Jumaat, 12 Disember 2014

Aktiviti Cuti Sekolah 2014

This year Haikal standard one so bermulalah rutin sebagai parent yang tidak lari mesti kena think about what activities should be do when school holiday. Masa cuti penggal pertama for one week aku hantar Haikal ke Kem Anak Soleh ingat Haikal membrontak tak nak pegi because for his age it’s too young untuk involve ape2 program or aktiviti seperti kem motivasi dan sebagainya because kem2 seperti tu we  need to face the crowd everytime and we have to stay in group. Tapi tak sangka Haikal sangat happy and enjoy siap cakap nanti cuti sekolah nak pegi masjid lagi. Meaning eksperimen aku untuk aktiviti cuti sekolah Haikal done and success. After this kalau nak hantar lagi tidaklah janggal. Memang give a good impact padanya dia jadi lebih berani and independent sketlah. It was good untuk umur sebayanya.


So masa cuti penggal kedua aku hantar Haikal lagi ke masjid untuk kem Sahabat Al Mizan for one week sebab tengok dia very happy tak tahulah ape dia buat tapi nampak agak terkesan jugaklah pada dirinya. I will story soon about kem2 motivasi yang Haikal join masa cuti sekolah. Then untuk cuti sekolah akhir tahun ni first week aku hantar dia ke masjid juga untuk kem motivasi  iaitu kem Mahabbah. And then fo 2nd week aku and husband decided want send him to ‘kampung” heheh di Melaka mahu hantar ke Besut aku terpaksa korbankan cuti memandangkan cuti kehabisan so bawa balik Melaka sajalah but Dania nak join juga tinggal budak berdua tu di kampung selama seminggu risau gak bargaduh berperang ke ape bila duk kampung and takut jadi lemak pulak stay di kampung dimanjakan nenek. So far nampak ok. So untuk 3rd and 4th week we’ll plan untuk hantar Haikal untuk kem Syabab di masjid so the whole school holiday 2014 for Haikal terisi lah dengan aktiviti yang positif. Maybe next year kami akan fikirkan aktiviti atau program seperti ini juga or hantar ke tahfiz or belajar seni pertahankan diri or maybe berkhatan.


sempat ber' pose sebelum naik cruise pak wan lak jadi photographer melayan kegedikkan kanak- pintar ini


Mase one week diorg di kampung macam2 lah aktiviti diorang selain boleh bangun lambat banyak hasil art yang diorg reka dengan lukisan …origami and macam2 lah di samping ada bapak sedara yang sudi nak melayan. Masa kat kampung cousin diorg juga turut pulan so ramai la sikit ape lagi gembira sangatlah diorg dekat kampung ramai rakyat jelata. Then mak ngah diorg bawak pegi jalan sekitar Melaka bawak pegi tempat history so bagus untuk knowledge diorang. 
 happy tak terkata...freedom ler tuh tak perlu bangun pagi2

 aktiviti lukisan sape paling da bomb

 first step gaya bersilat
 last2 tengok macam joget lambak la pulak....heheheh

pose tak abis2
 kemahsyuran Melaka yang aku suka seni tangga batunya
Muzium Melaka




Mewah kanak2 pintar ini bersantap

Hakim terlalu rindu pada kakak after a week kakak and abang stay di rumah nenek

0 comments :


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa