Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Ahad, 15 Jun 2014

Beriklan Secara Percuma

Saya ingin mengajak kepada semua follower or silent reader setia blog saya jika ingin mengiklan barangan specially barangan terpakai saya mengalu-alukan untuk mengiklankanya di sini http://terpakai.my/. Free jer share dengan collagues, relatives sume ye. Anda juga boleh mengiklankan perkhidmatan perkhidmatan anda.


Kisah Coklat Cadbury...3
Seseorang yang memakan produk yang dia ingatkan ianya halal tetapi satu hari ia diberitahu tidak halal. Dia pun berhenti memakannya dengan penuh rasa  bersalah dan mengharap Allah mengampunkan kesalahan yang diluar pengetahuannya itu. 
vs
Seseorang yang memakan makanan yang siang-siang lagi dia dah tahu ianya haram. Tetapi ia makan dengan selambanya tanpa rasa bersalah. 

Jelaskan soalannya? Saya rasa ramai orang tanpa berfikir panjang akan nampak perbezaan. Tentu kita akan berfikir mana ada orang Muslim Islam yang siuman jatuh pada kategori ke 2 itu. 
Tetapi hakikatnya, ramai orang Islam yang jatuh pada kategori ini. Mereka memberi keluarga mereka makanan yang haram dimakan. Makanan dari wang yang tidak halal. Makanan dari wang yang terhasil dari penganiayaan keatas orang lain. Rasuah, Riba dsb.

Didalam masyarakat kita, ada ibubapa yang sanggup lihat anak-anaknya berlapar asal apa yang masuk kedalam perut anaknya itu adalah yang halal. Pernah saya mengenali seorang ibu yang menangis sambil memasak bubur. Bila ditanya kenapa dia menangis dan dia berkata, dia kasihankan anak-anaknya, sudah berminggu-minggu makan bubur, Kerana beras yang terhad untuk mencukupkan keperluan sebulan, bubur adalah satu-satunya makanan yang kelihatan banyak bila dihidangkan. Bila anaknya komplen masih lapar, dia berkata kenapa tak baca bismillah sepanjang kita makan? Jangan baca doa makan masa mula hendak makan sahaja.. Dan anaknya terdiam.

Ada pula saya kenal seorang yang yang berprinsip lain... mereka beralasan Allah Maha Mengetahui sebab kenapa dia melakukannya - Baginya Ia adalah satu keperluan. Jika dia tak buat, tak makan anak bini dirumah. Mati kebulur. Dan kelihatan anaknya memang mewah dengan makanan. Inilah makanan yang zatnya halal tetapi rohnya haram. Setiap makanan jangan dilihat dari segi fizikalnya sahaja,Cuma kita lihat kandungan vitamin dan mineralnya sahaja. Ia juga punya roh. Ia punya tenaga tersimpan yang akan bertukar kepada tenaga lain didalam tubuh anak-anak kita. Ingat, didalam Prinsip Quantum Physics, tenaga tidak pernah mati.. ia hanya bertukar bentuk sahaja. 

Inilah dia punca anak kalau bijak mana pun dia akan melawan ibubapanya. Memang benar Allah Maha Mengetahui. Tetapi Allah juga Maha Adil. Allah tidak akan memberi takdir anak-anak mereka menjadi yang sama kepada kedua ibubapa ini kerana mereka sendiri adalah berbeza dalam menjaga apa yang Allah perintahkan.

lina karim


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa