Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 29 September 2014

Maleficent



Today nak review sikit tentang filem Maleficent. ia sesuai untuk tontonan kids sebab cerita fairy tales dari Disney so dia tak da adegan berat yang tak sesuai untuk tontonan umum. kids boleh tengok cerita nie. Plot penceritaan lebih kepada alam imaginasi Dunia Moors fairy tale. My gurl Dania tengok cerita nie dah lima kali berangan Princess Aurora ler tuh “Sleeping Beauty” hihi. Menarik cerita ini ia dilakonkan oleh Angelina Jolie my favourite actress sebagai Maleficent dan anak Angelina Jolie sebagai Maleficent kecil serta seorang lagi anaknya yang menjadi Princess Aurora kecil.

Maleficent sebuah film animasi dari Disney konsep cerita adalah klasik putri salju, yang akhirnya terbangun akibat first kiss dari cinta sejatinya, ternyata tidak seperti yang kita tengok masa zaman kanak-kanak. Kita tidak tahu di sebalik Maleficent itu sendiri mengapa dia jadi jahat pendendam sehinga sanggup menyumpah Princess Aurora puteri salju. So kalau hendak tahu kisah cerita nie tontonlah hehee





Ahad, 28 September 2014

The Journey

Baru berpeluang tonton filem The Journey yang mengisahkan seorang bapa yang enggan merestui perhubungan anak perempuanya dengan jejaka Inggeris. So amazing filem ini berjaya mengutip RM17.17 juta dengan  bajet RM3 juta. Tapi filem pada aku memang memberi impak positif dari perspektif harian tentang adat resam dan budaya yang hormat menghormati antara kaum. So bagi mereka yang merindui karya arwah Yasmin Ahmad The Journey adalah genre terbaik yang dihasilkan.


This film sesuai ditonton seisi keluarga, so my review for this film memang terbaikla 5 stars I give it. Ia mengisahkan tentang seorang ayah mahu invite rakan-rakan sekolah lama ke weeding anak perempuannya dengan lelaki Inggeris. Sangat close relationship mereka tanpa mengira kaum. Konflik sudah lama wujud antara ayah dan anak perempuanya disebabkan si ayah menghantar anaknya keluar negara pada usia 8 tahun yang ni I dont know why ayahnya menghantar anak perempuan ke luar negara after ibunya meninggal maybe untuk kebaikan anak perempuannya.

Satu lagi filem ini mengetengahkan para pelakon yang biasa-biasa sahaja dan kurang dikenali buatkan penonton berasa lebih dekat dengan kehidupan harian. Dalam cerita ini, Mat Salleh ini mula mengenali kekuatan ikatan kekeluargaan dalam kehidupan bangsa Asia ini. Dan sepanjang perjalanan mereka menghantar kad jemputan, pelbagai peristiwa menarik telah berlaku. Dan akhiran cerita ini ialah bagaimana si ayah, anak perempuan serta menantu lelakinya dan dibantu oleh rakan sekolah lamanya ingin menrealisasikan impian mendian ketua kelas mereka yang telah meninggal menerbangkan belon yang dibuat dari plastik.




Filem ini kekuatannya dia adalah hubungan antara seorang ayah dengan anak perempuannya. Part yang buat aku sangat sedih masa yang last masa anak perempuannya berkahwin. Ucapan anak perempuan di hari perkahwinannya dia sedih apabila melihat ayahnya semakin tua dan rambut sudah mulai putih. So touching rindunya pada arwah abah. Gambaran sekolah mereka pun sangat klasik teringat sekolahku Sek Kem Gerakhas dan Tadika Kemas di Sg Udang Melaka masa tahun 1987-1990 masa tu aku bersekolah sampai darjah 3 itulah gambaran yang menjadi kenanganku after that arwah abah dah pencen dari Komando. Cuma ada satu perkara yang kurang elok pasal cerita ini harap tidak menjadi ikutan iaitu mengandung sebelum berkahwin hope parent dapat explain pada anak-anak kalau anak itu dah paham nanti diorang cakap cerita dalam tv tu ok jer boleh jer tak de masalah pun, so kena explain detail kerana ia bukan budaya Melayu  terutamanya dalam Islam. So overall my review for this film ok and thumb up.

Rabu, 24 September 2014

Always Support Mr Hubby


Kejayaan seorang lelaki?? who's behind them either ibu or isteri, kekasih atau siapa sajalah yang pasti wanita tulen. So to whom yang ada hubby kalau mempunyai hobi amik gambar ke, kumpul stem ke, robot ke apa2 je you should be support him.Cuma perati sikit takut overdose takut give feed back yang buruk atau menjejaskan finance itu tahap ekstrim.

So for my suami ini, Mr Nan apa saja dia buat aku akan support kalau ia mampu menjadi sumber brilliant tapi kalau nampak wasting berkurunla aku membebel nasiblah kalau bernanah telinga mendengarnya. Macam2 bende dia fikir nak buat, memang lelaki camtu cuma kadang2 amik time nak eliminate biasalah buah fikiran merekakan gempak...gempakla sangattt.


website eshop


Mr Nan suka fotografi so pejam mata jer tgk kamera berserta gajet2 yang beribu-riban itu. So now dia tambah hobi baru nak tambah sumber pendapatan katanya isi masa iaitu design and printing t-shirt and also mug. Ramai jugak orang order start dari kawan-kawan so jd viral mulut ke mulut banyak order jugak ada time sampai tak cukup kaki tangan but ade time melangut je tengok machine tu tak beroperasi then print baju sendiri and kids hahah. Boleh terjah this website ESHOP kalau nak order confirm berpatutan and puah hati. Disamping design and printing ada jugak services lain like web hosting and so on just click the website okay.
Mr Nan workspace..kids not allowed
 Antara design t-shirt yang popular sekarang T SHIRT "I AM"
Contoh design mug

Dan satu plan dia yang telah dilaksana, he developed website untuk barangan terpakai like perabut, perkakas, pakaian and kenderaan terpakai, pre love or secondhand service pun boleh .Just visit this website TERPAKAI boleh iklan macam2 sebab ia percuma je pun. Kalau nak buat amal kebajikan pun boleh jika nak sedekah barangan terpakai kepada badan2 amal buat iklan macam biasa then bhgn price tu letak rm0 lah... free kan. So anybody jangan lepaskan peluang ini. Actually banyak sangat idea die yang nak dibuat tapi tengok sumber capital untuk laksanakan.
website www.terpakai.my

So for those yang hubbynya mempunyai hobi pelik2 we must support but should be monitor  them everytime..hoyehhh..

Selasa, 23 September 2014

Projek Kitar Semula

Today it's about my 1st hero Danish Haikal. My son Haikal dia agak lmbt sket kenal huruf and nombor apatah lagi nak membaca even standard one masih merangkak tapi dikira oklah. But for me it's normally cases although cikgu2 berapa kali bertanyakan pada aku. Because for me lambat laun dia akan belajar dan akan tahu jugak, biasala lelaki kurang daya tumpuan banyak sangat berfikir. Mereka banyak fikir because 99 akal but 1 emotional but they're not multitasking macam perempuan. Mereka kena focus sesuatu task then after complete baru boleh start task baru. Compare dengan wanita mereka boleh memasak even suap anak makan, basuh baju, menyapu and so on. So they need girl to fulfill their task hehehe.

Refer to my story about my son Haikal dia banyak berfikir dan juga berimaginasi kadang soalan2 dia di luar kemampuan fikiran orang dewasa untuk menjawabnya tapi aku rasa anak-anak sedang grow memang macam tu maklumla sel otak sedang berhubung hihihi. Haikal penah tanya nak buat ape dengan newspaper lama, botol plastik dan kaca yg bersepah bila tengok aku kumpul2 masuk dalam plastik, so i told him nak buat ape lagi buang je la. Rumah bersepah kena kemas nanti banyak nyamuk, tikus, lipas even cicak pun. My kids memang tak suka dengar about animal2 tersebut tu sebab sebar penyakit katanya but aku ada explain pada mereka tentang kebaikan animal2 itu pada ekosistem alam sekitar. 

At least diorang paham la sikit2 for kids age around 5 year to 7 year nie. Kalau baby tak dapat tolong la tengok animal macam tu lalu dia pulak yang mengejarnya.Haikal ask me why tak hantar kitar semula macam dalam tv tu. Maybe dia tengok ibunya bersyarah kemain about function animal tadi pada ekosistem but ibu nak buang bende2 tadi yang boleh rosakkan alam sekitar because ade chemical pada bahan tadi boleh jd toksid and anything else. So dengan selambanya aku jawab tempat kitar semula jauh ayah tu malas nak bawak. Tapi kita boleh dapat duit kan ibu boleh simpan dalam tabung and boleh beli toys, itu aje yang die fikirkan. Yes exactly but ayah kadang malas nak hantar ke pusat kitar semula nak tunggu berlambak2 baru nak bawak tapi ibu pulak sakit mata melihatnya heeheh. Kalau mahu tunggu lori surat khabar lama tu muncul jarang sangat kalau muncul time kerja masa tu kat ofis.Haikal memberi cadangan membeli tiga tong sampah untuk kertas, kaca dan plastik untuk diletak di hadapan rumah. Wahh sampai tiga tong then letak barang-barang seperti kaca, plastik and kertas setiap tong berbeza then letak seperti tabung berkotak untuk orang kutip tu masukkan duit. 

Bernasnya jugak idea Haikal ni. Sampai ke tahap itu dia fikir semata-mata boleh dapat duit  untuk beli mainan. Ok jugak cadangan tu cuma takut tabung tu orang curilah atau orang kutip lupa letak duit tapi kalau lupa kita boleh claim balik because of course mereka akan round semula nanti. Cuma perlu penambahbaikan pada tabung agar lebih secure and kalau boleh lori yang round kutip barang kitar semula bukan apek lori surat khabar lama tapi orang dari pusat kitar semula, lagipun apek tu jual balik nanti so harga timbangan rendah sikit compare dari pusat kitar semula. So cadangan Haikal boleh dipertimbangkan.

 macam ni kot bayangan Haikal mengenai 3 tong sampai diletakkan depan rumah

macam ni kot tempat letak duit tu Haikal cakap macam kt hotel..haaha

Sangat bijak anakku itu jangan termuntah lak aku puji anakku sendiri sapa lagi bukan ibu and ayahnya yang dan puji. Teruskan fikir yang bernas-bernas and munasabah lagi ye Haikal.

Rabu, 17 September 2014

#Floria2014


Floria 2014 walaupun da lama dah end bulan 6 aritu just wanna to story mmg kami suka cite yang lepas2 ni.Walaupun org cakap benda lama jangan dikenang namun cite lama kena kenang jugak jika ia memori yg indah. Just want to share picture2 gelagat our kids yang haru sangat. Because one of the pic dapat top 5 utk kategori fotogenik sempena competition floria2014 baru ini. So kami dapat saguhati..jadi lerr kann.

MasyaAllah cantik nyer bunga ini termasuk saya..:)
cute tak saya??
nak tanam pokok ni kat umah
pose kids yang tak menahan..:)
penat nak rehat jap
sempat main dlu
tak de jentik2 ke kt dlm ni ibu..kid ask me
Hakeem melihat gelagat abg and kakak yang agak poyo..hihhi
Hakeem nak try main game



Dania posing tak abis2

Haikal penat tunggu dania yg tak abis nak pose
This pic yang dapat top 5

Ahad, 14 September 2014

Raya Pertama 2014 Buat Hakeem

Tiba baru rase nak update pasal raye thn 2014 ni walaupun dah nak jumpa raya haji pulak. Tahun lepas berempat memboyot membawa perut tapi tahun ini sudah berlima. Ini la budak yang ibu usung perut itu, sudah setahun umonye. Dah sambut besdaynya pada 27/8/14. Keep always smart sayang moga menjadi saham yang bermakna buat ibu dan ayah.


 Masa umo sebulan. Bambam giler
 This time hakim tak nak pakai kopiah letak je dia baling.....ini kopiah turun temurun dari arwah aki
 "Akula pemyambung warisan" besdayku disambut dalam bulan kemerdekaan
 Gelagat dua pasangan kembar tak seiras yang x reti duk diam di rumah tok yang
We

Impian Ke Guilin

Last month ade tengok rancangan travelog ke Guilin, China. Memang Guilin salah satu tempat yang menarik perhatianku sebab suasana yg classy, calm dengan scenery yg sangat  cantik dan mendamaikan. Ia ibarat salah satu tempat yang dikenali "life of heaven" syruga dunia. Guilin juga merupakan tempat yang sering menjadi pilihan pembuat filem sebagai lokasi untuk filem bercorak pengembaraan sebab ia sangat klasik. So aku berimpian untuk sampai ke sana. So Guilin wait for us. personal loan











Rabu, 3 September 2014

Hadis Tentang Kebangkitan Islam Akhir Zaman

Cerita Dari Puan Lina Karim


Untuk pengetahuan, website Imam Besar Kuwait, Imam Misyari Rashid yang saya kongsikan linknya didalam blog saya untuk pembaca saya mendownload bacaan alquran itu pun telah di 'hack' oleh mereka dimana kalau sesiapa hendak mendownload Nasyid Popular Talaal Badrul Imam Masjid Besar Kuwait ini, klik di link tersebut akan keluar video lucah! Nashid yang tidak merbahaya dan tidak mengusik mana-mana pihak pun di hack inikan pula perkara yang mengundang kontroversi. Dan pembuat video-video tentang komplot orang bukan Islam bagi menjatuhkan Islam dalam siri 'The Arrivals' pula di ugut bunuh.
Emm.. macam-macam. Website saya yang asal pernah down selama lebih seminggu menyebabkan saya panik. Samada ada kebetulan atau ada tangan halus, wallahualam. Tentang video saya yang saya ceritakan itu, saya mengambil masa hampir 2 bulan melakukan research dan pembacaan sebelum menghasilkannya. Untuk menggantikan video tersebut dan bagi menyebarkan isi kandungnya kepada Dalina, saya tuliskan hadis sahih yang digunakan dalam video tersebut dibawah.
Dari Abdullah bin Mas’ud dia berkata: “Ketika kami berada di sisi Rasulullah SAW, tiba-tiba datang sekumpulan anak muda dari kalangan Bani Hasyim. Apabila terpandang akan mereka, maka kedua mata Rasulullah SAW berlinang air mata dan wajah baginda berubah. Aku pun bertanya, “Mengapa kamu bersedih?” 
Baginda menjawab, “Kami Ahlul Bait telah Allah pilih untuk kami Akhirat lebih dari dunia. Kaum kerabatku akan menerima bencana dan penyingkiran selepasku kelak sehinggalah datang suatu kaum dari SEBELAH TIMUR dengan membawa bersama-sama mereka panji-panji berwarna hitam. Mereka meminta kebaikan tetapi tidak diberikannya. Maka mereka pun berjuang dan beroleh kejayaan lalu diberikanlah apa yang mereka minta itu tetapi mereka tidak menerima sehinggalah mereka menyerahkannya kepada seorang lelaki dari kaum kerabat­ku yang memenuhi bumi dengan keadilan sebagaimana ia dipenuhi dengan kedurjanaan. Siapa di antara kamu yang sempat menemuinya maka datangilah mereka walaupun merangkak di atas salji. Sesungguhnya dia adalah Al Mahdi.”

Diharap kita dapat meneliti apa maksud yang tersirat dan tersurat pada kita dan anak-anak kita pada hadis tersebut dan supaya ia  lebih membangkitkan semangat kita semua untuk terus istiqamah dalam mendidik anak.


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa