Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 27 Oktober 2014

Rahsia Hanset Dalam Kecemasan


Mungkin Boleh Diajar Pada Anak Anak 10 Tahun Ke atas
Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -

1.Nombor Kecemasan
... Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di

PAPARAN PENUH
di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).


2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)


4. Telefon dicuri

Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.

Genius


Genius, aku mempunyai pendapat yang sama dengan Puan Lina Karim tentang meaning genius. Genius bermaksud sangat pintar atau kepintaran luar biasa. Ramai orang melihat perspektif genius dari pelbagai sudut yang berbeza. Ada yang cakap menulis awal dalam umur 2 tahun itu genius pandai membaca sebelum 3 tahun itu genius. Seperti puan Lina org melihat anaknya sebagai genius apabila anaknya boleh mengenal huruf pada umur 1 tahun, membaca dan menghafal Al Quran pada umur 3 tahun sehingga mendapat sijil hafazan 30 surah pada umur 3 tahun itu juga. Dilanjutkan dengan hafazan surah panjang pada umur 4 tahun, Darwisya berumur 6 tahun telah menghafal lebih 6 Juzuk Al Quran dan Darwish yang berumur 5 tahun telah menghafal lebih 3 Juzuk Al Quran setakat ini. Mereka juga boleh bertutur dan membaca dengan lancar dalam 2 bahasa pada umur 5-6 tahun iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Penguasaan bahasa ketiga iaitu Bahasa Arab adalah sederhana dan masih sedang belajar bahasa tersebut dari seorang guru Timur Tengah. Dalam bidang matematik pula, anak sulungnya pernah memenangi Top 40 Award dari 2000 peserta didalam pertandingan International Mental Arithmetic Competition pada  umur 6 tahun yang diadakan pada tahun 2012 . 



Sebenarnya meaning genius adalah lebih daripada itu. Ia lebih kepada kemampuan minda kanak-kanak menaakul dengan berfikir secara kritis dan kreatif apa yang dipelajari dalam aktiviti sehariannya bukan hanya mencedok bulat dengan apa yang mereka belajar. Jika anda menonton filem Hindustan “3 Idiots” tentu anda akan faham. Contohnya, aku mengatakan anak aku genius apabila aku memujuk Haikal berbuka puasa kerana kesian melihat die keletihan dari jam 7.30 pagi hingga 5.30 ptg die berada di sekolah kadang-kadang dia tidak bersahur tetapi die tetap mahu terus berpuasa. Dia pernah bertanya kenapa awan itu terdiri dari kepulan asap yang padat bagaimana ia terbentuk menjadi kapas yang gebu. Dia pernah bagi tahu bahawa rakan perempuan sekelasnya enggan memakai tudung bukankah ia aurat jika menampakkan rambut. See kanak-kanak umur 7 tahun sekarang boleh menaakul apa yang dipelajari di sekolah. Haikal memang lambat membaca tetapi die gemar mempelajari aktiviti rekacipta dia buat origami bermacam2 jenis yang die pelajari dari youtube since umur 4 tahun lagi. Dia mencipta landasan kereta api yang tinggi berpusing2 spt roller coaster dari kotak2 yang dibuang oleh ayahnya. Memang Haikal kuat berimiginasi kemampuan otak kanan lelaki sungguh luar biasa.



Dania pula penah aku upload her picture di laman social yang dia tak pakai tudung so dia minta aku menukar picturenye yang pakai tudung malu katanya. Walhal dia tidaklah konsisten pakai bagi kids seusia 5 tahun sepertinya tapi dia boleh fikir rasa malu bila nanti ramai orang melihat gambarnya tidak memakai tudung. Dania memang suka pakai t shirt dan seluar jeans panjang dia jarang pakai dress or gown pernah minta dia pakai sebab tengok cousinnya Yasmin pakai cantik tapi die cakap malu nampak betis dan ketiak katanya hehehe kalau nak pakai gown pun die mahu long sleeves dan juga pakai dengan seluar untuk gown tersebut. Ada satu kes aktiviti luar die bersenam cikgu menyuruh buat bulatan disebabkan die duduk bersebelahan dengan kawannya boy dia tak nak pegang tangan because dia cakap haram tak boleh pegang, tak sangka she knows halal haram Alhamdulillah. Penah suatu ketika Dania pakai tudung tak bukak2 and then her friend ask her why Dania asyik tudung jer tak panas ke? But she answer "api neraka lagi panasslaaaa" ambik kau hahaha.


Dania suh change this pic
to this pic




Genius bagi aku adalah mereka yang terdorong untuk melakukan kebaikkan dengan sendirinya tanpa perlu diberitahu. Atau lebih tepat dikatakan … mendapat hikmah dan keberkatan Allah. Ya, semua bayi mempunyai kepintaran luar biasa jika siibu tahu bahawa mereka sebenarnya memegang anugerah yang menunggu masa untuk dikeluarkan dari diri anak mereka. Tetapi untuk melahirkan BAYI GENIUS , para ibu amat perlu menitikberatkan penjagaan teliti dan rapi penuh insaf dan tawadhuk sepanjang jangka kehamilan terhadap Pencipta ia itu Allah swt. Amiiin


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa