Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 26 Mei 2014

Mother's Day

Bercerite mengenai hari ibu walaupun sudah beberapa minggu sudah lepas and nak jumpa hari ayah pulak. Tapi ada sesuatu yang menggeletek hatiku terutama anak bujangku haikal.Sebelum hari ibu dia ada bagi tau haikal ada misteri nak bagi ibu tapi nanti sebab cikgu da amik sebab cikgu nak letak plastik meaning laminate. Ok "Im waiting".

Bila cikgu dia bagi then die tunjuk kat aku "ini dia ibu misteri utk ibu" memang die suka guna perkataan misteri sepatutnya org selalu sebut surprise or kejutan. Memang penuh tanda tanya tengok book mark yg haikal buat tu puas pikir apa 'y.a.d.s.e.u.t' ape tu memang misteri betul la. Pastu dia cakap dia tulis terbalik baru perasan word 't.u.e.s.d.a.y' ...hahaha. So tertanya balik kenapa tuesday kenapa bukan word lain contoh "selamat hari ibu" or "happy mother's day".

Then baru dia explain sebab tuesday tu hari ibu meaning hari ibu jatuh pada hari selasa tuesday tu la. Hehe..memang sangat kelakar pemberian haikal tahun ini utk hari ibu.
Dania pulak pun da siap bagitau nak bagi sesuatu buat ibu tp teacher amik dlu sebab nak balut plastik. Memang masa amik dia dari sekolah hari itu terus dia wish selamat hari ibu memang teacher dah ajar camtu kot. Very sweet my doter.....


Khamis, 22 Mei 2014

Salmon & Rice Salad Resepi Ibu Berpantang

Salmon contains omega 3 essential fatty acids which are great brain boosters. This rice salad is a healthy meal all in one dish.

Ingredients
  • 300g salmon fillet
  • A knob of butter
  • 200g long grain rice
  • 200g frozen garden peas
  • 1 red pepper, finely diced
  • ½ cucumber, peeled, seeds removed and diced
  • 1 small bunch spring onions, finely sliced
  • 2 tbsp flat leaf parsley, chopped
  • 2 tbsp dill, chopped
  • 2 tbsp chives, chopped
  • 2 tbsp olive oil
  • 3 tbsp rice wine vinegar
  • 1 tsp runny honey
  • salt and freshly ground black pepper
Method
  1. Pre heat the oven to 180°C / 350°F
  2. Put the salmon fillet onto a piece of foil on a baking sheet with a knob of butter.
  3. Seal the foil to look like a parcel, and cook in the oven for 15 minutes until cooked through.
  4. Remove from the oven and leave to cool.
  5. Alternatively you could cut the salmon into chunks, put it into a saucepan and poach in fish stock over a medium to low heat for about 7 minutes or until the fish flakes easily with a fork.
  6. Cook the rice in boiling salted water, add the peas 4 minutes before the end of the cooking time.
  7. Drain and refresh in cold water.
  8. Measure the remaining ingredients into a large bowl.
  9. Add the cooked rice and peas, then flake in the cold salmon and any juices from the foil.
  10. Season well, then cover and chill for half an hour before serving.

Redbull Air Races

Last saturday aritu iaitu 17 Mei 2014 ade air races kat Putrajaya bawah anjuran redbull punyer. Memang dah lama kids excited nak tgk pertunjukkan planes since they're watching cartoon movie cite "planes" kt alamanda masa aku peknenkan Hakim.



 see...not bad ape view utk org tiket free

Oleh sebab tiketnya sgtla mahal kalau utk tengok sorang boleh la kot tapi we decided nak tengok jugak memang ayah find out best port terbaik punyer khusus utk pemilik tiket free. So we all tengok kt area tasik dekat lakeview cyberjaya. Ok what dari view situ masih clear sangat.

 
pose danish haikal ..die yg terlebih2
So kira not badlaa..kids pun puas hati siap melompat-lompat lagi tengok pertunjukkan planes. Bila dah boring diorang mulala kutip2 daun, batu then baling dalam tasik so ape lagi balik lepas tu. Tu la schedule utk last weekand.


at last duk tengok rumput..pokok..kutip daun and baling batu....

Rabu, 21 Mei 2014

Infused Waters

Ini salah satu resepi utk breastfeed for mum. It is important to drink plenty of fluids when breastfeeding, but try to avoid sugar filled fizzy drinks and caffeine

Bahan-Bahan
Limau Nipis, Timun dan Pudina

-1 limau nipis, dihiris dengan nipis
-7.5cm kepingan timun, dihiris memanjang dan halus
- 2 tangkai pudina segar
-1.5 liter air
----------Penyegar Citrus (limau) 
- 1 biji limau nipis dihiris  nipis
- 1 biji lemon dihiris nipis
- 1 biji oren dihiris nipis
- 1.5 liter air 

-----Cara-Cara
------utk kedua2 rasa
1-Buah-buahan yg dihiris nipis itu diletak dalam 1 jug air (atau bahagikan kpd 2 jug kecil) 
2-Biarkan semalaman dan kacau sebelum disediakan 

Ahad, 18 Mei 2014

Mahkota Pada Hari Kiamat

Anak merupakan Anugerah Allah Mereka juga adalah Amanah Allah. Sudah jelas juga didalam al Quran... mereka merupakan Ujian Allah
Anugerah, Amanah dan Ujian itulah yang berada ditangan kita Akhirat kita nanti bergantung kepada bagaimana kita 'mengurus' Anugerah, Amanah dan Ujian ini.
Syurga amatlah mahal dan perlukan usaha dan tindakan kita di dunia  sebelum menjejakkan kaki ke negeri akhirat yang kekal abadi. Kita amat bertuah, kerana dilahirkan dalam Islam. Namun biarlah Islam sebenar-benarnya dan jangan hanya pada nama. Al-Quran pula adalah petunjuk untuk kita menuju ke Syurga Idaman Itu
        خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ                      
 “Sebaik-baik kalian adalah orang yang belajar
Al-Qur`an dan mengajarkannya
(Hadis Riwayat al-Bukhari)

 “Sesiapa membaca al-Quran dan beramal dengan apa yang terkandung
dalamnya maka 
kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota padahari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari , sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah-rumah kamu di dunia ini”.
(Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Apakah, kesibukan kita di dunia yang sementara ini menyebabkan kita mengabaikan kehidupan kita yang kekal di akhirat nanti? 






lina karim

Khamis, 15 Mei 2014

SeLaMaT HaRi GuRu...


Hari ini 16 Mei 2014, semalam penat melayan kids denga projek art diorg sempena hari guru. Habis satu rumah bersepah dengan kertas guntingan dan mcm2 lagi.Rasenye nyamuk pun tak ingin nak dtg tgk keadaan kesepahan itu..huhuh. Mata aku da bengkak tapi layan kan laaaa. Tiba2 ayah buka request sape nak buat mug or fridge magnet so mereka apa lg sibuk suh aku google kt tenet design2 yg best2 utk deco kt mug and fridge magnet. Memang penat melayan kehendak mereka yg besar dengan cara besar yg baby dengan ragamnya. Takpe yg penting kids happy penat sket2 biasala cuma yg stress keadaan kesepahan itulaaa.
Decorative utk design fridge magnet

Antara design yang dipilih oleh kids


First Food "Puree"



Before this ade yang email aku tanye ape first food utk baby bila da start 6 months. So aku cite start dengan puree before aku bagi porridge ia utk biasakan perut baby dengan solid food sebab sebelum ni baby minum susu ibu jer kan. So before 1 week hakim 6 months aku bagi puree. Lagipun puree kita boleh wat plain tanpa ape2 campuran so wat banyak2 puree kurma, kiwi, potato, pisang, epal, and labu semuanya banyak khasiat sesuai utk baby.

 
Aku blend all fruits tu  like, banana, apple, pumpkin, kiwi, kurma then letak dalam freezer because puree pun sama dengan susu ibu kalau letak dalam freezer (sejuk beku) boleh tahan sehingga 6 months. Aku beli cups kecil-kecil for baby yang boleh dipanaskan dalam oven very simple for prepare.

 Kak nia sediakan puree utk hakim...potato blend plain with susu ibu + habbatus sauda

Ada yang tanya ok tak dengan perut baby, so far aku bagi hakim ok jer boleh terima tiada masalah lagipun macam puree kurma and labu tu pemakanan sunnah banyak benefit utk perkembangan minda dan kesihatan baby.
See..Alhamdulillah Hakim membesar dengan sihat

Jumaat, 9 Mei 2014

Petua Untuk Anak Selsema

Since dah anak tiga utk kids yg ketiga ada pengalaman sket la menangani isu2 permasalahan selsema specially for baby.Alahamdulillah my baby Hakim dapat pengasuh yang memang seorang yang sangat mengasihi baby and kids. Macam2 juga petua dari pengalaman dia jaga baby and kids dia share dekat semua ibu yang anak bawah jagaanya.

Contoh kalau anak selsema memang my nanny tu akan terus sapu kunyit hidup kat batang hidung anak supaya selsema cepat kering sebab kunyit menyerap cecair, so kadang2 bila amik my baby terkejut gak tengok awat muka anak aku cam kuning semacam kan rupanya kunyit. Tapi itu tindakan efektif my nanny yang kupanggil Umi. Even my baby batuk die terus bancuh madu dengan air zam2 untuk anak sebab dia kesian tengok baby tu bila sukar nak minum susu sebab batuk dan selsema. Itu la tindakan drastik my nanny. Terbaikk mak....




So aku amalkan bende ni walaupun memang da tahu tp sebelum ni memang jarang buat. Ianya salah satu pencegahan awal agar virus selsema dan batuk tidak terus merebak.

Then satu amalan aku sebab aku full #bf aku makan vitamin C aku amik yang brand shaklee sbb ia organic dan tahan dalam 3 bulan very save. Bila kita makan vitamin C secara tak langsung beri sedikit sumber nutrient dalam susu badan yang kemudian disalur pada baby. So kadang2 bila tengok hidung die berair esoknya kering lepas nyusu. Ini salah satu petua dan amalan yang bagus bukan hanya untuk diri sendri tapi juga baby specially ibu yang full breastfeed.

Satu lagi aku selalu buat bila nampak my baby selsema aku letak balm yang brand tropika ianya bagus sebab kandungan kelapa dara buat my baby selesa bila tidur sebab ia boleh cairkan kahak. So para ibu boleh mencuba. I'm just sharing mana yang terbaik untuk our baby and kids .

Rabu, 7 Mei 2014

Frozen


Frozen satu fenomena baru dalam cite disney sebab lagu2 dalam cite tu best2.Sana sini dengar kids nyanyi "let it go" walaupun tak sama asal bunyi  sama mereka hentam saja nyanyi siap gaya2 badan dan tangan lagi. Then cite memang beri pengaruh baik dalam hubungan adik beradik..."i love my sister"(new trend).

Cuma adala sket2 kurang sesuai adegan anna and prince hans tu. Dania and Haikal da sibuk cakap mereka jatuh cintala...bercinta macam2 la tapi still boleh cover sebab tak banyak sangat sebab ia lebih kepada kasih sayang antara adik dan kakak.

Dania n Haikal dah tengok tengok cite ni adala dekat sepuluh kali...tak tau la berapa kali la mau pasang. Before this ada jugak cite-cite disney cenggini yang diorang favourite mcm banana, smurf, planes, turbo, rio, nuts macam2 lagi, memang diorg akan tengok lebih sepuluh kali tak tau ler nak halangnya tapi if bagi impak yg bagus why not... its ok. Macam cite frozen banyak kali diorg tengok then one day aku bawak cite ni in malay version.

So masa diorg tengok in malay version diorg translatekan in english sebab dah byk kali tengok dalam bi. kan Secara tak langsung mereka paham maksud words tersebut. Satu perkara yang bagus so lepas ni kalau diorg nak tengok cite-cite macam ni ni kena cari bm dan bi boleh improve. Contoh wake up- wake up meaning bangun-bangun..go away meaning pergi...come on-come on meaning cepat-cepat(jom)...again meaning lagi... Very good for kids to learn English


Selasa, 6 Mei 2014

Danial Hakim now *8 months

Alhamdulillah..woww my 2nd hero da 8 months. My kids sorang nie memang kelakar tul budaknya boleh setiap hari buat selamba je bila ibu menjerit, marah2 smpai nak nangis time die start wat nakal, agaknya klu ibu mengilai pun still cool kot. Very the chicky boy. Now die dah pandai berdiri then boleh tunjuk eksyen pegang sebelah tangan jer bila berdiri. Bulan depan Umi die cakap yang mengasuh my kids  Hakim boleh jalan kot. Kalau 9 months boleh jalan lagi pantas dari kakak Nia.
For parent info dalam fasa anak menganjak ke usia setahun better guna flash card utk pendedahan awal belajar sangat effective tryla. Because he can learn, can compare the different sound each other specially belajar huruf hijaiyah.





Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa