Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 24 November 2014

Peraduan #NamaSiapaHebat Kereta Kompak Proton



Kalau tengok pada tajuk once semua orang dah tahu kereta tersebut adalah Proton Iriz dan winner die adalah remaja India dari kolej swasta berumor 20 tahun Rishalaini A/P Alagapan. Walaupun  mr hubby  dapat consolation prize it's ok dari tak dapat apa bukan kena bayar pun nak sertai cuma bagi idea nama jer and description why you give that name.




Daripada 44,650 lebih penyertaan di mana 92% daripadanya dihantar menerusi dalam talian dan selebihnya melalui kiriman pos hanya seratus lebih dipilih sebagai pemenang dah kira nasib baik sangat. Congrats mr hubby cuma dia macam ralat sikit dia cakap dia ada bagi nama banyak termasuk nama Iriz cuma ejaan dia Iris la then decription dia kurang power tak banyak penerangan. Nak tahu why dipilih Iriz sebagai nama kereta kompak proton nie Iris merupakan bahagian pada mata manusia yang bertanggungjawab mengawal jumlah kemasukan cahaya pada retina yang boleh dianggap sebagai simbolik pada “elemen semula jadi dari Proton untuk melihat penumpang di dalam kenderaan.”




Abjad “Z” telah menggantikan “S” bagi memberikan sebutan yang lebih segar. Malah Proton juga mendakwa nama ini menjadi pilihan utama untuk menarik minat lebih ramai sasaran pembeli khususnya generasi muda. So winner  peraduan ‘Nama Siapa Hebat’ milik Rishalaini berjaya membawa pulang hadiah utama iaitu Proton Iriz 1.6 Premium CVT bestkan and well done to my mr hubby en. Nan.

Murid Berprestasi Cemerlang


Sudah dengar pada tajuk pun dah cukup membanggakan ibu dan ayah. At least ibu tahu ability anak ibu dan ibu tahu anak ibu never give up dan sentiasa mencuba yang terbaik. Gembira betul Haikal pada Hari Anugerah Kecemerlangan tuh tak sabar dia nak ke sekolah pada hari itu. Memang dah awal2 die inform ayahnya yang dia akan dapat hadiah tak kira la hadiah ape pun tapi kids kalau dengar nak dapat hadiah mesti excitedkan.Tapi before that aku dah tahu because cikgu die dah inform aku tru whatsapp. Ibu bangga atas usaha haikal dan terima kasih pada gurunya yang mengajar  dengan sabar kalau ikut ibu yang jd guru memang orang dengar macam meroyan la terjerit terlolong ..memang salute pada profesion seorg guru yang penuh kesabaran.


Becerita mengenai  si sulungku ini Danish Haikal memang seorang slow cool dtg lambat school pun stil slow cool parent nie yg macam rebut taufan gelabah. Dan kalau anak sulung  memang orang akan cakap kalau anak sulung ibarat eksperimen bagi ibu ayah dalam mencorakkan perkembangan mereka. Segala kesan dan akibat kita boleh lihat then barulah kita boleh improve pada anak berikutnya. Jadi jika dia menunjukkan kecemerlangan yang baik mungkin akan jadi ikutan buat adik-adiknyawalaupun tak semua macam tu tapi kebanyakkannya adalah macam tu it’s like example or role model. Dan tak semua permulaan yang baik akan end up yang baik so kita monitor consistency dan agar mereka istiqamah dan yang paling penting  attidude dalam keseimbangan untuk duniawi dan ukhrawi wah panjang bebenor explaination aku.


Haikal pada awal examnya penggal pertama memang teruk sehingga guru kelasnya cikgu fariza melahirkan rasa sedih kerana dia bukan hanya guru kelas tapi mengajar subjek bahasa inggeris tapi untuk subjek tersebut Haikal dapat 0% it’s like cikgunya tak ajar apa2 kat Haikal. Tapi bagi result kelas agama kelas petang KAFA gred yang dia dapat majority dalam A dan B so resultnya amat baik dan bagus untuk kelas KAFA aku proud sangat walaupun result untuk kelas pagi amat merudum.So terubatlah dengan result KAFA aku sudah cukup bangga. 


But for kelas pagi i must do something so aku arrange timetable utk die mainly untuk subjek die lemah seperti BM, BI dan MAT. Subjek seperti Sains Teknologi, Pendidikan Islam dan Bahasa Arab result dia ok namun tidaklah cemerlang so aku focus utk 3 subjek tersebut.Aku spend time for one hour je paling cepat 1/2 hour takut kids cepat bosan ini hanya agar dia dapat improve dan dapat menguasai three main subjects  tersebut aku buat selang sehari. Namun tidaklah hari2 hadap because kids’s  attention hanya bertahan dalam 10 hingga 15 minit sj lepas tu dia fikir nak main so be creative.



So alhamdulillah ia agak effective  dan cikgunya pun sangat impress dengan pencapaiannya. Ini semua atas usaha dan kerajinan Haikal ia lebih kepada sikap seseorg  sama ada nak atau tak nak berubah atau masih mahu ditakuk lama. But we must make sure perihal seperti solat bacaannya betu dan .bacaan ayat2 lazim lancar dan sebagainya So Ibu really proud of you Danish Haikal. 


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa