Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Khamis, 29 Disember 2011

Genting Highlands









This time tahun 2009 pegi Genting pada 15/7/2009 bersempena annivesary kami yang ke 3 tahun Dania masa nie belum setahun lagi Haikal lak blm masuk 2 tahun tengah sangat nakal. Tapi nampaknya mereka sangat teruja dengan suasana sejuk so meaning boleh la fly jauh lg utk tempat yang cold...:D


Isnin, 26 Disember 2011

Cameron Highlands

This a little moment yang sememangnya tak dapat nak dilupakan coz ini la the last time we all jalan-jalan bersama arwah abah @ Aki's Nia & Haikal. Memang sweet memory sangat. Al Fatihah utk arwah abah. Walaupun ke mana pun kami pergi atau bagaimanapun keadaan kami sekarang memori bersamamu sentiasa segar dalam ingatan........

Nie merupakan on the way kami ke Cameron singgah di kawasan kraftangan orang2 asli di sini....





















Haikal dalam dakapan arwah Aki.....









Cube Rubik


My son Danish Haikal 4 years old like playing games that need us  to make match  such as "Pairs Game" , "Jigsaw Puzzle" and anything. He also enjoy playing with  "Rubik Cube" toy. But the problem he always quick to despair, when he can make match at the first level for example he match the first row like blue color. When he want to match others it's difficult so he become give up. One day he got an ideas when he see that one sheets cube can uproot so he decide to throw the cubic so that all sheets uproot then he merge the cubic according to the color matching again......huh my son..:)

Jumaat, 23 Disember 2011

Flight









This first time for Haikal to see Tok Ma n Aki by aeroplane while he was 4 months. This  time we all decided flight balik Besut sebab takutla Haikal buat hal dalam perjalanan lagipun masa ni dia sudah sangat lasak. Then trip balik Besut da makan masa 8 jam so kitorg booked tiket flight. This is really our sweet memory, bila reach kt Arrival kami disambut  Ma dan Abah masa ni arwah Abah masih ada. Mereka tunggu sebelum kami berlepas dari KLIA 2 lagi sebab sangat excited tunggu cucu sulung pulang.....:)

Khamis, 1 Disember 2011

Danish & Dania

This is my son Muhammad Danish Haikal b. Hasnan sangat nakal n banyak songeh..mulut pun bising cam bertih...like father like son.....

This is my daughter Dania Hadijah bt Hasnan sangat lasak..abang  pun boleh kalah dengannya


Experience aku mempunyai sepasang kids aku dapat lihat perbezaan mereka. Si abang lbh suka main, kreatif suka explore benda baru...tp kdg2 cpt give up namun still cepat catch up. Manakala si adik cepat belajar, lebih fokus, lebih suka mendengar then asking dan cpt pick up..Kedua2nya mempunyai kelebihan tersendiri....we love you


Pak Long's Kids

Nie Nur Aina Damia cucu sulung nek ani n tok hashim. Da besar da dia. Lawa sangat macam mamanya


Nie pulak Nur Aina Dalisa anak ke2 Mak Long n Pak Long..cute sgt.....

Mak Ngah's Kids

Nie.. Yasmin Iman nephew Haikal n Nia belah ayah...cute kan....


Nie plak Muhammad Ghazali. Haikal n Nia called baby ghaz. Niece Haikal n Nia. Anak mak ngah n pak ngah yg ke2.






Jumaat, 25 November 2011

Ibu Bapa Kena Terus Terang Dengan Anak

Kebenaran
Apa yang diberitahu kepada anak mestilah perkara yang benar. Ibu bapa jangan menipu anak. Jika ibu bapa tidak tahu jawapan kepada persoalan yang diajukan anak, beritahu mereka bahawa kita tidak tahu dan mengajak mereka mencari jawapannya. Jika ada perkara yang mungkin sukar bagi kita menjawab sendiri oleh sebab-sebab tertentu, minta bantuan rakyat 1 malaysia  daripada orang lain dan beritahu anak perkara sebenar.
Bercakap terus terang dan tepat
Apabila kita bercakap dengan anak, kita mesti menggunakan bahasa yang senang dan cakap terus terang serta tidak berbelit-belit. Kadangkala kita terpaksa memberikan satu-satu jawapan kerana tidak ada masa memikirkannya dan terpaksa membuat satu keputusan yang mengelirukan. Contohnya, anak meminta kebenaran bermain di luar tetapi hari panas, kita terus menjawab , "tidak boleh nanti dikejar anjing". Sepatutnya kita beritahu terus bahawa "tidak boleh hari panas" dan beritahu bahawa nanti akan menyebabkan mereka (anak) sakit.
Sentiasa konsisten dan tepat
Apa saja yang kita terangkan kepada anak-anak atau mengajar mereka, mestilah dilakukan dengan konsisten dan tepat. Pembaharuan boleh diterima oleh anak-anak tetapi jangan membuat pembaharuan tanpa sebab yang munasabah atau tidak jelas.
Rangsangan
Keupayaan adalah asas membina semangat kepada anak-anak manakala kegagalan asas lemah dan boleh mematahkan semangat
Harapan
Wujudkan perasaan positif dan tanamkan perasaan harapan yang tinggi dan jangan berputus harapan kepada anak-anak.

Gunakan bahasa yang jelas untuk bercakap dengan anak.

Berulang-kali 
Anak-anak suka sesuatu yang berulang-ulang. Jika sesuatu itu dilakukan berulang-kali, maka lebih kuatlah pembentukan rangkaian di dalam otak mereka. Namun, elakkan perkara berulang atau pengalaman negatif terhadap anak-anak.

Jangkaan
Ajar anak supaya boleh membuat penentuan atau ramalan atas sesuatu yang terjadi atau apa yang bakal berlaku. Jika membuat sesuatu dengan anak berhenti sebelum anak masih minat dan seronok.

Disiplin/ Undang-undang
Anak tidak boleh dipukul, dicubit atau ditengking. Cara kita mendisiplinkan mereka mestilah diasaskan kepada: maruah yang tinggi, ilmu dan kefahamannya, wujudkan peraturan, terang dan tunjukkan cara, buat sebagai amalan dan menjadi contoh teladan

Kegembiraan
Dilakukan dengan penuh kemesraan dan kegembiraan. Perasaan gembira boleh mewujudkan keselesaan diri yang menyebabkan anak sentiasa riang. Perkataan yang digunakan, lagu-lagu pantun mestilah mewujudkan perasaan gembira. Elakkan perasaan sedih, sayu, pilu merendahkan anak, menghina manusia dan perkara negatif lain. Berikan anak-anak ilmu yang banyak, menjaga diri dan membina kemampuan melakukan banyak perkara yang berguna.

Kecewa
Anak perlu mengalami kekecewaan dalam hidupnya. Kehilangan barang yang disayanginya, perpisahan ibu bapa, kematian dan sebagainya adalah kekecewaan yang akan dihadapi anak-anak. Semuanya mesti dijelaskan kepada anak secara benar dan bantulah anak mengatasi kekecewaan itu.

Teladan
Teladan daripada ibu bapa dan orang lain dalam hidupnya adalah pengajaran yang paling efektif. Teladan yang baik akan meningkatkan ciri yang baik. Teladan yang buruk merosakkan amalan hidup dan kewibawaan anak.

Konsep Downshifting (merendah-rendahkan atau menurunkan semangat anak)
Jangan pukul, cubit dan menghina anak. Elakkan mencari salah, membeza-bezakan anak-anak, menyebut jangan, tidak boleh tanpa sebab dan keterangan dan jangan menggunakan amaran yang marah tanpa sebab serta keterangan kukuh.

Konsep Expansion vs Replacement (Pengembangan lawan Pengambilalihan)
Membina keyakinan diri, maruah dan jati diri




Sumber: Pengerusi Institut Pembangunan Keluarga dan Kanak-Kanak Nury, Datuk Dr Noor Laily Abu Bakar, Bengkel Hak Perlindungan dan Keselamatan Diri Kanak-kanak anjuran Institut Kefahaman Islam (Ikim).

Khamis, 24 November 2011

Mak Usu' s Son (Usu Sri)



Tak sempat nak berblog sangat hari ni banyak pogem nk kena modified. Akhir tahun macam ni la. Ni baby Ammar Firdaus b. Azizul cucu ke-3 tok ma merangkap cousin Nia n Haikal belah ibu yang pertama. Sangat gebus. Dulu masa berpantang anak sulung masa Haikal adik aku la banyak jaga so dia tak da la janggal dapat anak sulung. Memang dia sangat teliti dalam penjagaan baby..top ten la.....

Ni pic aku waktu peknen kan Haikal masa nie 7 months..mantain jer kan....:D



Ni pic Haikal masa 4 months ada rupa tak dengan si Ammar. Tapi Ammar lagi gebus laaaa.............




Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa