Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Selasa, 16 Disember 2014

SSC Babywearing



Sebelum guna SSC (Soft Structured Carrier) memang aku ada guna yang non ergonomic babycarrier tapi yang mengendongnya bukan akulah tapi selalunya my husband. Memang babycarrier yang jenis macam nie murah but kurang proper terutama dari segi keselesaan baby atau toddler dan juga badan kita mudah mendapat sakit belakang. Aku penah cite penggunaan babywearing yang ergonomic dan kesan babycarrier yang non ergonomic pada baby dan toddler. Cuma gambar dia dah hilang ekoran terdelete sebelum ini di store google plus. So untuk recall I will story again bagi yang ingin tahu dan plan nak pakai jumpsac ini. Before this aku pun hanya dengar taklimat now aku dah pakai pun SSC nie. 

Sebenarnya penggunaan babywearing biasa yang hanya meyokong punggung mcm crotch carrier tu boleh menambahkan masalah Hip Dysplasia jika baby tersebut ada masalah ini. Apa itu Hip Dysplasia iaitu keadaan tulang pinggul yang tidak stabil atau terkehel biasa terjadi semasa bayi yg baru lahir. Oleh itu jika mengendong bayi dalam keadaan paha dan kaki berjuntai mangakibatkan gangguan pada soket pinggul bayi. Di mana bayi akan mengalami masalah kesukaran berjalan. Bayi yang terkena Hip Dysplasia  tidak mengalami apa2 kesakitan.




Babywearing Faedah untuk anak:

  • membantu tumbesaran- anak yg dikendong lebih senang ‘preserve body heat’ dia, so dia tak banyak membakar lemak sendiri untuk memanaskan badannya. So lagi senang naik berat badan. Terutama bayi kecil dan pramatang. Kajian telah membuktikan bahawa bayi yang selalu dikendong ‘KANGAROO CARE’ lebih cepat naik berat badannya. Kangaroo care, dalam konteks bayi pramatang juga, bagus untuk merangsang pernafasan bayi dan mengelakkan ‘sleep apnoea’ syndrome (di mana bayi berhenti bernafas tanpa rangsangan)

  • merangsang deria- sentuhan, penglihatan, bau, rasa, pernafasan- sebab anak sentiasa dekat dgn kita, dia disentuh selalu, dia boleh nampak sekeliling ‘sama level’ dgn org dewasa, dia boleh bau dan ‘rasa’ kita. Semua tu boleh bantu merangsang bayi

  • membantu anak membesar menjadi lebih yakin dan berdikari- camana tu? Haa… kalau masa kecik kita sentiasa ada dekat baby (atau baby rasa macam mak dia sentiasa ada bila dia perlukan maknya- sebab mak dia gendong dia la kan?), dia akan rasa lebih yakin bila dia besar nanti. Dia akan sentiasa tahu yang mak dia akan sentiasa ada bersamanya (walaupun tak secara fizikal) dan akan sentiasa menyokongnya. Logik tak? So, kalau ada makcik2 yang tegur- kau kendonglah selalu, nanti anak kau nak menempekkkk je- ermmm makcik, baby memang perlukan maknya lepas lahir, dekat 9 bulan atau lebih jugak lah, lepas tu dia pandailah dia berdikari… *makcik tak pernah dengar pasal NINO ke? Nine in Nine out? <– ececeh… jgn la cakap camtu nanti makcik terasa hati laks ishhh…

  • melegakan kembung perut- bayi baru lahir la especially, selalu kembung perut. Bila dah kembung, melalak je la kerjanya. Letak, nangis. Dukung, diam.. Adeh.. letih dik… mak nak rehat jugak. Jadi, apa penyelesaiannya? Gendong lah.. letakkan dia dalam prompt up position (tummy to tummy)- tegak; pakai dia rapat2.. inshaAllah legalah dia. Kita pun boleh la tido sambil peluk baby *make sure baby tak jatuh tau?* dan tangan kita pun tak lenguh… Laki pun tak tension. Aman bahagia ;)

Babywearing Faedah untuk ibu bapa:

  • Membantu ibu bapa menjalankan aktiviti harian- semua benda boleh buat! Masak, mencuci, shopping… you name it- semua boleh buat inshaAllah. So takde alasan takleh buat kerja rumah sebab baby asyik nak dukung je…
  • Mengurangkan kecederaan pada tangan, tulang belakang dan lain2 anggota badan- self explanatory
  • Membantu ibu bapa bersenam dan mengeluarkan peluh! Bayangkan banyak mana kalori boleh dibakar dengan berjalan dengan ‘beban’ 10-20kg kat belakang… fullamak.. kejap je selim melim…

  • Memudahkan pemantauan anak, especially kat shopping complex atau mana2 tempat yg crowded. Tak larat dah nak baca pasal budak kecik yang hilang kat mall. Sedih hati mak. Pakailah mereka, gendong mereka, jangan bagi mereka berkeliaran. Please lah…

  • Tak payah tolak stroller kat tempat sempit (eee lemas tengok orang tolak stroller kat Baby Fair), or naik escalator- bahaya tau- kadang2 tayar stroller tu terlekat bila dah sampai atas/bawah- boleh terbalik stroller tu.. cian baby! Lagi satu… most babies tak suka baring/ duduk dlm stroller. Mesti nak dukung gak. So, babywear la senang skit.Tambah sikit penggunaan stroller mengundang bahaya ada kes baby kena kipnap tanpa parent sedar pun so beware.

First time try SSC nie memang bestlah sangat. Kita akan akan rasa badan kita seperti langsing although memang aku selim melimkan disebabkan badan kita dalam posisi menegak dan mengurangkan keregangan pada bahagian belakang badan. So it’s was good for parent right. Then for baby dan toddler penggunaan babywearing yang ergonomic akan support bahagian peha so kaki tidak berjuntai atau tergantung so give bad effect  for baby or toddler seperti yang telah diceritakan.  And baby or toddler rasa seperti didukung dan dipeluk dan yang paling penting rasa selesa dan selamat. Penggunaan yang non ergonomic babywearer mengakibatkan tekanan daya pada celah kangkang kanak-kanak tersebut & menyebabkan sendi pinggul mengalami masalah So harap adalah kiranya company babywearing yg ergonomic sudi nak membayar aku atas review aku yang terbaik dan terhebat ini...hahahah …walhal mereka sudah untung besar….huhuh…












see baby Hakim feel sangat selesa dan lena dibuai mimpi.......

Kaedah Hafazan Neuro Nadi – Kemampuan Menghafaz Al Quran Dengan Turutan Terbalik

 

1. Kanak-kanak perlu tahu nombor dan turutannya


Sebelum mempelajari teknik ini, kanak-kanak perlu tahu nombor dan turutannya . Untuk surah Juzuk Amma dia perlu tahu nombor 1- 47 kerana surah terpanjang dalam Juz Amma  mempunyai 47 ayat. Boleh juga bermula jika dia hanya tahu no. 1-3 sahaja tetapi hanya surah yang mempunyai 3 ayat sahaja yang boleh diaplikasikan dengan teknik ini. (Cth surah al Ikhlas)



2. Ajar kanak-kanak ‘mesra’ dengan nombor-nombor atau lebih baik ajarlah mereka matematik atau Mental Arithmetic seawal mungkin.


Ini supaya mereka mudah dan biasa dengan nombor dan boleh mengaitkan nombor itu dengan ayat al Quran. Contohnya mereka perlu lancar menjawab selepas nombor 8 adalah 9. Tetapi jika mereka masih perlu mengira dari 1..2…3…4 – 9 untuk mengetahui jawapannya adalah 9 (kebiasaan kanak-kanak awal pra sekolah adalah seperti ini), bermakna teknik ini belum lagi sesuai untuk mereka. Kita tidak mahu mereka sibuk mengira ketika sedang membaca dan menghafal al Quran. 

3. Kanak-kanak Perlu Dilatih Otak Kanannya untuk meningkatkan “Kemahiran Photographic” Memory Mereka


Latihan itu berguna untuk intro yang menyeronokkan  bagi kanak-kanak yang ingin didedahkan dengan Teknik Hafazan Nadi AlBahdadi ini. Mereka perlu diajar tentang menangkap memori untuk disimpan sebagai imej  visual dalam otak mereka supaya kemudian boleh mengeluarkan imej tersebut walaupun ianya telah tiada. Atau dalam Bahasa Inggerisnya ‘Photographic Memory’. Teknik Nadi Neurofisiologi ini memerlukan kanak-kanak mengingat apakah ayatnya dan dimanakah kedudukan ayat tersebut. Contohnya Surah An Naba’ dibawah ini.. posisi kedudukan ayat adalah seperti dibawah. Seorang kanak-kanak itu perlu dengan cepat perlu mengingat dan  mengetahui dibawah no. 3 adalah no. 6, atau kedudukan diatas nombor 8 adalah no. 5.  Kemudian kaitkan kedudukan nombor ini dengan ayatnya. Contohnya No. 5 posisinya adalah kedudukan tengah baris kedua dan ayatnya adalah “thumma saya’lamun”

4. Jika anak-anak telah mengenal nombor dalam Bahasa Arab adalah satu bonus


Oleh kerana al Quran dalam Bahasa Arab, setiap hujung ayat ada nombor ayat. Nombor ayat ini ditulis dalam Bahasa Arab. Jika mereka tahu nombor dalam Bahasa Arab ini, rujukan atau semakan senang dilakukan untuk mereka
Juga, cara ianya ditulis tidak seperti rumi dimana kita akan menulis nombor dahulu sebelum perkataan.

5. Jika anak-anak telah tahu membaca walaupun merangkak, ia juga adalah satu bonus

Walaupun anak-anak kita  tidak boleh membaca al Quran, ianya tetap boleh dilakukan kerana teknik ini menggunakan aktiviti berkumpulan. Permulaannya mereka mendengar 3X sebelum mengikut mengulang.. jadi ianya boleh diikuti oleh mereka yang tidak boleh membaca al Quran. Tetapi jika mereka sudah boleh membaca, proses ini boleh menjadi lebih mudah.


 

 

 

Sumber : Islamic Parenting




Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa