Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Ahad, 24 Februari 2008

Petua Untuk Ibu Bapa

Doakan Anak Ketika Menyusu
Ketika menyusu bayi, ibu digalakkan membaca doa yang baik untuk kesejahteraan anak, ayat al-Quran serta harapannya supaya anak itu menjadi orang berguna. Ruang mendoakan anak terbuka selebar-lebarnya ketika menyusu anak. Melalui cara itu, anak bukan saja sihat daripada segi fizikal dan mental, tetapi juga rohani - Dr Robiah Kulop Hamzah, Susu ibu semai kasih, hmetro

Pilih susu terbaik untuk anak anda.
Mengikut turutan, (1) terbaik :
1) susu ibu,
2) susu ibu yang diperah,
3) susu ibu lain,
4) susu formula.
- WHO (World Health Organization)

Pucuk betik untuk tambah susu badan
Air rebusan daun betik muda boleh melancar dan menambahkan susu bagi ibu-ibu yang menyusui bayi mereka dengan susu badan. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari. - Fatan Hamamah, Potensi Tumbuh-tumbuhan Sebagai Ubat-ubatan dan gemini26576.tripod.com, gambar:rimbundahan.com

Menyusu Badan Membuatkan Payudara Jatuh?
Kepercayaan yang mengatakan bahawa menyusu badan boleh menyebabkan payudara seseorang wanita itu jatuh adalah tidak benar. Kajian oleh Pertubuhan Pakar Bedah Plastik Amerika menidakkan dengan kajian terbaru mereka. Apa yang mempengaruhi 'kejatuhan payudara' adalah BMI, sejarah merokok, umur dan saiz bra yang besar sebelum mengandung.

Air susu ibu tidak ada berkahnya
Al Ghazali menyatakan: "Air susu ibu yang keluar dari makanan haram tidak ada berkahnya. Jika terserap anak kecil, maka jasmaninya terbentuk dengan materi yang buruk. Akhirnya perangainya cenderung kepada tindakan-tindakan yang buruk".

Susu Ibu Penyembuh
Susu ibu mampu menyembuhkan kesakitan ringan pada bayi. Bayi yang mengambil vaksin, seelok-eloknya terus diberikan susu ibu selepas mengambil suntikan ntuk melegakan kesakitan pada bayi dan mengelakkan demam.

Saiz payudara
Kapasiti penyimpanan susu ibu berbeza antara setiap ibu. Wanita dengan payudara yang lebih besar boleh menyimpan lebih banyak susu dalam payudaranya dan mungkin dia tidak perlu menyusukan bayi sekerap wanita dengan payudara yang lebih kecil. Namun begitu, saiz payudara seseorang ibu itu tidak memberi kesan kepada keupayaannya meyusukan bayi.

Susu Ibu Melindungi Daripada Asma
Memberi bayi yang belum berusia 4 bulan susu lain selain daripada susu ibu meningkatkan risiko menghidap asma ketika usianya 6 tahun nanti (Dell & To, 2001; Oddy, 2000). Penyusuan susu ibu memberikan perlindungan terhadap asma pada kanak-kanak terutamanya jika kanak-kanak tersebut terdedah kepada asap rokok (Chula et al., 2003). - Jan Riordan, EdD, RN, IBCLC, FAAN, Breastfeeding and Human Lactation, 3rd Ed.

Sebut dengan jelas dan terang
Sebut perkataan satu demi satu dengan jelas dan intonasi yang menyenangkan. Bayi anda suka memerhatikan bibir anda bergerak-gerak bila anda bercakap dengannya. Proses ini penting untuk merangsang kebolehan bayi mendengar dan membezakan bunyi suara. Seterusnya memberi kesan kepada kebolehan bayi untuk membaca dengan baik. - Dr. Maria Montessori

Vitamin untuk Menambah Selera Makan Anak
Ramai ibu berpendapat selera anak mereka meningkat selepas diberi vitamin tersebut. Adakalanya bekalan bahan-bahan seperti lysine, zine, besi, vitamin B boleh meningkatkan seleranya. Kemungkinan ada juga faktor- faktor lain mempengaruhi selera anak dan bukan hanya vitamin tersebut semata- mata. Perhatian yang lebih, insentif serta suasana yang merangsang selera si anak juga turut memain peranan. - Kanak-kanak Yang Tidak Mahu Makan, HamidArsyat.com

200 kali baru lekat
Anak kene mendengar pesan ibubapa 200 kali sebelum pesanan tu melekat dalam mindanya... Jangan jemu pesan kepada anak, setiap hari.. Dato Dr Haji Fadzillah Kamsah

Urut Bayi Anda
Urut bayi anda selepas dia mandi. Gunakan minyak yang sesuai seperti minyak zaitun atau losyen bayi. Bayi lebih 37% mudah lena jika diurut.

Bayi selsema
Jika bayi anda selsema, sapukan minyak pada ubun-ubun bayi ketika bayi hendak tidur. Anda juga boleh menggunakan kunyit hidup yang dipotong melintang untuk disapukan pada pangkal batang hidung bayi.

Anak demam
Jika anak demam, jaram kepalanya dengan air biasa. Lap juga badan anak dengan tuala lembab di leher, ketiak, belakang dan semua pelipat. Pantau suhu badan anak, jika lebih 38 C segera bawa berjumpa doktor. Seelok-eloknya dapatkan termometer digital.

Anak Bijak, dari Kandungan Lagi
Pembentukkan otak yang sempurna bermula dari 4 bulan kandungan. Mutu makanan adalah sangat penting. Protin adalah bahan asas untuk pembentukkan otak. Sumber-sumber protin terbaik ialah ikan, susu, makanan dari kacang soya seperti tauhu, tempe dan lain-lain, ayam, daging dan lain-lain. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Mulai tujuh bulan kandungan makan minyak ikan atau telur ikan yang dipercayai mengandungi DHA satu bahan penting untuk fungsi otak. Tingkatkan makan kaya dengan omega oil seperti sardin dan salmon. - Merancang anak sihat, pintar dan berakhlak mulia, Hamid Arshat.com

Jangan Makan Peria!

ImageWanita mengandung atau menyusukan anak tidak digalakkan memakan peria. Ini kerana bahan aktif dalam peria mempunyai kesan terhadap rahim wanita dan boleh menyebabkan keguguran dan ia juga boleh memasuki susu ibu. - PenawaRacun Jan '07, Pusat Racun Negara, USM

Doa agar anak dalam kandungan dipelihara
" Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.
Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin. dari buku "Amalan ketika Mengandung", Abu Afiqah

Petua supaya parut jahitan bersalin licin
Lepas mandi keringkan betul-betul, sapu vitamin E dan lekat dengan plaster micropore (bleh beli kat farmasi) plaster tu ada lubang-lubang utk pengudaraan. potong pendek-pendek lekat secara vertical. so tak naik isi lebih tu (koloid).

Image Petua Menjarangkan Kelahiran
Untuk menjarakkan kelahiran, campurkan halia sebesar ibu jari diparut, lada sulah ½ sudu kecil ditumbuk, ½ sudu ragi yang telah dihancurkan, sedikit air asam jawa, 1cm lengkuas diparut dan sedikit garam. Minum campuran ini 2 bulan sekali. Lebih baik jika suami juga minum sama.

Asid Folik


ImageWanita yang mengambil asid folik sekurang-kurangnya empat minggu sebelum kehamilan boleh mengurangkan risiko kecacatan pada saraf tunjang dan tempurung kepala bayi sebanyak 70%.
Untuk memastikan wanita mempunyai cukup asid folik, pengambilan sekurang-kurangnya 400 mikrogram asid folik digalakkan sekurang-kurangnya sebulan sebelum memulakan kehamilan. Kebanyakan pil tersedia dalam kuantiti 5,000 mikrogram (milligram), ini juga selamat diambil. 
Bagi wanita yang pernah melahirkan bayi dengan kecacatan di atas, asid folik disarankan diambil sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum memulakan kehamilan. Memandangkan anda tidak dapat menjangkakan bila akan hamil, eloklah memulakan pengambilan asid folik dari sekarang. (Dr. Adilah Ahmat, hmetro)

Personaliti Kanak-KanakPakar kanak-kanak berpendapat perkembangan personaliti bayi bermula dari peringkat janin lagi. Bayi yang baru lahir seperti kain putih bersih. Ia dilengkapkan dengan semua pancaindera dan boleh berinteraksi dengan persekitarannya serta orang sekeliling terutama ibu bapanya. Kebanyakan orang berpendapat bayi yang baru lahir sebagai pasif dan tidak berupaya mengenali ibu bapa serta persekitarannya.

Pada masa kini pakar perkembangan kanak-kanak menjelaskan bayi yang baru lahir sudah berupaya memberi tindak balas persekitaran dan perhatian ditunjukkan orang lain kepadanya. Ramai ibu bapa bertanyakan cara merangsang bayi. Kini jelas prestasi kognitif seseorang bayi boleh dipertingkatkan dengan memberi persekitaran yang penuh dengan rangsangan kepada kanak-kanak.

Stimulasi atau rangsangan ini perlulah ditunjukkan kepada kanak-kanak dari peringkat bayi lagi. Jika diperhatikan kelakuan bayi dalam beberapa hari dilahirkan kelihatan dia berada dalam beberapa keadaan iaitu tidur nyenyak, mengantuk, berjaga, memerhatikan sekitarnya dan menangis.

Keadaan sesuai bagi merangsang bayi ialah ketika masih sedar atau celik. Ibu bapa perlu faham masa sesuai untuk merangsang bayi kerana jika diteruskan tanpa mengambil kira kemampuannya ia boleh memberikan kesan negatif. Apabila bayi asyik memerhatikan wajah ibunya, ibu perlu bercakap dengannya, menyanyi, menunjukkan senyuman gembira atau mencium tubuh bayinya itu. Sewaktu menyusukan bayi boleh digunakan untuk merangsang bayi. Perkataan seperti “anak mak cantik’ dan “anak mak sayang” boleh digunakan bagi tujuan itu.


Ibu bapa digalakkan berbual dengan bermesra dengan bayi sewaktu dimandikan atau lampinnya ditukar. Jarak mata bayi dengan wajah ibunya ketika menyalin lampin sungguh sesuai untuk berinteraksi antara bayi dan ibu. Sambil menyalin lampin gunakan perkataan indah untuk merangsang minda bayi seperti “ cantiknya anak ibu” dan “wanginya anak ibu”. Bahasa digunakan ibu bapa setiap hari dapat membentuk minda bayi membentuk bahasanya. Ibu bapa perlulah faham mereka seharusnya memberikan perhatian terhadap perkembangan bahasa bayi dan membantunya dengan berbual mesra.

Bahasa penting untuk seseorang mempelajari keadaan sekelilingnya kerana melaluinya kanak-kanak boleh melafazkan kehendaknya, bertanya, meminta dan mengeluarkan pandangan berhubung sesuatu perkara. Bayi yang selalu menangis tentu kurang berkebolehan menerima persekitaran serta orang sekelilingnya. Ada ibu bapa yang membiarkan anak menangis sendirian dan cara itu perlu dielakkan. Sebaiknya, ibu bapa memujuk dan memahami apakah yang diperlukan anak mereka atau mendodoi dengan mesra.Bermain dengan bayi amat digalakkan. Jarinya boleh dicium dan kedua tangannya ditepuk supaya mindanya terangsang serta berasa gembira.

Selain itu, persekitaran bayi boleh diperkayakan dengan melakukan pelbagai bunyi menarik seperti lagu dari peti muzik atau gambar berwarna warni. Malah muzik klasik cukup banyak memberi impak yang besar untuk perkembangan kognitif dan bahasa bayi. Seorang profesor muzik di Kolej Muzik Kunitachi, mengatakan muzik klasik adalah penting untuk membesarkan anak-anak.Berdasarkan kajian-kajian yang dijalankan, muzik tersebut mempunyai tiga kesan positif untuk ibu dan bayi yang dikandung. Pertama, muzik klasik membantu menghasilkan gelombang alpha otak yang mana kita memilikinya ketika sedang santai atau merasa selesa. Oleh kerana janin amat dipengaruhi oleh keadaan ibu, rasa relaks, tenang dan selesa semasa mendengar muzik klasik akan memberi kesan positif kepada bayi juga. Kesan positif kedua ialah muzik klasik turut membantu perkembangan otak janin kerana ia boleh mendengar termasuk di dalam air. Jadi, sekiranya kita memainkan muzik untuk janin, ia akan memberi ransangan kepada otak untuk berkembang dengan lebih baik.Kesan ketiga pula ia membantu ibu mengeluarkan lebih banyak hormon yang diperlukan oleh janin mahu pun diri sendiri.Malah, kajian terbaru juga mendapati muzik klasik adalah antara jalan yang paling sesuai untuk bayi bersedia dengan masa depan.

Memberikan makanan berkhasiat yang berkualiti untuk perkembangan kognitif dan bahasa bayi Kajian Prof Mark Rosenweig dari U.C.L.A dari, menunjukkan ramisaraf dendrit boleh digalakkan pertumbuhannya. Samalah halnya dengan pokok yang boleh menggalakkan pertumbuhan ranting-ranting dengan memberikan zat makanan dalam bentuk baja, maka ramisaraf dendrit yang menyerupai ranting-ranting pokok itu pun boleh digalakkan tumbuh subur dengan memberikan zat makanan yang disebut nutrien saraf. Nutrien saraf merupakan zat khusus untuk tujuan menggalakkan ramisaraf dendrit tumbuh subur.

Menurut Dr W.H Schuessler, seorang pakar biokimia bangsa German menyatakan bahawa saraf di otak memerlukan beberapa nutrien atau zat tertentu untuk dapat berfungsi dengan sempurna. Nutrien atau zat yang sesuai untuk otak ialah jenis garam tisu biokimia. Setelah menjalankan kajian mengenai fungsi otak dan hubungannya dengan makanan.

Pergerakan dan persekitaran mendedahkan ibu dengan kuman yang boleh memberi kesan kepada bayi sebelum dilahirkan. Dalam keadaan ini, rahim bertindak melindungi bayi dari kuman. Selepas kelahiran, perlindungan kepada bakteria dan parasit diperoleh pula dari susu ibu. Beberapa bahan dalam susu ibu bukan saja berupaya menentang penyakit tetapi sesetengahnya menguatkan lagi pembentukan sistem imun
bayi. Ia memberi kesihatan yang baik kepada bayi walaupun selepas dia tidak lagi menyusu.

Ini kerana susu ibu memiliki ramuan terbaik untuk pertumbuhan bayi dari jumlah asid lemak, laktosa, air, asid amino untuk pencernaan, pertumbuhan minda bayi dan mengandungi antibodi. Selain membantu perkembangan retina dan memberi perlindungan kepada sistem saraf tengah bayi. Ia juga membawa enzim pencernaan yang membantu bayi mencerna nutrisi dalam susu. Justeru, ia berupaya memberi bayi imuniti terhadap jangkitan dan penyakit seperti otitis media, pneumonia, mengurangkan masalah jangkitan darah dan radang otak. Malah dalam satu kajian di Denmark, susu ibu memberi kesan pada pembentukan minda dan 
 meningkatkan perkembangan kognitif bayi dan bahasa bayi.

Kajian mengesahkan bahawa nutrien dalam susu ibu dan genetik mempunyai kesan terhadap IQ. Kanak-kanak kecil (bayi) yang tidak mendapat susu ibu akan lebih menyebabkan IQ mereka rendah, tahap pencapaian pendidikan rendah dan rendah dalam pergaulan sosialnya.


Sumber: Diadaptasikan daripada Teori Kepintaran Berganda Howard Gardner dalam bukunya Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligence (1983)

Rangsang Pemikiran Sambil Bermain

Apakah permainan yang baik untuk bayi saya?
Dapatkan permainan yang:
 • menggalakkan pergerakan ‘psycho-motor’.
 • merangsang pancaindera- deria pendengaran, deria rasa, penglihatan, deria bau dan deria rasa melalui mulut.
 • menimbulkan suasana mencabar dan tidak menimbulkan rasa bosan.
 • sesuai dengan berbagai tahap pembangunan.
 • tidak bahaya dan tidak menimbulkan kecederaan atau rasa lemasPermainan yang disyorkan:
 • permainan yang lembut
 • permainan yang mengeluarkan bunyi-bunyian
 • buku yang diperbuat daripada kain
 • cermin yang tidak mudah pecah.
 • Pita kaset atau cakera padat
 • Gambar-gambar yang besar
 • Kad-kad bergambar
 • Ada berbagai permainan yang boleh dimainkan sambil anda melakukan aktiviti harian di dalam rumah.

Apa yang anda boleh lakukan bersama bayi anda?
 • Permainan yang mudah boleh dilakukan semasa anda memandikan, memberi makan atau menukar pakaian bayi anda.
 • Permainan daripada alat-alat yang terdapat di rumah atau berlagak membuat kerja-kerja rumah juga boleh digalakkan contohnya meniru perbuatan seperti melipat baju atau membersihkan rumah.
 • Nyanyi dan main permainan seperti bertepuk-tepuk tangan atau permainan menyembunyikan barang.
 • Permainan seperti meniru perbuatan dan pergerakan juga boleh dilakukan.
 • Baca buku-buku tentang cara-cara bermain bersama anak anda.

Pembacaan Awal

Bercakap, menyanyi dan membaca boleh:
 • mengalakkan pertumbuhan penggunaan bahasa anak itu.
 • membantu bayi memahami ada hubungan bunyi perkataan dengan objek.
 • membolehkan anda mengeratkan hubungan dengan bayi anda.
 • merangsang minda bayi supaya mengenali bunyi.
 • merangsang minda bayi dengan melihat objek.
Bagaimana bayi menunjukkan reaksinya:

Bayi menunjukkan reaksinya dengan membeliakkan mata atau menggerakgerakkan
tangan dan kakinya. Mereka boleh memberi reaksi juga pada bunyibunyian.
Waktu yang sesuai memulakan pembacaan
 • Mulakan seawal yang mungkin biarpun selepas bayi dilahirkan.
 • Walaupun bayi anda tidak dapat melihat ia dapat mendengar dengan baik.
 • Cakap dan nyanyi menggunakan berbagai intonasi suara.
 • Bacakan cerita supaya dia dapat menumpukan pendengarannya kepada suara anda.

Bayi: 0-6 bulan
 • Baca berbagai cerita dan tumpukan perhatian kepada bunyi-bunyian
 • Nyanyi berbagai-bagai lagu kegemaran kanak-kanak dan tumpukan perhatian kepada bunyi-bunyi perkataan dan perkataan yang diulangulang.
 • Baca dengan kuat dan dudukkan bayi di atas peha anda.
 • Pilih buku yang mengandungi gambar-gambar yang mempunyai warna-warna yang terang. Corak dan warna putih dan hitam adalah pilihan yang baik untuk bayi anda.

Bayi: 6-12 bulan
 • Bayi anda boleh menumpukan perhatian kepada barang-barang yang berwarna terang, bentuk-bentuk dan gambar. Gerakkan tangan bayi untuk menarik perhatiannya sambil menunjuk pada gambar dan bercakap pada mereka.
 • Pilih buku-buku yang diperbuat daripada vinyl dan buku-buku yang berkulit tebal.
 • Gunakan intonasi suara ketika membaca. Bayi anda akan menunjukkan keghairahannya pada suara anda atau bunyi-bunyi yang berkesan.
 • Buku-buku yang mengandungi kesan bunyi dan butang-butang untuk ditekan adalah baik.
 • Cari buku-buku yang diperbuat daripada berbagai bahan. Pada usia ini, gunakan peluang untuk merangsang deria rasanya. Anda juga boleh memberitahunya melalui perbualan anda dengannya.

Kanak-kanak: 12-18 bulan


Anak anda sekarang dapat membuat kaitan di antara perkataan dan objek yang dilihat:
 • Galakkan anak anda bercakap dan mengenali objek.
 • Galakkan anak anda menamai bahagian-bahagian tubuhnya
 • Cuba tandakan barang-barang dan gambar-gambar.
 • Biarkan anak anda menukar-nukar muka surat buku semasa membaca.
 • Biarkan anak anda memilih buku yang ia sukai.
 • Galakkan anak anda mengambil bahagian semasa bercerita seperti membuat bunyi-bunyi haiwan dsbnya.
 • Ringkaskan masa membaca tetapi lakukannya dengan kerap.
 • Pastikan yang waktu membaca itu waktu yang menggembirakan.
 • Cari waktu yang sesuai untuk membaca bersama.
Kanak-kanak 18- 24 bulan:

Anak anda sudah mula memahami beberapa patah perkataan dan mereka akan mula belajar becakap.
 • Tunjuk kepada perkataan semasa membaca dan galakkan reaksi daripada anak ada.
 • Baca cerita yang disukainya berulang-ulang kali.
 • Simpan buku di mana saja untuk penggunaan anak anda.
 • Pergi ke perpustakaan sekerap yang mungkin dan cari buku-buku yang menjadi kegemarannya.
Mengapa bermain penting untuk bayi dan kanak-kanak kecil?
 • Bermain bukan sahaja menyeronokkan tetapi berguna untuk pendidikan anak-anak. Melalui permainan yang baik, seorang bayi boleh mempelajari tentang beberapa perkara berhubung dengan keadaan alam persekitarannya. Mereka akan mengenali diri mereka dan mengetahui apa yang mereka boleh buat dan tidak boleh lakukan.
Kebaikan bermain ialah:
 • Menggalakkan kebolehan berbahasa
 • Menggalakkan pertumbuhan minda, daya ingatan dan menggalakkan kebolehan menyelesaikan masalah.
 • Merangsang pertumbuhan fisikal seperti kekuatan pada tangan, kordinasi mata dan tangan, pergerakan.
 • Mengenali nombor
 • Memahami kejadian-kejadian di sekelilingnya.
 • Berinteraksi dan cuba berkomunikasi dengan orang-orang di
  sekelilingnya.

Apa yang boleh saya lakukan?
 • Gantungkan permainan berwarna-warni dekat bayi
 • Gantungkan mainan yang berwarna putih dan hitam
 • Mainkan muzik kepada bayi
 • Cakap dan bernyanyi
 • Dakap, hayun dan dodoi bayi
 • Gantungkan gambar-gambar yang menarik di sekeliling anak
 • Hitung barang-barang bersama bayi
 • Hitung sambil menunjuk pada bahagian badan

Urutan Bayi

Panduan Untuk Mengurut Bayi Anda
 
 • Siapkan semua peralatan seperti tuala, selimut dan minyak bayi.
 • Ambil masa, beri perhatian pada bayi sepenuhnya, elakkan memikirkan hal-hal lain yang mengganggu fikiran anda.
 • Tanggalkan cincin, gelang dan jam tangan.
 • Pastikan persekitaran adalah nyaman tetapi hangat. Tutup pendingin hawa dan kipas.
 • Anda juga harus berada dalam keadaan yang selesa.
 • Tanggalkan semua baju bayi, tinggalkan hanya lampin.
 • Tutup badan bayi dengan selimut untuk mengelakkan bayi kesejukan.
 • Sambil anda melakukan semua ini, sekali-sekala bercakaplah dengan bayi anda dengan suara yang lembut.
 • Letak sedikit minyak atau losyen pada tangan anda dan gosokkan kedua-dua tapak tangan anda untuk menghangatkan minyak tadi.
 • Mulakan dengan urutan yang lembut, pastikan bayi selesa dan mahu diurut.
 • Hentikan urutan jika bayi tidak mahu diurut. Cuba lagi di lain kali.
Kebaikan untuk bayi ialah:
 • Menenangkan bayi
 • Mengurangkan rasa tidak selesa
 • Menolong sistem penghadaman bayi
 • Membantu mengeratkan hubungan ibu bapa dan anak
 • Melancarkan pengaliran darah
 • Memperbaiki sistem pernafasan

Kebaikan untuk ibu bapa:
 • Membantu ibu bapa memahami reaksi bayi
 • Membantu mengeratkan hubungan di antara ibu dan anak.
 • Meningkatkan harga diri
 • Mengurangkan tekanan

Teknik Urutan Bayi

Muka

 • Urutan muka dimulai dengan mengusap wajah bayi ke arah kiri dan kanan dengan kedua tapak tangan.
 • Selepas itu tekan lembut di tengah dahi, dan buat gerakan ke samping kiri dan kanan.
 • Buat lingkaran-lingkaran kecil di pelipis, juga ke kawasan pipi di bawah mata.
 • Kedua ibu jari mengurut alis dari tengah ke tepi kiri dan kanan.
Contoh teknik lain mengurut wajah bayi:
 • Bedakkan pada hidung. Hidung bayi "dicolek" bedak dengan jari telunjuk ibu.
 • 'Seterika' dahi dengan tapak tangan.
 • Cincin mata - buat lingkaran di sekeliling mata dengan hujung jari.
 • Lingkaran di pipi - buat lingkaran di pipi mula-mula besar kemudian makin kecil.
 • Gerakan mencubit-cubit kulit pipi.
 • Menempelkan telapak tangan di pipi lalu digoyang-goyangkan.
 • Gerakan bersiul - usahakan agar mulut bayi dimuncungkan.
Selain untuk mengurut wajah, teknik urut ini juga boleh dilakukan untuk bahagian lain badan.

Dada

 • Dada dipicit dengan telapak tangan membuat gerakan dari tengah dada ke samping.
 • Atau, gerakan membentuk gambar jantung dengan meletakkan hujung jari ibu pada ulu hati.
 • Cara lain, gerakan seperti membuat gambar jantung kecil di sekitar puting bayi.

Tangan dan Lengan

 • Urut tangan dimulai dari atas lengan bayi, tangan kanan dan kiri anda bergerak seperti memerah susu. Atau, kedua tangan melakukan gerakan memeras, memicit, dan memutar secara lembut pada lengan bayi.
 • Untuk telapak tangan bayi, gunakan kedua ibu jari anda, buat lingkaran-lingkaran kecil. Sementara keempat jari anda memijat bahagian belakang tangan bayi.
 • Jari bayi dipicit satu persatu ke arah hujung jari dengan gerakan memutar. Gerakan ini diakhiri dengan tarikan lembut pada tiap ujung jari.
 • Lengan bayi dipicit dengan gerakan menggulung dari kedua telapak tangan anda. Kemudian kedua lengan bayi dirapatkan ke badannya dan diusap lembut.

Kaki

 • Urut kaki dengan cara memegang pangkal paha bayi, lalu tangan digerakkan ke arah pergelangan kaki seperti memerah susu. atau, dua tangan bergerak bersamaan, dari pangkal paha dengan gerakan memeras, memicit, dan memutar kaki bayi secara lembut.
 • Telapak kaki diurut dengan kedua ibu jari. atau, buat lingkaran-lingkaran kecil pada telapak kaki.
 • Jari kaki dipicit satu persatu dengan gerakan memutar menjauhi telapak kaki, dan diakhiri dengan tarikan lembut pada setiap hujung jari. Bengkokkan juga setiap jari kaki bayi dan luruskan semula.
 • Betis diurut dengan kedua ibu jari.
 • Seterusnya kedua tangan membuat gerakan menggulung ke arah pergelangan kaki. Akhirnya, kedua kaki bayi dirapatkan, dan dengan halus kedua kaki bayi diusap dari atas ke bawah.

Perut

 • Untuk mengurut perut, lakukan gerakan pada perut bayi seperti mengayuh basikal, dari atas ke bawah, dengan telapak tangan kanan dan kiri secara bergantian.
 • Seterusnya, gerakan membengkokkan kedua lutut bayi secara lembut hingga menekan ke perut bayi.

Jadual Imunisasi Bayi

Kanak-kanak dan bayi lebih mudah dijangkiti pelbagai jenis penyakit kerana sistem imun mereka belum terbentuk sepenuhnya. Dengan mendapatkan imunisasi lengkap, anda dapat mengelakkan mereka dari dijangkiti oleh beberapa jenis penyakit berjangkit tersebut.
Kenapa Perlu Ikut Jadual Imunisasi?
Dr Nor Shahidah Khairullah, Pengarah dan Ketua Jabatan Virologi, Pusat Kajian Penyakit Berjangkit Institut Penyelidikan Perubatan Malaysia (IMR) berkata :
"Suntikan imunisasi diberikan secara berperingkat dalam jangka masa tertentu kerana badan bayi belum dapat menghasilkan antibodi mereka sendiri. 
Jika anda melengahkan pemberian imunisasi kepada anak, antibodi dalam badan mereka akan berkurang dengan cepat dan mungkin tiada langsung jika suntikan vaksin seterusnya tidak diberikan.

Hanya selepas jadual imunisasi dipenuhi, baru badan kanak-kanak dapat menghasilkan antibodi secukupnya untuk melawan serangan virus atau bakteria. Sebaliknya, jika suntikan vaksin kedua atau ketiga dilengahkan sehingga beberapa bulan, keseluruhan proses imunisasi bagi sesetengah penyakit mungkin perlu diulang kembali bagi mengelakkan si kecil mendapat jangkitan."
Jadual Imunisasi Yang Disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia
VAKSIN
UMUR(BULAN)
UMUR(TAHUN)
Ketika Lahir 1 2 3 4 5 6 12 18 7 12 15
BCG (Tibi)
tiada parut

Hep (Hepatitis B)DTP (Difteria, tetanus, pertussis)Hib (Haemophilus influenza type B)OPV (Polio)MMR (Measles, mumps, rubella)Measles (Campak)DT (Difteria)T (Tetanus)PETUNJUK

Imunisasi Primer

Dos Tambahan

Sabah Sahaja

Sumber :
 • Risiko Alpa Imunisasi Anak, Harian Metro, 5 Februari 2006
 • Portal Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga, Kementerian Kesihatan Malaysia


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa