahasa Melayu kerana sukar kita nak tanya apa-apa jika ada masalah. Sebab kadang-kadang ada 'tourist guide', mereka cakap Inggeris agak berterabur jadi susah kita nak paham. Jadi macam JBT mereka memang fasih berbahasa Melayu dan Jepun. Lagipun mereka pernah tinggal di Jepun selama 4 tahun kerana belajar di sana. Jadi tiada masalah untuk dapatkan makanan halal atau mencari tempat membeli-belah di Jepun kerana masalah komunikasi sudah tiada halangan sebab ada "translator", ini kerana orang Jepun sememangnya kurang fasih berbahasa Inggeris jadi macam kita pulak, terutamanya aku yang bukan paham sangat bahasa Jepun nak "speaking" apatah lagi, kalau setakat haipp...haipp, konichiwa dan sayonara bolehlah :).


3. 'Tour Guide' JBT Berpengalaman Luas

Tour guide JBT pernah menetap di Jepun selama 4 tahun. Jadi mereka berpengalaman mempunyai ilmu mendalam tentang sejarah Jepun dan budaya masyarakat Jepun.

Pakej JBT ini berkonsepkan "travel" untuk famili dan "trip" bersama group. Anda bukan sahaja dapat melawat tempat pelancongan yang terdapat di Jepun, malah 'tour guide' JBT akan bercerita dan berkongsi pengalaman tentang budaya dan gaya hidup masyarakat Jepun. Banyak testimonial yang pernah pergi Jepun dengan 'tour guide' JBT mengatakan pakej JBT sangat fleksible dan berkonsep santai serta terurus. Pelancong tidak perlu terkejar-kejar dengan jadual percutian kerana JBT telah menyusun pakej Jepun ini mengikut kesesuaian dari segi lokasi dan masa.

Dengan menggunakan pengangkutan awam, gaya hidup masyarakat Jepun lebih mudah dilihat dan ini sangat menarik. Pelancongan yang berbaloi adalah bukan sekadar melawat tempat menarik (attraction) dan menangkap gambar, malah mengetahui sejarah dan budaya masyarakat di situ serta belajar perkara baik yang dapat dicontohi untuk dibawa pulang ke negara asal kita.


4. Medium Pengantaraan Seperti Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram Sebagai Informasi

Penggunaan media sosial sebagai pengantara memudahkan lagi pertanyaan tentang pakej yang ditawarkan oleh JBT. Group JBT terdiri daripada Tuan Rafidi yang merupakan penaung JBT bersama beberapa rakan-rakannya, mereka sangat ramah, mesra orangnya dan tidak sombong. Segala permasalahan dan pertanyaan mereka akan jawab dengan pantas. Ini kerana mereka menganggap "client" adalah suatu prioriti buat mereka yang harus dijaga perasaan mereka. Biasalah kadang-kadang orang bila dah "excited" nak tahu sesuatu mesti mahukan jawapan dengan serta-merta di samping servis yang pantas. Oleh itu aku rasa korang tidak perlu ragu-ragu dengan JBT kerana yang pasti servis mereka sangat efisyen dan terbaik.

5. Jadual Perjalanan Pakej JBT Sangat Menarik

  sumber: ayaharif.blogspot.com

Dengan tawaran pakej yang mampu milik JBT menyediakan jadual perjalanan yang menarik yang pasti buat kita terkenang-kenang memori indah sepanjang berada di Jepun hehe. Jadual perjalanan yang disusun oleh pihak JBT sangat santai dan relaks. Mereka yang pergi dengan pakej JBT tidak perlu kelam kabut kerana jadual perjalanan yang disediakan sangat sistematik dan tersusun. Pihak JBT sanggup beri masa tambahan jika ingin bershopping lebih lama. Mereka memberi cadangan tempat makanan halal yang "best" kemudahan komunikasi lagi, jadi pakej JBT sangat mantopp.

Antara jadual perjalanan pakej pelancongan yang disediakan JBT:-



 sumber: ayaharif.blogspot.com

JAPAN BUDGET TRIP 2015 (SNOW & SAKURA) - from R1,990
JAPAN BUDGET TRIP (JBT) 2015 : SNOW & SAKURA*
(27 March - 1 April 2015)


Price:
-RM1,990 per person (group reservation with minimum 3 person)
-RM2,090 per person
-Additional RM200 if via Narita Airport

Price include :-

-Accomodation (Sharing basis)
-Transport (Train, Subway, Shinkansen & Airport transfer)
-Guide (Malay, English & Japanese speaker)
-Takaful

Price NOT include :-
-Airline ticket
-Meal
-Tokyo Disneyland Ticket
-Other entrance fee

Tentative Itinerary (Haneda Airport)
Day 1 : Arrived at Haneda Airport. Airport transfer to hotel
Day 2 : Tokyo Free & Easy
Day 3 : Tokyo Disneyland
Day 4 : Day Trip to Gala Yuzawa (Ski Resort/Shinkansen)
Day 5 : Day Trip to Karuizawa Shopping Plaza (Shopping Plaza/Ski Resort/Shinkansen ride)
Day 6 : Tokyo : Free & Easy & Airport transfer via Haneda Airport

Tentative Itinerary (Narita Airport)

Day 1 : Arrived at Narita Airport. Airport transfer to hotel. Tokyo Free & Easy
Day 2 : Tokyo Free & Easy
Day 3 : Tokyo Disneyland
Day 4 : Day Trip to Gala Yuzawa (Ski Resort/Shinkansen)
Day 5 : Day Trip to Karuizawa Shopping Plaza (Shopping Plaza/Ski Resort/Shinkansen ride)
Day 6 : Airport transfer via Narita Airport


Tahun 2015 JBT menawarkan pakej ke Kansai maklumat lanjut boleh lihat di http://ayaharif.blogspot.com/2014/11/japan-budget-trip-jbt-jom-ke-kansai.html
 



6. Review Dari Pelanggan JBT

Antara beberapa review menarik daripada mereka yang telah pergi ke Jepun menggunakan pakej JBT





Review dari blogger ima.. http://www.therafim.com

Review dari fan page Japan Budget Trip-JBT

 

Jadi kesimpulannya jika ada kesempatan pergilah melancong. Bawalah keluarga menikmati keindahan panorama bumi ciptaan Tuhan. Bumi Jepun adalah salah satu tempat tercantik untuk kita merakam detik-detik dan kenangan yang dapat diabadikan pada masa hadapan.

Katakanlah: “Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baharu. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu” (surah Al ‘Ankabut, ayat 20).


Jadi jika ingin ke Jepun dengan JBT, hubungi je Japan Budget Trip. Maklumat untuk hubungi:-
Fb : https://www.facebook.com/japanbudgettrip
Email : japanbudgettrip@gmail.com
Whatsapp : 013-3417178
Instagram: @japanbudgettrip
twitter : www.twitter.com/japanbudgettrip
  


Penaja Utama :  Japan Budget Trip

Penaja Bulanan/Saguhati
  1. Travelog.my
  2. Azeni Ahmad
  3. Hawwa Firdaus
  4. Sitizan
  5. eXplorasa
  6. Travel And Foods Blog
  7. Kisahtatie
  8. Eats
  9. MyEdu
  10. Hotel Jen Puteri Harbour
  11. Hotel MidTown Richardson


Hadiah Utama:  1 Package ke Jepun bersama JBT

Hadiah Bulanan
  1. Tempat pertama : Hadiah saguhati bernilai RM200
  2. Tempat kedua : Hadiah saguhati bernilai RM150
  3. Tempat ketiga : Hadiah saguhati bernilai RM100
  4. Tempat keempat : Hadiah saguhati bernilai RM50
  5. Tempat kelima : Hadiah saguhati bernilai RM30

 


Khamis, 19 Mac 2015

Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih



[Sila Klik Banner Diatas If Nak Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang
Hadiah Misteri Exclusively by Azanis x 3 Pemenang

Mula : 10 Mac 2015 | Tamat :24 Mac 2015


Khamis, 12 Mac 2015

Contest Petua dan Herba Kongsibersamanora




Untuk contest Petua dan Herba Kongsibersamanora aku pilih dua jenis tumbuhan iaitu bawang putih dan bawang merah sebab apa, kerana dua jenis tumbuhan inilah yang kita guna setiap hari untuk memasak kan. Tratang...tratang di dapur bising menumbuk bawang untuk menumis buat sambal bagai dan segala resepi yang menyelerakan. Dan dua bahan ini sangat mudah didapati ia juga dibeli dengan banyak. Pokok bawang ini pulak memang senang tumbuh. Kalau dibiar lama ia akan jadi berakar kemudian berdaun. Jadi dari dua jenis bawang ini kita boleh jadikan penawar rawatan pelbagai penyakit.

Bawang Putih
Bawang putih biasa kita gunakan dalam masakan kalau kurang kadang-kadang masakan agak kurang "kick" bila goreng aroma baunya mampu menambah selera nak makan. Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms).

Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia. Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi.


Umum mengetahui khasiat bawang putih yang berfungsi sebgai penawar rawatan penyakit:

Mengurangi Tekanan Darah
Mengurangi Kolesterol
Mengubati Masalah Pernafasan 
Diabetes
Menyembuhkan Infeksi Kulit    
dan sebagainya. Namun terdapat dua jenis petua yang kami sekeluarga amalkan menggunakan bawang putih ini iaitu

a. sakit gigi

” Bismillahirrahmanirrahim. Subhana manihtajaba bijabaruuthi ‘an kholqihi fala ‘aina taroo hu ladhiddunn wala Niddun siwahu ” 7x

Caranya : sediakan bawang putih, kemudian bawang putih tersebut dibakar setelah itu dibacakan do’a tersebut kemudian dikunyah di gigi yang sakit atau boleh juga dibacakan pada air garam kemudian dibuat kumur-kumur


b. ubat batuk


Ini merupakan remedi turun temurun caranya. Sediakan teh suam kemudian kupas dua ulas bawang putih hiris dua bahagian masukkan ke dalam teh campurkan madu. Anak umur setahun ke atas pun boleh cuba jika mereka batuk. InsyaAllah berkesan. Bawang putih ini juga boleh buat minyak bawang putih untuk buang kahak bayi caranya kukongsi di sini

Bawang Merah

Bawang merah nie memang best kalau letak banyak sikit dalam tumisan untuk buat nasi goreng kann. Khasiat bawang merah ini antaranya menyembuhkan masalah sembelit, melindungi jantung, mengawal diabetik, mencegah kanser dan sebagainya.

Jadi antara petua dilakukan menggunakan bawang merah yang ingin aku kongsi ialah dalam merawat penyakit asma, bronkitis, batuk dan masalah paru-paru. Ia merupakan petua tradisional turun temurun. Alhamdulilah anak kawan aku menggunakan petua ini berkesan dalam merawat masalah asma anaknya sebab asma anaknya semakin kurang terjadi jika sebelumnya agak kerap anaknya terkena asma. Cara menggunakan petua ini ialah:


Sediakan 1/2kg bawang merah (ini penggunaan yang banyak sebab boleh disimpan kerana boleh dijadikan amalan setiap hari bagi yang ada masalah tersebut)
2 cawan air gula merah
2 biji lemon
7 sudu besar madu

Cara membuatnya bawang dihiris kemudian dimasukkan ke dalam air gula merah dan kacau. Jerang bahan ini atas api yang kecil sambil itu masukkan perahan jus lemon dan campurkan madu kacau hingga sebati. Letakkan dalam botol yang tertutup dan biarkan semalaman. Jadi cara makan pula untuk dewasa satu sudu besar sebelum makan manakala kanak-kanak satu sudu kecil sebelum makan setiap pagi.

Harap dapat mencuba petua yang aku kongsi ini dengan dua jenis tumbuhan yang sangat mudah didapati sebab kebanyakkan memang ada tersembunyi di dapur masing-masing kan. Sebab ia adalah penggunaan harian. Macam cerita "bawang merah bawang putih" pulak masing-masing ada kelebihannya selain menyedapkan masakan. Jadi selamat mencuba.

3 Entri Menarik untuk dibaca





* "Bumi Malaysia kaya dengan alam semulajadi tumbuh-tumbuhan dan herba yang tersembunyi sejuta rahsia dan mampu merawat pelbagai jenis penyakit termasuk KANSER"

* Contest Petua dan Herba KongsiBersamaNora yang dianjurkan oleh KongsiBersamaNora bersama penaja InspireMagazine MazlindaShop AdamJTanOfficial ByPuji BeeVenomMalaysia AlphaLipidMalaysia ByHawaOrked BabyZoomersShoppe NadiaSecret ZieFauzi NorfaNil KhairulZamri Annisabiz






 



Ahad, 8 Mac 2015

Doa Bahagia Suami Isteri


Doa Supaya Anak-Anak Dijauhi Zina



Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa