Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 10 Disember 2014

Memanah Aktiviti Sunnah Rasulullah SAW

Rasulullah SAW sentiasa menunjukkan contoh terbaik kepada sahabat dalam soal ibadah mahupun perkara membabitkan kehidupan seharian. Contohnya, Baginda pernah menyertai sahabat yang bermain anak panah sebagai aktiviti riadah.




Bersabda Rasulullah SAW, “Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani)
Diriwayatkan oleh Imam Bukhari mengisahkan: “Nabi SAW melalui satu kawasan di mana sahabat sedang memanah. Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya datuk kamu, Nabi Ismail adalah seorang pemanah. Memanahlah dan aku bersama Bani Fulan (salah satu kumpulan pemanah).” Lalu kumpulan satu lagi berhenti memanah. Rasulullah SAW bertanya: “Kenapa kamu berhenti memanah?” Jawab sahabat: “Bagaimana kami hendak memanah kamu berada bersama kami.” Nabi SAW menjawab: “Memanahlah, aku bersama kamu semua.” (Hadis riwayat Bukhari)



Kebaikan Memanah

Melatih emosi dan fizikal untuk meletakkan target pada sasaran. Memanah sangat menitik beratkan body balancing. Maka jika pemanah emosinya tertekan, maka panahan amat mudah tersasar. Secara tidak langsung, sukan ini melatih manusia bertenang dan menstabilkan emosi.

Individu yang tidak tenang, gopoh, pemarah, kurang sabar atau kurang sihat mentalnya tidak akan menjadi pemanah yang baik.

Perbuatan melenturkan anak panah di busurnya, kemudian melepaskannya perlu satu kekuatan fizikal, sukan ini juga satu latihan holistik kepada diri seseorang dari segi fizikal dan mental.
sumber: Islamic Parenting

PlayGround...


Rasenya dah lama tak jumpa playground cenggini tak tau kat tempat lain. Tapi masa childhood inilah bentuk playground yang aku hadap masa kami sekeluarga tinggal dalam kem…kat kem sungai udang Melaka because arwah abah dulu komando..klasik sangat weh tapi sekarang playground kanak-kanak lebih upgrade untuk ciri2 keselamatan.


Tapi best playground cenggini lebih thrilled kanak-kanak dapat menjana kemahiran motor mental dan fizikal dalam setiap permainan yang dicuba. Aku rase playground macam ni da kira legend tapi kalau zaman aku dulu lagi banyaklah bentuk permainannya....



Hakim selamba jer main....



konon2 nak try lepas tangan la nie
nak amik angin kat tasik la pulak.....
dania takut main jongkang jongket sbb bila time di atas die rase tinggi

Berlagak steady konon nak protect adik
swinggg....Ayah terpaksa buaian tak sesuai untuk toddler
Haikal cuba panjat yang paling tinggi
buaian pusing


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa