Selasa, 23 September 2014

Projek Kitar Semula

Today it's about my 1st hero Danish Haikal. My son Haikal dia agak lmbt sket kenal huruf and nombor apatah lagi nak membaca even standard one masih merangkak tapi dikira oklah. But for me it's normally cases although cikgu2 berapa kali bertanyakan pada aku. Because for me lambat laun dia akan belajar dan akan tahu jugak, biasala lelaki kurang daya tumpuan banyak sangat berfikir. Mereka banyak fikir because 99 akal but 1 emotional but they're not multitasking macam perempuan. Mereka kena focus sesuatu task then after complete baru boleh start task baru. Compare dengan wanita mereka boleh memasak even suap anak makan, basuh baju, menyapu and so on. So they need girl to fulfill their task hehehe.

Refer to my story about my son Haikal dia banyak berfikir dan juga berimaginasi kadang soalan2 dia di luar kemampuan fikiran orang dewasa untuk menjawabnya tapi aku rasa anak-anak sedang grow memang macam tu maklumla sel otak sedang berhubung hihihi. Haikal penah tanya nak buat ape dengan newspaper lama, botol plastik dan kaca yg bersepah bila tengok aku kumpul2 masuk dalam plastik, so i told him nak buat ape lagi buang je la. Rumah bersepah kena kemas nanti banyak nyamuk, tikus, lipas even cicak pun. My kids memang tak suka dengar about animal2 tersebut tu sebab sebar penyakit katanya but aku ada explain pada mereka tentang kebaikan animal2 itu pada ekosistem alam sekitar. 

At least diorang paham la sikit2 for kids age around 5 year to 7 year nie. Kalau baby tak dapat tolong la tengok animal macam tu lalu dia pulak yang mengejarnya.Haikal ask me why tak hantar kitar semula macam dalam tv tu. Maybe dia tengok ibunya bersyarah kemain about function animal tadi pada ekosistem but ibu nak buang bende2 tadi yang boleh rosakkan alam sekitar because ade chemical pada bahan tadi boleh jd toksid and anything else. So dengan selambanya aku jawab tempat kitar semula jauh ayah tu malas nak bawak. Tapi kita boleh dapat duit kan ibu boleh simpan dalam tabung and boleh beli toys, itu aje yang die fikirkan. Yes exactly but ayah kadang malas nak hantar ke pusat kitar semula nak tunggu berlambak2 baru nak bawak tapi ibu pulak sakit mata melihatnya heeheh. Kalau mahu tunggu lori surat khabar lama tu muncul jarang sangat kalau muncul time kerja masa tu kat ofis.Haikal memberi cadangan membeli tiga tong sampah untuk kertas, kaca dan plastik untuk diletak di hadapan rumah. Wahh sampai tiga tong then letak barang-barang seperti kaca, plastik and kertas setiap tong berbeza then letak seperti tabung berkotak untuk orang kutip tu masukkan duit. 

Bernasnya jugak idea Haikal ni. Sampai ke tahap itu dia fikir semata-mata boleh dapat duit  untuk beli mainan. Ok jugak cadangan tu cuma takut tabung tu orang curilah atau orang kutip lupa letak duit tapi kalau lupa kita boleh claim balik because of course mereka akan round semula nanti. Cuma perlu penambahbaikan pada tabung agar lebih secure and kalau boleh lori yang round kutip barang kitar semula bukan apek lori surat khabar lama tapi orang dari pusat kitar semula, lagipun apek tu jual balik nanti so harga timbangan rendah sikit compare dari pusat kitar semula. So cadangan Haikal boleh dipertimbangkan.

 macam ni kot bayangan Haikal mengenai 3 tong sampai diletakkan depan rumah

macam ni kot tempat letak duit tu Haikal cakap macam kt hotel..haaha

Sangat bijak anakku itu jangan termuntah lak aku puji anakku sendiri sapa lagi bukan ibu and ayahnya yang dan puji. Teruskan fikir yang bernas-bernas and munasabah lagi ye Haikal.

0 comments :


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa