Isnin, 16 Februari 2015

Penemuan Sains Tentang Susu Ibu Bukti Kebenaran Al-Quran

PENEMUAN SAINS MENGENAI SUSU IBU BUKTI KEBENARAN AL-QURAN

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).”
(Surah Luqman: ayat 14) 
Aku sendiri merasai perbezaan ini kerana anak ketiga Muhammad Danial Hakim yang masih diberi susu ibu sepenuhnya dan dia jarang terkena jangkitan penyakit kalau terkena selsema atau demam tidak berpanjangan berbeza dengan abang dan kakaknya yang menyusu dalam tempoh yang singkat.


Para ibu tahu sejak dari mengandung lagi, nurse akan terangkan bab penyusuan ini. Dimana ibu-ibu diingatkan supaya memberi hanya susu ibu sehingga berusia 6 bulan sekurang-kurangnya. Tanpa diberi sebarang air masak susu formula atau makanan tambahan.

Susu ibu kaya dengan antibodi serta hormon-hormon yang mampu memberi perlindungan kepada bayi daripada masalah usus (gastrousus), jangkitan pada pernafasan, jangkitan telinga, alahan makanan, kerosakan gigi, pneumonia dan meningitis. Ia juga menggalakkan pertumbuhan pembentukan otot-otot muka dan rahang.

Kajian terbaru yang dijalankan oleh Profesor Catharina Svanborg, seorang pensyarah imunologi dari Universiti Lund, Sweeden, susu ibu membantu untuk mencegah bayi dari mendapat kanser.

“Zat yang disebut alpha-lac (alphalactalbumin), yang terdapat dalam jumlah besar di dalam susu ibu, yang mengenali keberadaan sel-sel kanser dan membunuhnya”.
Manusia berusaha untuk mencari cara melawan kanser dengan rawatan kimoterapi dan berbagai-bagai cara lain, namun Allah terlebih dahulu telah menunjukkan kepada kita cara untuk melawan penyakit berbahaya ini.

Satu lagi penelitian yang dilakukan oleh James W. Anderson, ahli University Kentucky – IQ bayi yang diberi susu ibu lebih tinggi 5 tahap daripada bayi lain. Susu ibu yang diberikan hingga 6 bulan bermanfaat bagi bayi, manakala anak yang disusui kurang dari 8 minggu tidak memberikan manfaat kepada IQ.

Untuk mereka yang bakal bergelar seorang ibu, fakta ini amat berguna bagi anda. Lihatlah bagaimana Al-Quran menerangkan kepada kita sebab untuk seseorang ibu menyusukan anaknya selama 2 tahun. Dan lihatlah bagaimana kajian saintifik membawa kepada kebenaran dan kebaikan yang dibawa Kalam Allah ini, ini menunjukkan kepada kita Al-Quran mendahului penemuan saintifik sejak 1400 tahun berabad yang lalu.

Menyusu bayi juga baik untuk ibu, antaranya ialah:

  • Akan merembeskan sejenis oksitosin dimana hormon tersebut membantu mengecutkan rahim dan mengembalikan rahim ke bentuk asal. 
  • Ia juga membantu mengurangkan berat badan sehingga 500 atau lebih kalori sehari dengan aktiviti tersebut. 
  • Ia juga mengurangkan risiko terkena kanser payudara, pre-monopouse, kanser ovari dan osteoporosis. 

Selain itu, faedahnya adalah seperti berikut:

  • Mudah tanpa perlu basuh atau bawa botol ke mana-mana.
  • Ia mengandungi kuantiti yang paling tepat seperti nutrient, protein, lemak dan karbohidrat untuk bayi.
  • Ia mampu mengeratkan hubungan antara ibu dan anak. 
Di dalam Islam ada menyatakan bahawa besar pahalanya seorang ibu yang menyusukan anaknya. Ia menyebut bahawa demi kesihatan anak, ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu. Sejajar dengan firman Allah di dalam Al-Quran Surah Al-Bakarah Ayat 233 yang bermaksud:


“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan”

Imam Syafie berkata, “Sihat atau tidak anak itu bergantung sama ada anak disusui ibu atau tidak walaupun sekali susuan”

Sumber: Merentasi Dunia Ilmiah Islam

1 comments :

Pinangso Loro berkata...

entry ni mengingatkan saya pada kisah satu ulamak yang meminta isterinya menyusukan anaknya sahaja dan jangan kepada orang lain dan menjaga segala makan minum dengan hati2... akhirnya anaknya menjadi ulamak besar yang muktabar... tak ingat pulak siapa namanya... dua tahun tu sebenarnya adalah jarak terbaik untuk ibu2 mengandung semula...


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa