Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Isnin, 25 Jun 2012

Smoothie IQ



Smoothie IQ

‎- 200gm kurma,
- 100gm kismis,
- 100gm serbuk badam,
- semangkuk plain yogurt asli,
- 5 sudu madu,
- 1 biji lemon (hirisan lemon)
‎- ais
kesemuanya diblend




Dr Fazley

Jumaat, 22 Jun 2012

SuKaneka Anak CE

Sukan Tahunan Cemdekiawan Educare Daniah Haiqal my hero rumah hijau (anak2 pak belalang) & my princess Dania Hadijah rumah merah (little lady birds). Seronok tengok diorang bermain. Awal2 pagi dah bangun sebab tak sabar nak bersukan.




 Dania masuk pertandingan menolak bola gergasi bagi kategori umur 3 tahun dapat no 1










 Tak sia2 Haiqal berlatih lari dalam sarung bantal di rumah dia dapat tempat ke 2 bagi kategori umur 5 tahun "lari dalam kain pelikat"...hehehehhe










What I feel here sangat berbangga bila anak2 ku buat sesuatu dengan bersungguh2 dan melakukannya dengan sebaik yang  boleh. Begitula perasaan yang sama yang dirasai oleh ma dan arwah abah bila melihat kejayaanku. Ma dan Arwah Abah aku kini sudah menjadi ibu dan aku punyer perasaan yang sama juga.

Khamis, 14 Jun 2012

Permakanan Dari Bayi


Makanan HALAL mmg sgt dititik beratkan. Maka boleh disimpulkan bahawa sumber makanan serta kehalalan makanan tersebut adalah sangat penting untuk penjagaan otak. Makanan yang tidak halal menggelapkan hati dan menumpulkan daya ingatan. 

Terdapat 9 resepi yang dikongsikan dari Puan Lina ibu Darwisya dan Darwisy


 1) Kacang Badam (Almond)
Ia terkenal kerana kandungan minyaknya. Ia juga makanan yang diwajibkan untuk para hufaz dari negeri Timur Tengah. Saya juga diberitahu, orang Yahudi membiasakan anak mereka meminum susu badam suam pada setiap hari.

2) Kismis
Bahan ni memang orang kita dah kenal kebaikkannya hingga mereka boleh gelar kismis Minda.

3) Minyak Ikan
Saya guna jenama Pristin kerana kandungan Omega 3 - DHA dan EPAnya yang paling tinggi di pasaran Malaysia iaitu 5 kali ganda dibanding dengan yg rendah. Saya rasa semua ibu2 tahu akan kegunaan minyak ikan dalam membentuk otak bayi sebelum bayi lahir lagi.

4) Kurma
Ia satu buah yang tercatat dalam sejarah dimana Saidatina Maryam 'Alaihissalam ketika mahu melahirkan Nabi Isa 'Alaihissalam dirakam di dalam Al Quran;
'Dan gegarlah kearahmu batang pohon kurma itu, supaya gugur kepadamu buah kurma yang masak, maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati dari segala yang merungsingkan. Al Quran (17) Surah Maryam (Ayat 25-26)

5) Madu
Madu kaya dengan fruktosa iaitu gula ringkas yang boleh diserap terus ke dalam darah untuk memberi tenaga segera. Para penyelidik menggelar madu sebagai agen untuk mencerdaskan otak. Sabda Rasulullah s.a.w. Barangsiapa yang menjilat Madu sebanyak tiga kali pagi setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar (penyakit yang berbahaya) (Riwayat Ibnu Majah)

6) Habbatus Sauda
Sabda Rasulullah s.a.w. "Tetaplah kamu dengan habbatus sauda kerana padanya adalah penawar segala jenis penyakit melainkan as Sam. Para sahabat bertanya "Ya Rasulullah, apakah itu as Sam..? Jawab Rasulullah s.a.w "As Sam itu adalah mati.."


7) Buah Tin
Allah berfirman "Demi buah Tiin dan Buah Zaitun, Demi Gunung Sinai dan Negeri (Makkah) yang dijadikan aman.." Al Quran (95) Surah At Tiin (Ayat 1).

Sabda Rasulullah s.a.w.
Makanlah kamu semua darinya (Buah Tin), sekiranya aku katakan sesungguhnya buah yang turun dari syurga maka aku kata 'inilah buahnya'. Ini kerana buah syurga tiada keraguan. Sesungguhnya ia boleh menyembuhkan penyakit buasir dan mendatangkan manfaat bagi sendi-sendi" Hadis riwayat Abu Daud, Abu Darda, Suyuti

8) Ekstrak Daun Zaitun Olive Oleo
Melancarkan penghantaran nutrien-nutrien dari bahan bahan diatas ke dalam darah dan seterusnya ke otak. Ia juga adalah anti bakteria, anti fungus dan anti virus. Resepi ini tidak memasukkan sebarang bahan awet selain dari ekstrak daun zaitun ini.

Pohon Zaitun adalah pohon yang diberkati seperti sabda Rasulullah s.a.w. "gunakan sari zaitun sebagai lauk pauk dan minyak, sesungguhnya ia berasal dari pohon yang diberkati' Riwayat at Tarmizi dan Ibnu Majah"


9) Air Surah Taha
Air biasa yang dibacakan AlFatihah (1 kali) dan Surah Taha, Ayat 1 - 23, 11 kali. Ia adalah makanan rohani yang akan melembutkan hati kanak-kanak degil dan melancarkan pemikiran mereka. Ia adalah doa Nabi Musa untuk memohon kebijaksanaan. 

Lihat urat2 pada kacang badam.. ia mirip kepada rupa urat-urat otak kita. Ini adalah kejadian Allah untuk memberitahu kita kegunaannya pada manusia.

Badam, Kismis, Kurma dan Buah Tin di blender halus.

Tips : Habbatus Sauda dan Buah Tin di masukkan sedikit sahaja kerana jika terbanyak rasanya jadi kurang enak

Bila dah siap, boleh makan terus, amalkan 2-3 sudu sehari. Kanak-kanak belum banyak gigi pun dah boleh amalkan. Dalam bekas diatas, saya telah masukkan 3 kapsul minyak ikan berkepekatan tinggi.  Rasanya penuh dengan lemak kacang badam dan manisnya madu lebah. Cara mudah untuk memberi makanan sunnah yang banyak kebaikkannya pada otak beserta dengan minyak ikan!

Ekstrak Daun Zaitun dan Air Surah Taha adalah cecair, maka ia bergantung kepada kecairan atau kepekatan yang diinginkan semasa mencampurkannya. Kedua2 ini boleh dibacakan serentak. Semasa membacakan surah ke atas air, pastikan bukan hanya cukup untuk mencampur kedalam resepi ini sahaja. Buatlah lebih supaya ia boleh digunakan sebagai air minuman anak kita. 90% badan kita terdiri dari kandungan air. Air yang baik boleh menyuci dan melembutkan hati dan jiwa mereka. InsyaAllah

sumber: Kisah Darwisy n Darwisya

Rabu, 6 Jun 2012

Robot tuh Pandai Masakk..


Baru2 nie last two week we all anak beranak pegi tgk cite nie sbb ayah dpt tiket free dari bossnyer sbb boss tempat keje ayah ade syer dalam movie nie. Bukan kami sahaja tapi satu ofis ayah kiranya satu cinema tu booked  khusus untuk ofismate die aje. Da la dapat tiket free  utk empat orang popcorn & air pun free juga.Alhamdulillah. Nak jadikan cerita my twins mula2 cam takut jugak sbb cite tu cite action sebelum selalu tengok cite kartun jer tak de masalah. Tapi lama2 diorg enjoy la tgk robot tuh. Quite ok tapi tak bolehla nak challenge cite "Transformer" at least sesuatu yang boleh dibanggakan untuk filem tempatan.


Yang kelakarnya Dania boleh cam hero cite "Mantera" tu Tomok. Last night tengok Master Chef Selebriti Malaysia, tiba2 die jerittt..."Ibu robot tu pandai masak la ibu"heheheheh.......

Ahad, 3 Jun 2012

Cikgu Praktikal CE

Cikgu Nora, cikgu daNia seorang cikgu nia lg x jumpe pic nyer iaitu cikgu As (Cikgu Asmidar)
Cikgu E n Cikgu Fizi, cikgu Haikal. Seorang lagi cikgu haikal cikgu amir xde pic. Haikal selalu panggil tiga2 cikgunyer itu cikgu boy. Bila tanya nama ape cikgu die cakap ntahhhh......Tapi kalau ikut cerita dia tak suka dengan cikgu Fizi cikgu yang pakai spek tu sbb suka marah2 mungkin haikal sangat nakal kot.


Pic jumpa secara tak sengaja masa search  dgn pakcik google tentang psikomotor dan pegerakan kanak-kanak. Ni semua cikgu dari UPSI.....


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa