Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Rabu, 18 Disember 2013

Celebrate Haikal's Besday di CE



This year tahun akhir Haikal di CE because next year da standard 1 so ibu & ayah decide celebrate besday haikal di CE bersama kawan2 die yang lain. Before celebrate dania yang pack2 doorgift dalam plastic untuk dibahagi2 pada kawan2 haikal dia lak yang terlebih sibuk siap simpan untuk kawan-kawan die juga.





Selasa, 26 November 2013

My 2nd Hero Muhammad Danial Hakim



Pada 27/08/13 pada jam 6.21 pagi lahir putera keduaku dan anak ketiga yang diberi nama Muhammad Danial Hakim bin Hasnan. Kelahiran ketiga ini ahamdulillah berjalan lancar. Kubersyukur ke hadrat Allah dengan kurniaan dan anugerah yang tidak ternilai ini. Sekarang anak ibu dan ayah sudah tiga selang bunga alhamdulillah syukur tidak terhingga kerana ketiganya sihat dan sempurna.Kini ibu ada satu jantungku satu hatiku dan satu jiwaku ketiganya adalah nyawaku.........

Rabu, 14 Ogos 2013

Erti Raya Buat Kids (2013)


Raya 2013 have something special for kids to learn maybe sebab da besar sebelum ni kecik lagi mungkin semangat raya tidak seperti sekarang. Dania n Haikal siap menyanyi2 lagu raya sepanjang masa. Dania mula tunjuk her feminine attitude sebelum agak ganazzz sket sekarang suka tolong ibu di dapur...suka menyibukk nak tolong itulaa..inilaaa....




















Rabu, 31 Julai 2013

Menambah Susu Badan Tanpa Booster

Berikut adalah makanan yang membantu hasil susu ibu lebih meriah daripada biasa:

1) munchy's cream crackers
2) v soy multigrain
3) kue teow kungfu
4) gardenia wholegrain
5) jacob weetameal
6) oat
7) milo
8)susu
9) tempe
10) tauhu
11) telur
12) seafood seperti ketam, udang, sotong, ikan
13) sayur berwarna hijau gelap seperti ulam, sawi, kailan
14) kekacang seperti almond
15) makanan kering seperti kismis & kurma
16) makanan panas seperti halba, madu & black pepper
17) horlick
18) munchy's oat krunch
19) air suam
20) oligo
21)barli
22)vico
23)nestle fitnesse cluster
24)muchy’s cracker sandwich
25)masimo (sandwich loaf with wheat germ)

Perkongsian

Mama Arisya

Doa Untuk Elak Lupa

Doa Nabi untuk elak mudah lupa

Rasulullah SAW pernah membaca doa ini apabila turun 10 ayat pertama surah al-Mukminun,
iaitu: “Allahumma zidna wa la tanqusna wa akrimna wa-la tuhinna wa a’tina wa-la tahrimna
wa aathirna wa-la tu’thir 'alayna wa-‘rdina
wa ‘rda ‘anna.”

Mengajar Anak Menangis dan Khusyuk

Sudah hampir ke penghujung Ramadhan kita semua. Rasa sangat pantas masa berlalu. dalina pergi bertarawih tak? Jika bertarawih, jangan lepaskan peluang untuk bawa anak sekali ke majlis yang akan menunjukkan pada mereka tentang ibadah kita sebagai orang Islam pada bulan Ramadhan. Ingat, mereka lebih kuat belajar daripada apa yang mereka lihat ibubapa terutamanya dan orang sekeliling mereka lakukan berbanding hanya belajar dari buku bila dewasa nanti. Jika mereka lihat kita melakukan tarawih ketika mereka kecil lagi, InsyaAllah bila mereka dewasa nanti, ia adalah rutin yang tidak akan mereka lepaskan setiap Ramadhan. Tidaklah mereka menjadi remaja yang liat hendak ke surau atau masjid nanti. Di tempat saya, ramai remaja termasuk kanak-kanak melepak di luar surau atau masjid sambil menunggu moreh (jamuan) dihidangkan selepas habis bertarawih kemudiannya. Tidak rasa mahu bersama melakukan tarawih lagi. Semoga hati mereka akan dibukakan oleh Allah untuk bersama kami satu hari nanti. Ia lebih baik dari mereka yang hanyut dengan cerita siaran TV dirumah hingga anak mereka tidak melihat dan tidak tahu adanya umat Islam bertarawih di bulan Ramadhan.

Bagi saya dan anak-anak saya pula,  telah banyak masjid kami pergi untuk bertarawih pada tahun-tahun sebelumnya, namun surau di dalam kawasan tempat kami tinggal juga adalah pilihannya. Surau ini adalah madrasah kedua anak-anak saya selepas dirumah. Disinilah anak saya Danish dan Dania belajar bersolat Tarawih ikut-ikutan tanpa dipaksa ketika umur mereka 4 dan 6 tahun lebih masing-masing. Pada tahun ini, solat mereka semakin sempurna sehingga ada yang menegur mereka bersolat lebih bagus dari yang lebih dewasa umurnya.

Semuanya kerana hidayah Allah. Allahlah yang melatih mereka. Allah gerakkan hati mereka untuk ke surau. Setiap malam mereka bersiap untuk ke surau lebih awal dari saya yang selalunya siap kemudian kerana mengemas meja yang bersepah dengan juadah berbuka puasa sebelumnya. Allah gerakkan hati mereka untuk solat dan saya percaya ada pelbagai lagi pelatihan untuk mereka dalam rancangan Allah. Mana mungkin saya dahulu dapat memaksa anak umur 3 tahun untuk ikut solat SUNAT Tarawih sedangkan solat fardhu itu pun perlu disuruh pada umur mereka 7 tahun? Alhamdulillah mudah tugas saya mengajar anak saya bersolat sebelum umur mereka 7 tahun. Mereka tahu dan telah pernah melakukan solat sunat tarawih, dhuha, hajat, tahajjud dan witir pada umur ini. Bila diingatkan kembali, pada umur ini saya dulu tidak tahu apa itu solat wajib pun!
Langkah seterusnya adalah melatih untuk mereka khusyuk dalam solat. Ia bukan suatu perkara yang mudah dan saya sendiri masih tidak tahu caranya dan terfikir-fikir bagaimana untuk melatih mereka kearah itu. Secara fizikalnya mereka kelihatan khusyuk kerana saya pernah terlihat ada kanak-kanak nakal yang sebaya mereka yang mengusik cak-cak ketika mereka solat, mereka tidak mengalihkan pandangan mata dari tempat sujud mereka. (Saya pula yang tak khusyuk ketika itu kerana memerhatikan mereka. Haha..).
Di surau, imam yang sama yang mengimamkan untuk solat waktu dan solat tarawih kelihatannya lebih tersentuh ketika membacakan ayat-ayat al Quran pada tahun ini. Sudah beberapa kali imam tersendu dan menangis ketika melantunkan ayat al Quran. Setelah selesai, Darwish yang sukar menangis berkata.. “I feel my heart is crying when the ustaz read that ayat’ Dania pula berkata, I almost cry mom’.. dan akhirnya mereka perpandangan antara satu sama. Saya pula berkata.. It is OK to cry when you hear the Quran although your are a big strong man one day. Umar Al Khattab did that and a lot of Allah’s fighter did that! It shows that you are closer to Allah and Allah give you special attention because you are willing to open up your heart for his words to sync inside you. If you want something from Allah, ask at that very special moment. That is the time where  whatever you wish for, Allah will realized it for you. Darwish menyambung,”Can you tell me the full story that make the Ustaz cry just now?. I did not memorize that surah yet!
Itulah salah satu manfaat mengajar mereka menghafal al quran. Mereka tahu surah apa dan jika tidak tahu mereka berminat untuk menghafalnya dan mengetahui ceritanya. Siapalah yang memberi perasaan itu pada anak-anak saya kalau tidak Allah. Saya cuma membawa mereka ke surau sahaja. Kerja seterusnya adalah kerja Allah. Hati mereka yang mahu bersolat dan imam itu yang membawa bacaan hingga menangis bagi memberi pengajaran pada anak-anak saya adalah kerja Allah. Ia untuk anak saya mendengar dan melihat tangisan orang yang khusyuk dengan al Quran dan solatnya.  Semoga anak saya mengenal erti khusyuk yang sebenar pada suatu hari nanti.

Perkongsian Cerita
Lina Karim..

Isnin, 1 Julai 2013

Sepang Circuit 2013 F1







Ahad, 16 Jun 2013

Swimming Times @ Pusat Air Putrajaya

Last Sunday iaitu semalam 16/6/13 Ayah bawak Dania n Danish Haikal pergi swimming. Da lama sgt diorg nak pergi bukan tak pernah main yg free kt presint 9 & presint 11 tu. Dan bukan tak pernah bawak diorang swimming kat waterpark macam kat Waterworld, Wetworld, Sunway Lagoon, Wonder land, Gambang Waterpark, A Famosa Waterpark dan macam2 lagi tp semalan nak register terus utk diorg kelas renang. Menurut Haikal swimming time 1st episod..........





Isnin, 27 Mei 2013

Coloring Contest @ Festival Belia

Festival Belia 2013 Dania & abgnya masuk pertandingan mewarna. Pertandingan tu boleh parent tolong tapi Dania dengan Haikal tak bagi takut nanti lukisan jadi tak elok kalau ayah dan ibu tolong. Budak2 lain semua orang dewasa tolong tapi diorang tak nak. Tak per la give more independent to my kids.......excited betul diorang.Haikal suka sangat dapat masuk pertandingan mewarna anjuran pasukan bomba sebab bomba yang pernah selamatkannya suatu ketika dulu. Alhamdulilah at last dapat la saguhati...ok la tuh yang penting diorang enjoy..









Kedatangan Baby Shower





InsyaAllah bulan Ogos 2013 Danish Haikal & Dania bakal dapat adik. Mereka berdua dah tak sabar menanti siap meneka baby boy or gurl. Setiap hari tanya bila baby nak kuar. Masing-masing dah bagi nama yang sesuai untuk adik mereka. Now my pregnancy is coming to 7 months. Antara amalan pemakananku waktu pregnant....




Rabu, 22 Mei 2013

Mothers' Day 2013

Terima kasih buat anak2 ibu buat card yand comel & cute.Siap cakap surprise lagi ..Haikal cakap ada sesuatu untuk ibu. Tahun lepas 2012 buat untuk ibu tapi lepas tu diorang amik semula buat main.....


 Kad dari Haikal

 Kad dari Dania

Selasa, 21 Mei 2013

Boling @ USJ

Ayah ada tournament so training kt USJ bawak Haikal & Dania. Tp diorang bisala banyak mengacau jer sampai berguling2 kt situ....

 Macam paham jer Danish tengok mata ayah dapat....
 Tahap kebosanan yang serius sampai berguling2...

 Lapar...
 Supportive son....
Dania sibuk tunggu bola....

Graduation Day Anak2 CE 2012






 Persembahan Danish Haikal pada hari Graduation Day
2012 yang berlangsung akhir tahun lepas Disember 2012


 Dania setia menanti abang...sebab tak de geng nak bergaduhh...
 Lapar giler ...lps buat persembahan....





Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa