Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 29 Oktober 2014

Tabiat Pemakanan Si Kecil



Anak yang aktif dan bijak adalah impian semua ibu bapa. Melihat mereka membesar secara sihat merupakan satu kepuasaan yang tak ternilai. Bagi mereliasasikannya, perkara utama yang paling penting perlu dilakukan ialah memastikan anak anda mendapat makanan yang berkhasiat. Hidangan yang sihat antara elemen penting dalam membantu perkembangan otak anak anda
.
Ikan salmon misalannya, kaya dengan kandungan Omega 3, DHA dan EPA. Semua bahan ini sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan fungsi otak anak anda. Kesannya, anak anda akan lebih fokus ketika belajar dan berfikiran tajam.

Selain itu, telur merupakan makanan yang paling senang didapati dan murah. Kuning telur bagus untuk perkembangan otak anak anda dan pada masa yang sama membantu proses pembelajaran. Sayur-sayuran pula lain ceritanya. Sayuran seperti bayam, sawi, tomato, brokoli dan lobak merah merupakan antara musuh ketat anak-anak. Mereka akan menggunakan berbagai alasan dan cara bagi mengelak memakan makanan tersebut, walhal sayuranlah menyumbangkan kadar vitamin dan serat yang tinggi kepada mereka.

Jelas kelihatan bahawa pengambilan makanan yang berkhasiat terhadap anak anda merupakan faktor terbesar menyumbang kepada kadar kepantasan tumbesaran dan perkembangan tubuh mereka terutama minda mereka. Anak-anak yang diberi makanan yang bernutrisi lebih bijak di dalam kelas, berstamina dan kurang menghidapi demam dan selsema.

Isnin, 27 Oktober 2014

Rahsia Hanset Dalam Kecemasan


Mungkin Boleh Diajar Pada Anak Anak 10 Tahun Ke atas
Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -

1.Nombor Kecemasan
... Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di

PAPARAN PENUH
di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).


2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)


4. Telefon dicuri

Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.

Genius


Genius, aku mempunyai pendapat yang sama dengan Puan Lina Karim tentang meaning genius. Genius bermaksud sangat pintar atau kepintaran luar biasa. Ramai orang melihat perspektif genius dari pelbagai sudut yang berbeza. Ada yang cakap menulis awal dalam umur 2 tahun itu genius pandai membaca sebelum 3 tahun itu genius. Seperti puan Lina org melihat anaknya sebagai genius apabila anaknya boleh mengenal huruf pada umur 1 tahun, membaca dan menghafal Al Quran pada umur 3 tahun sehingga mendapat sijil hafazan 30 surah pada umur 3 tahun itu juga. Dilanjutkan dengan hafazan surah panjang pada umur 4 tahun, Darwisya berumur 6 tahun telah menghafal lebih 6 Juzuk Al Quran dan Darwish yang berumur 5 tahun telah menghafal lebih 3 Juzuk Al Quran setakat ini. Mereka juga boleh bertutur dan membaca dengan lancar dalam 2 bahasa pada umur 5-6 tahun iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Penguasaan bahasa ketiga iaitu Bahasa Arab adalah sederhana dan masih sedang belajar bahasa tersebut dari seorang guru Timur Tengah. Dalam bidang matematik pula, anak sulungnya pernah memenangi Top 40 Award dari 2000 peserta didalam pertandingan International Mental Arithmetic Competition pada  umur 6 tahun yang diadakan pada tahun 2012 . 



Sebenarnya meaning genius adalah lebih daripada itu. Ia lebih kepada kemampuan minda kanak-kanak menaakul dengan berfikir secara kritis dan kreatif apa yang dipelajari dalam aktiviti sehariannya bukan hanya mencedok bulat dengan apa yang mereka belajar. Jika anda menonton filem Hindustan “3 Idiots” tentu anda akan faham. Contohnya, aku mengatakan anak aku genius apabila aku memujuk Haikal berbuka puasa kerana kesian melihat die keletihan dari jam 7.30 pagi hingga 5.30 ptg die berada di sekolah kadang-kadang dia tidak bersahur tetapi die tetap mahu terus berpuasa. Dia pernah bertanya kenapa awan itu terdiri dari kepulan asap yang padat bagaimana ia terbentuk menjadi kapas yang gebu. Dia pernah bagi tahu bahawa rakan perempuan sekelasnya enggan memakai tudung bukankah ia aurat jika menampakkan rambut. See kanak-kanak umur 7 tahun sekarang boleh menaakul apa yang dipelajari di sekolah. Haikal memang lambat membaca tetapi die gemar mempelajari aktiviti rekacipta dia buat origami bermacam2 jenis yang die pelajari dari youtube since umur 4 tahun lagi. Dia mencipta landasan kereta api yang tinggi berpusing2 spt roller coaster dari kotak2 yang dibuang oleh ayahnya. Memang Haikal kuat berimiginasi kemampuan otak kanan lelaki sungguh luar biasa.



Dania pula penah aku upload her picture di laman social yang dia tak pakai tudung so dia minta aku menukar picturenye yang pakai tudung malu katanya. Walhal dia tidaklah konsisten pakai bagi kids seusia 5 tahun sepertinya tapi dia boleh fikir rasa malu bila nanti ramai orang melihat gambarnya tidak memakai tudung. Dania memang suka pakai t shirt dan seluar jeans panjang dia jarang pakai dress or gown pernah minta dia pakai sebab tengok cousinnya Yasmin pakai cantik tapi die cakap malu nampak betis dan ketiak katanya hehehe kalau nak pakai gown pun die mahu long sleeves dan juga pakai dengan seluar untuk gown tersebut. Ada satu kes aktiviti luar die bersenam cikgu menyuruh buat bulatan disebabkan die duduk bersebelahan dengan kawannya boy dia tak nak pegang tangan because dia cakap haram tak boleh pegang, tak sangka she knows halal haram Alhamdulillah. Penah suatu ketika Dania pakai tudung tak bukak2 and then her friend ask her why Dania asyik tudung jer tak panas ke? But she answer "api neraka lagi panasslaaaa" ambik kau hahaha.


Dania suh change this pic
to this pic




Genius bagi aku adalah mereka yang terdorong untuk melakukan kebaikkan dengan sendirinya tanpa perlu diberitahu. Atau lebih tepat dikatakan … mendapat hikmah dan keberkatan Allah. Ya, semua bayi mempunyai kepintaran luar biasa jika siibu tahu bahawa mereka sebenarnya memegang anugerah yang menunggu masa untuk dikeluarkan dari diri anak mereka. Tetapi untuk melahirkan BAYI GENIUS , para ibu amat perlu menitikberatkan penjagaan teliti dan rapi penuh insaf dan tawadhuk sepanjang jangka kehamilan terhadap Pencipta ia itu Allah swt. Amiiin

Rabu, 22 Oktober 2014

Kempen Jom Sentuh Anjing - #IWantToTouchADog

Baru2 nie gempar tentang kempen " I Want To Touch A Dog" but ape relevannya dengan kempen sebegitu 





Kempen jangan zalimi anjing, itu betul.
1. Alangkah murni kalau dianjurkan kempen kucup pipi ibu bapa, kempen usap kepala anak yatim atau kempen sayangi pasangan suami isteri, justeru itu adalah kempen melakukan perkara yang menepati suruhan dan galakan Nabi s.a.w.


2. Kempen menyentuh anjing tiadalah munasabahnya di kalangan ummat Islam. Kalau kempen jangan zalimi binatang termasuk anjing, maka itu adalah betul. Lantaran Islam bukanlah agama yang berat dan kejam. Boleh sentuh atau pegang anjing jika ada keperluan seperti tujuan menyelamat atau merawat dan sebagainya.

3. Boleh juga menyentuh jika anggota kita dan anjing itu sama-sama kering kerana tiada berlaku najis di situ. Tetapi jika salah satunya basah (antara kita dan anjing) seperti kerana peluh atau kesan jilat anjing, maka ia menjadi najis mughallazoh (najis berat) dan wajib basuh dengan 7 kali air bersih dan salah satunya air bercampur tanah (samak) pada mana-mana anggota atau pakaian kita yang bersentuhan dengan najis mughallazoh.

4. Sementara hukum menajiskan atau mengotorkan diri dengan sengaja (tanpa sebab) adalah haram. Justeru Islam adalah agama yang bersih. Seperti kita bertemu tahi (najis mutawassitoh - sederhana), lalu tanpa sebab dan keperluan kita menyetuh dan mengotorkan diri dengan najis itu maka perbuatan itu hukumnya haram dan wajib segera membasuh dan membersihkan diri. Sementelah lah mengotorkan diri dengan najis yang berat (mughallazoh). Namun dalam kes menyentuh anjing ini, jika sama-sama kering (antara kita dan anjing), hukumnya tidak najis. Apabila tidak najis maka tidaklah berlaku perpindahan najis kepada diri kita dan hukumnya tidak haram.

5. Islam membenarkan ummatnya pelihara anjing untuk tujuan berburu, jaga tanaman, rumah dan seumpamanya. Adapun selain dari tujuan sedemikian maka ianya sangat tidak digalakkan oleh Islam bahkan haram jika kita dengan sengaja (tanpa sebab) memindahkan najis mughallazoh (berat) itu kepada diri, pakaian, tempat kediaman, apatah lagi tempat ibadah kita. (Harakahdaily)


Anjing dan isu masyarakat Malaysia

Dalam masyarakat yang rencam agama dan budaya, pelbagai perkara sensitive mudah timbul. Di zaman teknologi maklumat, bermacam sudut pandang akan muncul. Sememang inilah reality masyarakat ‘era baru’ kini yang mempunyai pelbagai dimensi dan perspective baru yang tidak dimiliki oleh generasi yang hidup dalam era yang lepas.

Ada yang kata anjing binatang yang dimusuhi oleh Islam. Ada yang kata perbuatan memegang anjing diharamkan oleh Islam. Ada pula yang kata apa salahnya kita membela anjing macam orang lain. Macam-macam lagi yang ditimbulkan. Ada yang berdasar fakta, ada berdasar emosi.


Samakan Dengan Anjing

 
Walaupun manusia mempunyai pelbagai latar budaya dan agama, namun secara umumnya kesemua masyarakat menganggap menyamakan mana-mana individu dan pihak dengan anjing merupakan satu penghinaan. Sekalipun masyarakat Barat ramai yang menganggap ‘a dog is a man’s best friend’ namun jika kita berkata ‘you are like a dog’ ia merupakan satu penghinaan. Jika pun ada yang memahami dengan maksud kesetiaan ataupun loyalty namun ia bermaksud kesetiaan yang membuta tuli.


Al-Quran juga menjadikan anjing sebagai satu perumpamaan yang buruk bagi golongan ulama penjilat dunia yang menjual prinsip kebenaran demi kepentingan diri. Firman Allah: (maksudnya)
  • “Dan bacakanlah kepada mereka (Wahai Muhammad), khabar berita seorang yang Kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat Kami. Kemudian dia menjadikan dirinya terkeluar dari mematuhinya, lalu dia diikuti oleh syaitan, maka dia dari kalangan yang sesat. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami angkat kedudukannya dengan (berpegang) ayat-ayat itu, tetapi dia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya, ia menghulurkan lidahnya, dan jika Engkau membiarkannya, ia juga menghulurkan lidahnya. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir (Surah al-’Araf: 175-176).
Jadi, jika masyarakat muslim sensitive apabila mereka ataupun amalan mereka dibandingkan dengan anjing, maka itu memang sepatutnya. Mereka yang membuat apa-apa provokasi dalam hal yang seperti itu memang membuat onar dan ingin menimbul permusuhan dengan masyarakat muslim tanpa sebab. Perbuatan itu merosakkan keharmonian masyarakat di negara ini.

Islam Benci Anjing?

Ada orang bertanya pula, jadi apakah Islam membenci anjing dan melarang muslim berbuat baik kepada binatang berkenaan?

Dalam al-Quran Allah menceritakan tentang anjing yang mengiring para pemuda al-Kahfi dan turut bersama mereka semasa berjuang menghadapi rejim yang zalim pada zaman mereka. Firman Allah:
  • (maksudnya) “dan engkau sangka mereka sedar, padahal mereka tidur; dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri; sedangkan anjing mereka menghulurkan dua kaki depannya dekat pintu gua; jika engkau melihat mereka, tentulah engkau akan berpaling melarikan diri dari mereka, dan tentulah engkau akan merasa amat gerun takut kepada mereka.” (Surah al-Kahfi, ayat 18).

Anjing tersebut menjadi binatang yang bersahabat dengan para pejuang kebenaran. Anjing itu lambang kemuliaan. Sesetengah riwayat yahudi menamakan anjing itu ‘qidmir’.

Sementara dalam hadis pula, Nabi s.a.w bersabda:
  • “Diampunkan dosa seorang pelacur yang melintasi seekor anjing yang berada di tepi sebuah telaga yang lidahnya terjelir. Hampir kehausan membunuhnya. Maka pelacur itu pun menanggalkan kasutnya, lalu dia ikat kasut itu dengan tudungnya lantas dia menceduk air untuk anjing tersebut. Dia diampunkan disebabkan kejadian itu” (Riwayat al-Bukhari).
Betapa seorang pelacur yang buruk sekalipun diampuni dosanya oleh Allah kerana dengan ikhlas memberikan minum kepada seekor anjing. Bagaimana mungkin untuk kita menganggap bahawa Islam tidak menilai sebagai satu perbuatan yang baik jika muslim memberi makan dan minum kepada anjing?!! Jika ada orang muslim yang memberi makan kepada anjing patutlah dipuji.

Bolehkah muslim memiliki anjing?

Dalam al-Quran, Allah menyebut: (maksudnya)
  • “Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad): "Apakah (makanan) yang dihalalkan bagi mereka?" bagi menjawabnya: "Dihalalkan bagi kamu (memakan) yang baik-baik, dan (buruan ang ditangkap oleh) binatang-binatang pemburu yang telah kamu ajar (untuk berburu) mengikut cara pelatih-pelatih binatang pemburu. Kamu mengajar serta melatihnya (adab peraturan berburu) sebagaimana yang telah diajarkan Allah kepada kamu, oleh itu makanlah dari apa yang mereka (binatang-binatang buruan) itu tangkap untuk kamu dan sebutlah nama Allah atasnya (ketika kamu melepaskannya berburu); dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha cepat hitungan hisabNya" (Surah al-Maidah, ayat 4)
Binatang pemburu yang biasa digunakan ialah anjing. Kitab-kitab tafsir seperti Tafsir Ibn Kathir dan selainnya akan menyebut anjing sebagai pemburu utama. Juga perkataan mukallibin dalam ayat ini boleh bermaksud tuan-tuan empunya anjing seperti yang disenarai oleh al-Imam Ibn al-Jauzi (meninggal 597H) dalam Zad al-Masir.

Ertinya, muslim memiliki anjing buruan. Demikian dia boleh memiliki anjing yang menemaninya berjalan atau menjaga keselamatan rumah seperti anjing Ashab al-Kahfi yang disebutkan tadi.

Bolehkah Muslim Menyentuh Anjing?

Ada pula yang cuba menyatakan haram memegang anjing kerana najis. Kalau kerana ia najis haram dipegang, maka haram juga seseorang menyentuh najis dirinya, ataupun anaknya ataupun sesiapa di bawah jagaannya ketika membersihkannya. Haramlah juga mereka yang berkerja yang membabitkan bahan-bahan bernajis seperti mencuci tandas ataupun darah ataupun nanah dan lain-lain. Begitu juga dengan doctor veterinar. Maka itu kesimpulan hukum yang cetek. Maka TIDAK HARAM menyentuh anjing.

Najis boleh disentuh tetapi hendaklah dibasuh apabila kita hendak beribadat ataupun berurusan dengan masyarakat. Menyentuh anjing yang kering sepakat ulama tidak najis. Menyentuh anjing basah khilaf pendapat dalam kalangan sarjana. Mazhab Syafie agak tegas dalam hal ini. Namun, pendapat-pendapat mazhab lain lebih luas dan mudah. Sebahagian fuqaha hanya membataskan najis anjing itu hanya jilatannya kerana itu sahaja yang disebut dalam hadis :
  • “Apabila anjing menjilat bekas seseorang kamu, maka basuhlah sebanyak tujuh kali. Salah satunya dengan tanah” (Riwayat al-Bukhari).
Mazhab Malik bin Anas pula paling longgar dan luas berhubung dengan anjing.

Memelihara Anjing Dalam Rumah?

Adapun memelihara anjing dalam rumah tanpa sebab adalah tidak digalakkan oleh Islam. Nabi s.a.w bersabda:
  • “Sesiapa yang memelihara anjing kecuali anjing buruan ataupun ternakan (menjaga ternakan) maka berkurangan pahalanya setiap hari sebesar qirat (Bukit Uhud)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Berdasarkan hadis ini, maka sekurang-kurangnya memelihara anjing tanpa sebab yang disebutkan berada pada hukum makruh. Ada ulama yang mengharamkan. Namun hadis di atas tidak menyebut dosa, tetapi pengurang pahala sahaja. Maka, hukum makruh dipilih oleh sebahagian fuqaha. Hikmahnya, mungkin atas beberapa sebab yang berkaitan kerohanian dan kemasyarakat.

Islam menyuruh kita mengalukan tetamu. Bukan semua orang suka dengan anjing. Baunya dan juga salakannya boleh menakutkan sesetengah orang. Sesiapa yang pernah pergi ke rumah pemelihara anjing, atau menaiki kenderaan yang ada anjing dia akan tahu baunya yang bukan semua orang dapat bertahan. Salakan anjing dan bulu-bulu di sana-sini bagaikan tidak mengalu-alukan tetamu. Sedangkan Islam agama kemasyarakatan dan hubungan baik antara jiran, saudara-mara dan sahabat handai.

Dari segi keselamatan dan kesihatan juga mempunyai kemerbahayaannya. Gigitan anjing, najis serta jilatannya merbahaya. Banyak research yang telah dibuat tentang hal ini. Apabila Islam cuba mengelakkan bahaya anjing yang dipelihara dalam rumah dengan melarang penganutnya berbuat demikian, bukan itu bererti penindasan terhadap anjing. Betapa banyak binatang yang manusia elakkan dari menghampirinya kerana kemerbahayaannya. Itu semua bukan bererti penindasan atau kekejaman!

Dalam hadis tadi, Nabi s.a.w:
  • “Apabila anjing menjilat bekas seseorang kamu, maka basuhlah sebanyak tujuh kali. Salah satunya dengan tanah”. (Riwayat al-Bukhari).
Untuk mengelakkan jilatan anjing yang sentiasa menjelir lidah, yang dianggap najis dari segi agama dan juga bahaya dari segi scientific maka Islam melarang untuk kita memelihara anjing di dalam rumah tanpa alasan yang diizinkan.

Kesimpulannya jangan moden sangat dalam hal agama ianya akan merugikan diri sendiri. Kita boleh moden bab baju, bab kasut tapi jangan sesekali memodenkan agama sendiri. Hukum tetap hukum! Jangan cuba mengubahnya. Kadang-kadang takut memikirkan masa hadapan untuk generasi akan datang.

Rabu, 15 Oktober 2014

Teknik Cepat Baca

Jika kanak-kanak ditanya, adakah mereka berminat dengan video games? 9 dari 10 orang kanak-kanak menjawab ya. Tetapi bila ditanya adakah mereka suka membaca.. jumlah yang sama akan menjawab tidak.
Kenapa? Sebab masyarakat kita terlupa akan satu kemahiran yang perlu diajar pada anak mereka selepas mereka pandai membaca iaitu ‘speed reading’ atau ‘baca cepat’. Perkara yang bergerak atau datang perlahan tidak digemari otak. Cuba bercerita pada mereka secara perlahan. Contohnya, Paaaadaaaa suatuuuuu hariiiiiii….. tentu membosankan jugakan?



4 Cara Teknik Membaca Cepat

1. Reticular Activating System

Adakala sistem otak akan hanya mula bekerja setelah kita memberi ‘pengenalan’ kepadanya. Contohnya, jika kita baru membeli sebuah kereta proton yang terbaru dengan warna terkini. Baru saja keluar dari kedai proton, dalam perjalanan balik ke rumah, kita lihat rupanya sudah ramai orang yang memiliki model baru yang kita pakai itu. Sebelum ini kita tidak perasan pun. Ini dinamakan ‘Reticular Activating System’. Kita akan lihat apa yang otak kita mahu mata kita lihat.

Peringkat kedua dalam Reticular Activating System adalah dengan memperkenalkan tajuk buku dan isi kandungan buku sebelum buku itu dibaca. Beritahu otak apakah yang akan dibincangkan didalam buku itu. Adakah mengenai bagaimana untuk diet? Atau ia berkenaan agama - tentang puasa dan qada puasa dan sebagainya. Kita perlu maklumkan pada otak kita berkenaan apa yang di baca itu serta tujuan dan kepentingannya untuk diri kita. Bila kita ada tujuan, kita tidak akan membazir masa untuk ‘melayarkan’ minda kita ke dunia lain ketika membaca. Kita akan fokus dengan apa perlu kita dapatkan dari bacaan tersebut.

2. Mata suka benda yang bergerak.
Pernahkah ketika anda duduk santai menikmati teh panas di balkoni rumah anda sambil mata anda menikmati pemandangan yang indah, tiba-tiba anda terasa kucing anda lalu di sisi anda dan anda dengan cepat mengalihkan mata anda untuk melihatnya. Benar, ia kucing anda. Kenapa anda sudah tahu tetapi masih mahu melihatnya? Ini adalah bukti mata anda sukakan pergerakan. Ia lebih sukakan pergerakkan dari benda yang statik.

Maka untuk membaca dengan cepat dan kefahaman yang meningkat, kita perlu buat apa yang otak suka. Iaitu berikan pergerakkan. Gunakan pointer, atau penunjuk semasa membaca. Sama seperti kita membaca al Quran dulu kala. Kita membaca al Quran menggunakan penunjuk, tetapi bila membaca buku, kita tidak terfikir untuk menggunakan penunjuk. Penunjuk yang bergerak ketika membaca adalah satu alat yang diminati oleh mata.

3. Postur Badan Ketika Membaca

   
Postur badan ketika membaca juga memberi kesan kepada kelajuan membaca kita. Contohnya jika kita membaca dalam keadaan baring, dengan buku diletakkan di dada, mata secara automatisnya berada diarah mudah untuk melihat tubuh tetapi dipaksa untuk melihat buku. Sukar untuk mata menumpukan pembacaan terutama di bahagian pertengahan ke bawah mukasurat buku tersebut. Mata kita akan cepat letih. Akhirnya kita akan tertidur dengan buku yang kita baca itu.
Membaca diatas meja yang terlalu rendah juga tidak bagus. Ia menyebabkan kepala tunduk terlalu ke bawah dan akan memenatkan kita. Kepala yang tunduk, akan terkeluar dari paksi leher menyebabkan urat leher terpaksa memegang berat kepala itu dengan lebih kuat. Berat kepala kita adalah lebih kurang 4 kg. Selepas

20 minit kemudian, kita akan berasa letih. Badan kita akan mula cuba untuk berkomunikasi kepada otak menghantar signal bahawa ia letih. Bermakna, ada 2 komunikasi sedang berlangsung dengan otak. Satu dari mata yang mengarah otak untuk memproses maklumat, dan satu lagi dari leher dan badan yang mengarah untuk mengubah kedudukan kerana penat. Ini akan menyebabkan kefahaman dalam menyerap apa yang dibaca makin kurang. Kita akan rasa letih dan hilang fokus untuk membaca dengan cepat dan tidak boleh mencapai kefahaman yang tinggi.
 

Semakin kurang tenaga untuk melakukan benda lain selain dari membaca buku, semakin laju dan tinggi kefahaman bacaan anda.

4. Kurangkan Mengulang Ketika Membaca
 
Kebanyakkan kita selalu mengulang baca sebanyak 30% dari keseluruhan waktu membaca kita. Ini adalah kerana kita mempunyai sikap ‘aku mahu mengetahui apa benda yang tak faham tu’. Contohnya kita tidak faham satu perkataan itu. Kita mula mengulang. Jika masih tidak faham, kita berhenti dan bertanya orang lain. Jika orang lain pun tidak dapat menjawab, kita mencari kamus atau mencari maksudnya di internet dengan menaipnya di google. Bila jadi begitu, otak kita akan menjadi letih dan cepat bosan dengan banyaknya perhentian.
 

Kurangkan mengulang jika anda tidak faham mana-mana satu perkataan, teruskan hingga habis perenggan. InsyaAllah anda akan tahu apa ceritanya selepas habis perenggan tersebut. Jika masih tidak faham, teruskan hingga habis satu mukasurat itu. Mengulang semula apa yang anda baca samalah dengan anda ‘reverse kereta’ anda setelah ianya dipandu laju. Ia akan menyebabkan anda jadi lambat. Anda telah membantutkan kelajuan yang digemari otak yang tengah keseronokkan membaca tadi.

Isnin, 13 Oktober 2014

Why Anak Perempuan Rapat Dengan Ayah??

Macam aku, aku memang rapat dengan abah dan memang aku "anak abah" bukan tidak rapat dengan mak cuma kadang-kadang abah lebih memahami aku itu aje. Rindu arwah abah. Ma memang ada tempatnya tersendiri sampai bila-bila pun tempat teristimewa dalam hati Ma banyak bantu aku dan adik beradik. Tapi ramai yang kita dengar anak perempuan lebih rapat dengan ayah. Mungkin lakaran gambar di bawah menceritakan sesuatu yang tersirat so mungkin sebab itulah aku sayang dan rindu pada arwah abah. Al-Fatihah untuk arwah semoga kita semua bertemu di Jannah. Jadi dengan lakaran gambar tersebut mungkin sebab itu Dania pun lebih rapat dengan ayahnya. Sebab ayah lebih memahami dirinya...


Ahad, 12 Oktober 2014

Food to help sleep



Different types of food affect the body in different ways depending on what is contained in the food. Some types of food contain stimulants which will increase energy for a period of time making you less sleepy. Other types of food produce chemicals in the brain that promote calm and sleepiness. Foods that help sleep contain a substance called tryptophan.
Tryptophan produces a brain chemical called serotonin from which melatonin – so essential for sleep that it’s named the ‘sleep hormone’ – is manufactured.
Foods that are high in tryptophan include:
  • Nuts such as almonds, cashews and walnuts.
  • Poultry, in particular turkey
  • Bananas
  • Dairy products – cheeses such as cheddar, gruyere and Swiss cheese have particularly high amounts of tryptophan
  • Green leafy vegetables such as cabbage and spinach
  • Oats
  • Wheat
  • Eggs
  • Tofu and soya products Prudential Malaysia
But in order for the tryptophan to help your child feel sleepy they need to eat these foods combined with healthy carbohydrates. Carbohydrates cause the release of insulin, which helps tryptophan reach the brain and cause sleepiness.
Good examples of meals that combine the two foods are:
  • Turkey with a small baked potato
  • Pasta with some cheddar cheese grated on top
  • An egg sandwich made with whole wheat bread
  • Tofu with stir-fried vegetables
  • Tuna with salad and whole wheat bread

Kelebihan Dan Keajaiban Bacaan Bismillah




    • BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM ......adalah sangat singkat namun kadangkala sangat sukar untuk di ucapkan. Dalam hadis Rasullullah;

      Barang siapa yang membaca BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM sebanyak 21 kali sebelum tidur maka:

      1. Dia akan dihindari dari meninggal dalam keadaan terkejut.
      2. Dia akan dihindari dari meninggal/bahaya tenggelam.
      3. Dia akan dihindari dan dilindungi dari bahaya kebakaran.
      4. Dia akan dihindari dan dilindungi dari bahaya rompakan..

      Alkisah ada seorang isteri yang selalu membaca BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM setiap kali melakukan sesuatu, dalam membuka, menutup dan mengunci pintu/almari, meletak dan mengambil barang/sesuatu, membuka dan memakai pakaian, masuk dan keluar rumah, naik dan turun dari kenderaan, dll. Pokoknya selalu membaca BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM pada saat akan melakukan sebarang aktiviti.

      Sehingga dengan kebiasaannya tersebut sang suami merasa kesal dan akhirnya terlintas dibenaknya untuk menguji sang isterinya tersebut. Lalu suatu ketika sang suami memberikan emas kepada isterinya dan mengatakan: "Wahai isteriku, ini aku amanahkan emas kepadamu. Simpanlah baik-baik."

      Lalu sang isteripun menerimanya dengan mengucapkan BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM dan membuka almari dengan mengucapkan
      BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM dan menaruh emas tersebut dengan mengucapkan BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM dan mengunci almari dengan mengucapkan BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM..

      Setelah beberapa hari dan kebetulan si isteri tidak ada di rumah, maka sang suami mengambil emas tersebut dari dalam almari dan membuangnya ke laut. Lalu ia kembali ke rumah dan ketika isterinya pulang dia pun meminta kepada isterinya untuk mengambilkan emas yang diamanahkan beberapa waktu lalu.

      Lalu sang isteri pun masuk ke kamar dan dengan mengucapkan BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM dia pun membuka pintu almari tempat ia menyimpan emas tersebut. Lalu mengambil emas yang saat itu dalam keadaan basah (air laut) lalu menyerahkannya kepada suaminya.

      Melihat emas tersebut basah sang isteri pun menjadi bingung dan bertanya kepada suaminya, lalu sang suami pun bersujud dan beristighfar dan setelah itu menceritakan kejadian yang sebenarnya bahawa dia (suami) telah membuang emas tersebut ke laut tanpa pengetahuan sang isteri dengan tujuan untuk mengetahui manfaat dari BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM.

      Dari cerita diatas maka kita dapat melihat kesaktian dari kalimat BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM selain dari itu masih banyak lagi manfaatnya iaitu:

      Kita disarankan untuk membaca BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM ketika kita akan mengambil dan menyidai pakaian di ampaian, baik pakaian baru maupun yang baru kita gunakan. Tujuannya adalah agar pakaian tersebut tidak digunakan oleh makhluk lain (Jin), ini dapat kita lihat apabila kita memakai pakaian maka ketika kita terasa gatal dan tidak selesa. Memang kita biasa mengatakan bahawa itu adalah pengaruh lembab ataupun sebagainya namun pada dasarnya pakaian tersebut telah digunakan oleh makhluk lain dengan cara mereka.

      Keutamaan kalimat BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM adalah lebih untuk golongan wanita kerana ramai juga dari golongan wanita yang tanpa disedari olehnya sendiri (wanita tersebut) bahawa dia telah melakukan hubungan fizikal dengan golongan jin. Mungkin terdengar tidak masuk akal namun ada kebenarannya. Oleh kerana itu kepada kaum wanita mulailah membiasakan diri untuk membacanya.

      Demikian sedikit penjelasan dan cerita mengenai keuntungan yang dapat kita peroleh dari mengucapkan BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM dalam melakukan aktiviti kita seharian, semoga setelah membaca ini kita mendapat syafaat dariNya..AMIN.


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa